טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
תרופות נוספות לטיפול בטרשת נפוצה
על התרופות הפחות מוכרות לטיפול בטרשת נפוצה
מלבד התרופות המרכזיות לטיפול בטרשת נפוצה, ישנן מספר תרופות נוספות:
קאמפאת (אלמטוזומאב) – Alemtuzumab) Campath 1H)
הקאמפאת משפיעה על ידי חיסול תאים ממערכת החיסון האחראים לתקיפת המיאלין. לפעולה זו אפקט על הפחתת הפעילות הדלקתית אשר עשויה להאט את קצב המחלה. תרופה זו משמשת גם לטיפול בלוקמיה.
תוצאות ראשונות ממחקרים קליניים הראו שבקרב מאובחנים חדשים בטרשת נפוצה מסוג התקפי-הפוגתי, נבדקים שנטלו קאמפאת חוו 75% פחות התקפים בהשוואה לנבדקים שנטלו אינטרפרון-בטא. בנוסף נראה 65% פחות סיכון להתדרדרות פיסית בקרב הנוטלים תרופה זו.
התרופה הניסיונית ניתנת בעירוי ועדיין אין הסכמה מוחלטת לגבי התדירות שבה תינתן. הטווח נע בין טיפול חד-פעמי לדעת חוקרים מסוימים ועד אחת לשנה לדעת חוקרים אחרים.
חשוב לציין כי תרופה זו עדיין בשלבי ניסוי וכי יש לה תופעות לוואי רבות. בין תופעות הלוואי: סימפטומי שפעת, הגברת סימפטומי הטרשת הנפוצה, סיכון מוגבר לזיהומים ופעילות יתר של בלוטת התריס.
אימוראן (אזאתיופרין) – (Imuran (azathioprine
האימוראן מדכא את המערכת החיסונית. תרופה זו משמשת לרוב לטיפול לאחר השתלות איברים ובמחלות האוטואימוניות, בהן יש סכנה שמערכת החיסון תתקוף מרכיבים חיוניים בגוף. מכיוון שהטרשת הנפוצה היא מחלה אוטואימונית, שבה מערכת החיסון פוגעת במעטפת המיאלין, משמשת תרופה זו לטיפול החל מ-1960.
לתרופה זו תופעות לוואי רבות העשויות להיות קשות, כגון רגישות לזיהומים, אנמיה ופגיעה בכבד.
אימונוגלובלינים – IVIG) immunoglobulin)
האימונוגלבלינים הם נוגדנים המופרשים על-ידי תאי הדם הלבנים והפלסמה ונקראים B-לימפוציטים, בתגובה לנוכחות חומר זר (או שמזוהה כזר) המעורר את תגובת המערכת החיסונית. חומר זה נקרא אנטיגן.
האימונוגלבלנים הם נוגדנים אנושיים שנאספו מדמם של תורמים אחרים לאחר שעברו בדיקות מקיפות. מניחים כי האימונוגלובלינים מווסתים את מערכת החיסון ונמצא כי הם תורמים לשיפור מצבם של חולי טרשת נפוצה, אם כי מנגנון הפעולה שלהם אינו ברור דיו.
מטה אנליזה שבדקה מחקרים שונים שבהם השתמשו באימונוגלובלינים הראתה כי תרופה זו יכולה להוות תחליף טוב לטיפול בטרשת נפוצה מסוג התקפי-הפוגתי. עם זאת אין עדיין מספיק מחקרים ועדויות כדי שהיא תוגדר כתרופה ייעודית עדיפה לטרשת נפוצה.
אחד היתרונות הבולטים של תרופה זו, כפי שנמצא במספר מחקרים, הוא הפחתת הסיכון לחוות התקף בשלושת החודשים שלאחר הלידה. תרופה זו נחשבת לבטוחה במהלך ההריון, בניגוד לשאר התרופות הרשומות לטיפול בטרשת נפוצה הנחשבות למסוכנות.
הכותב הוא פסיכולוג ומנהל קהילת טרשת נפוצה ברשת החברתית-בריאותית "כמוני"