כאב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
תרופות להפחתת כאב בהריון וטמירות אשכים בילודים
ממצאים ראשוניים של מחקר פרוספקטיבי , מעידים על קשר אפשרי בין נטילת תרופות קלות להפחתת כאב במהלך ההיריון לבין היארעות טמירות אשכים בילוד. המחקר נערך בקרב נשים בסקנדינביה : בדנמרק ובפינלנד.
מטרת המחקר לבדוק את הקשר שבין נטילת תרופות קלות להפחתת כאב במהלך ההיריון לבין שיעור הפגיעה במערכת הרבייה הזכרית.
מחקר שפורסם בנובמבר 2010, בכתב העת Environ Health Perspect , הראה קשר בין תרופות להפחתת כאב כמו אצטומינופן ( אקמול), אספירין ואיבופרופן לבין נזק אפשרי במערכת האנדוקרינית בבעלי חיים.
בעשור האחרון אנו עדים לדיווחים אודות עליה בשכיחות בעיות פוריות בגברים. לפי הדיווחים, כ-50% מהנשים בארצות אירופה ובארה"ב, נוטלות תרופות קלות לשיכוך כאב בתקופת ההריון. מכאן, חשיבות המחקר בבני אדם , ביוחד לאור הממצאים בבעח"י.
מוביל המחקר ד"ר הנריק ליפרס, מדען ראשי בבית החולים Rigshospitalet בקופנהגן. אוכלוסיית המחקר כללה נשים דניות ופיניות שהתבקשו לדווח האם נטלו תרופות קלות להפחתת כאב במהלך ההריון - 2297 נשים הרות מילאו שאלון ו- 491 אמהות רואיינו טלפונית.
רופאי ילדים בדקו את מצב האשכים בקרב הילודים.
ממצאי המחקר במדגם הנשים הדניות , נמצא קשר בין נטילת תרופות קלות להפחתת כאב לבין רמת הסיכון ללדת ילד הסובל מטמירות אשכים. זאת, בהשוואה לנשים שדיווחו כי לא נטלו תרופות להפחתת כאב במהלך ההיריון,
כאשר תרופות אלה נלקחו בשליש השני והשלישי להיריון רמת הסיכון שנמצאה הייתה פי 2 -3 (P=0.032), במידה והאישה דיווחה על כך שנטלה יותר מתרופה אחת, רמת הסיכון עלתה לפי -7 (P=0.007). רמת הסיכון עלתה לפי 2.5 כאשר האישה דיווחה שנטלה את התרופה במהלך שבועיים לפחות, ולפי - 21 כאשר האישה דיווחה כי נטלה מספר תרופות במהלך שבועיים לפחות(P<0.045).
ממצאים אלה נבדקו לאחר שלילת גורמים אחרים הידועים בגרימת בעיות פוריות בילודים זכרים. יש לציין, כי הממצאים המתוארים נמצאו רק בקבוצת הנשים הדניות אך לא בקרב הנשים הפיניות.
הממצאים המתוארים, נתמכים על ידי ממצאי מחקרים בעוברי חולדות שנחשפו לתרופות המתוארות ובמיוחד באלה שנחשפו לפאראצטמול. תרופות קלות לשיכוך כאב, היו קשורות לירידה בגודל המרווח האנו גניטלי, הידוע בקשר שלו עם ירידה בפוריות ( המרחק בין פי הטבעת לאיבר המין). כמו כן, בבדיקת אשכי עוברי החולדות במעבדה נמצא שתרופות אלה השפיעו על ירידה בייצור הורמון הטסטוסטרון .
יתכן וניתן להסביר את היעדר הממצאים בקבוצת הנשים הפיניות, בהיארעות הנמוכה של טמירות אשכים באוכלוסייה זו, ובצריכת אקמול לנפש בפינלנד, שהינה נמוכה בהשוואה לזו הקיימת בדנמרק.
נדרש מחקר נוסף כדי לבחון את ההשפעות ארוכות הטווח של נטילת התרופות במהלך ההריון לבין בעיות פוריות במהלך החיים. מחקר זה טרם הסתיים וממשיך לעקוב אחר הנבדקים עד גיל ההתבגרות.
יש הטוענים "אין טיפול בטוח", כאשר גישות טיפול לא תרופתיות כמו פזיותרפיה, טיפול באמצעות חום או קור אינן מסייעת יש לפעול להפחתת הכאב באמצעים נוספים כולל הפעלת שיקול דעת במתן תרופות. אי הפחתת הכאב , עלולה להוביל להפחתת פעילות, נכות פיסית ובעיות נוספות .