מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

פרופ' אהוד גרוסמן
פרופ' אהוד גרוסמן
בוגר בית הספר לרפואה בתל-אביב. לשעבר מנהל מחלקה פנימית ד' והיחידה ליתר לחץ דם במרכז הרפואי ע"ש שיבא. לשעבר מנהל האגף הפנימי במרכז הרפואי ע"ש שיבא, פרופ' מן המנין ומופקד על קתדרה ליתר לחץ דם באוניברסיטת תל אביב. לשעבר דיקאן בית ספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב כיום נשיא אוניברסיטת אריאל
פרופ עדי לייבה
פרופ עדי לייבה
מנהל המכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם בבית החולים האוניברסיטאי אסותא אשדוד ומנהל מרפאה מייעצת בפנימית, מחלות כליה ולחץ דם במרפאת מומחים בקרית אונו (מרב מרכזי בריאות, הדובדבן 7 קרית אונו ) מומחה ברפואה פנימית , בנפרולוגיה וביתר לחץ דם, פרופסור מן המניין באוניברסיטת בן גוריון ופרופ. משנה באוניברסיטת הארוורד,ארה"ב. בשנים 2016-2022 שימשתי כנשיא החברה הישראלית ליתר לחץ דם. מומחה בפנימית, הן מתל השומר, והן מבית חולים Mount Auburn בקיימברידג', מסצ'וסטס. סא"ל במיל., יועץ קצין רפואה ראשי למחלות כליה ויתר לחץ דם, ומנהל תחום מחלות כליה ויתר לחץ דם בקופות חולים "מכבי" ו"לאומית". מייסד ויו"ר החוג הנפרולוגי הישראלי פלסטיני בהר"י. בקרו באתר של פרופ' עדי לייבה www.profleiba.com ניתן להתייעץ בווטסאפ דרך האחות אחראית המרפאה , הגב. סיגלית ארי-עם ( RN)- 054-541-9992
כמונילחץ דםחדשותתרופות ללחץ דם: שעת הנטילה משפיעה על יעילות הטיפול

תרופות ללחץ דם: שעת הנטילה משפיעה על יעילות הטיפול

מחקר גדול מחזק ממצאי מחקרים קודמים לפיהם תרופות ללחץ דם יעילות יותר אם נוטלים אותן בלילה לפני השינה


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

באנשים עם יתר לחץ דם נטילת תרופות ללחץ דם לפני השינה מובילה לשיפור בשליטה על לחץ הדם ומפחיתה כמעט בחצי את הסיכון לפתח אירוע לב וכלי דם או למות ממחלות לב וכלי דם, בהשוואה לנטילת התרופות בבוקר. כך עולה ממחקר מבוקר חדש שממצאיו פורסמו בכתב העת European Heart Journal.

 

המחקר נערך על ידי חוקרים מאוניברסיטת ויגו ומספר מוסדות נוספים בספרד בקרב כ-20,000 ספרדים מבוגרים (בגיל 60 בממוצע) עם לחץ דם גבוה. מחצית מהנבדקים קיבלו הוראה ליטול את התרופות ללחץ דם שלהם לפני שהם נשכבים לישון בלילה והאחרים נטלו את התרופות כשהתעוררו בבוקר.

 

הנבדקים היו תחת מעקב במשך 6 שנים בממוצע ועברו הערכות קליניות לפחות פעם בשנה, שכללו בדיקות דם וחיבור למד לחץ דם ל-48 שעות. במהלך תקופת המעקב שנמשכה עד שנת 2018, 9% מהנבדקים עברו אירוע לב או כלי דם משמעותי: התקף לב, אי ספיקת לב, שבץ, צנתור או מוות ממחלת לב וכלי דם.

 

לאחר שהחוקרים נטרלו גורמים כגון גיל, מין, רמות כולסטרול, לחץ דם התחלתי, עישון, סוכרת ומחלת כליות, ניתוח הנתונים חשף כי באנשים שנטלו את התרופות ללחץ דם לפני השינה לחץ הדם בלילה היה נמוך יותר משמעותית. לחץ הדם במהלך היום היה דומה בשתי הקבוצות. לחץ דם לילי ידוע כסמן משמעותי יותר לתחלואת לב וכלי דם לעומת ממוצע לחץ הדם לאורך היממה. 

 

עוד נמצא כי בהשוואה לנבדקים שנטלו את התרופות ללחץ דם בבוקר, בנבדקים שנטלו את התרופות שלהם לפני השינה הסיכון לפתח אירוע לב או למות ממחלת לב היה נמוך ב-45%.

 

גם כאשר אירועי הלב נבחנו כל אחד בנפרד נמצא כי שעת הנטילה של התרופות השפיעה על התוצאות: בהשוואה לנטילת התרופות בבוקר, עם נטילת התרופות לפני שנת הלילה הסיכון למוות ממחלות לב וכלי דם ירד ב-56%, הסיכון להתקף לב ירד ב-34%, הסיכון לפרוצדורה רפואית לפתיחת כלי דם (כגון צנתור) ירד ב-40%, הסיכון לאי ספיקת לב ירד ב-42% והסיכון לשבץ ירד ב-49%.

 

לא נמצאו הבדלים בין הקבוצות בתופעות הלוואי של התרופות ללחץ דם וגם לא בשיעור המטופלים שלא נטלו את התרופות שלהם כפי שהיו אמורים לעשות.

 

המחקרים מצטברים

 

מחקר קליני מבוקר, כמו המחקר החדש, זו הדרך הטובה ביותר לבחון את היעילות של טיפול, כי כך אין גורמים שעלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות.

 

המחקר שמומן בין היתר על ידי ממשלת ספרד גם מחזק ממצאי מחקרים קודמים שמצאו הטבות לנטילת התרופות ללחץ דם לפני השינה.

 

לדוגמה, בשנת 2015 פורסם בכתב העת Diabetologia מחקר נוסף של חוקרים מאוניברסיטת ויגו לפיו אנשים עם לחץ דם גבוה שנטלו תרופות לפני השינה, ביחס לאלו שנטלו אותן בבוקר, הראו ירידה משמעותית יותר בערכי לחץ הדם בלילה, וכן ירידה של 57% בסיכון לפתח סוכרת, וזאת לאחר נטרול משתנים מתערבים. שיעורי התחלואה בסוכרת סוג 2 לאורך המעקב עמדו על 12.1% מהנבדקים שנטלו תרופות להורדת לחץ דם בבוקר, בהשוואה ל-4.8% בלבד מאלו שנטלו את התרופות בלילה. תרופות ממשפחת מעכבי אנגיוטנסין שניטלו בלילה הורידו ב-71% את הסיכון לסוכרת, בהשוואה לנטילתן בבוקר; תרופות מקבוצת מעכבי האנזים המהפך (ACE) הורידו ב-69% את הסיכון לסוכרת כשנלקחו בלילה; ותרופות מקבוצת חוסמי בטא הפחיתו ב-65% את הסיכון כשניטלו לפני השינה.

 

נדרשים מחקרים נוספים לפני שניתן יהיה להמליץ באופן חד משמעי על נטילת תרופות ללחץ דם לפני השינה. מטופלים לא צריכים לחכות להמלצות הרשמיות, בגלל שלא אמורות להיות השפעות שליליות לנטילת התרופות לפני השינה, אלא אם כן מדובר בתרופות משתנות שעשויות להוביל לצורך לקום לשירותים בלילה. עם זאת, לפני שינוי מנהגי נטילת תרופות מומלץ לדבר עם הרופא המטפל, במיוחד אם נוטלים מספר תרופות.

 

 

European Heart Journal. Published online October 22 2019