אוסטאופורוזיס
מנהלי קהילה
תרופות לאוסטיאופורוזיס וסיכון לשברים לא טיפוסיים
מחקר: טיפול של עד 5 שנים בביספוספונטים לא מעלה סיכון לשברים לא טיפוסיים
ביספוספונטים פומיים (כמו פוסלן ואקטונל) הן תרופות קו ראשון לטיפול באוסטיאופורוזיס. לאחרונה נצפו בחולים המטופלים בביספוספונטים שברים בעצם הירך, שהם שונים משברי אוסטיאופורוזיס טיפוסיים במיקום שלהם, בצורת קו השבר ובכמה מאפיינים אחרים, ולכן זכו בשם "שברים לא טיפוסיים".
במספר מחקרים נצפה שבחולים הנוטלים ביספוספונטים קיים סיכון מוגבר לשברים לא טיפוסיים, העולה עם משך הטיפול. יחד עם זאת הראו המחקרים כי למרות הסיכון המוגבר, שכיחות שברים הלא טיפוסיים נותרת נמוכה מאוד.
במחקר האחרון שפורסם בעיתון לחקר העצם והמינרלים Journal of Bone and Mineral Research השוו החוקרים שכיחות שברים לא טיפוסיים בחולים הנוטלים ביספוספונטים ובחולים הנוטלים תרופות אחרות לטיפול באוסטיאופורוזיס: אביסטה (Raloxifene) ומיאקלציק (Calcitonin). הם עשו אנליזה של 104 השברים הלא טיפוסיים שנמצאו בקרב 33,815 מהטופלים שהשתתפו במחקר.
נמצא כי שכיחות השברים הלא טיפוסיים בנוטלי ביספוספונטים הייתה 1.46 ל-1000 שנות-חולים, ו- 1.43 ל- 1000 שנות-חולים בנוטלי אביסטה או מיאקלציק.
במחקר לא נצפה הבדל בסיכון לשברים הלא טיפוסיים בנוטלי ביספוספונטים פומיים בהשוואה למטופלים בתרופות אחרות. יחד עם זאת, המחקר לא היא בנוי כדי להעריך סיכון לתקופת טיפול שנמשכות יותר מ- 5 שנים. יתכן וטיפול ממושך יותר יעלה יותר את הסיכון לשברים הלא-טיפוסיים.
מחקר אחר שפורסם לאחרונה מצא שבהשוואה לטיפול קצר בביספוספונטים, טיפול ממושך (5 שנים או יותר), מעלה את הסיכון לשברים לא טיפוסיים. יחד עם זאת, הסיכון האבסולוטי הוא נמוך מאוד: שתי נשים מכל 1000 נשים שטופלו בביספוספונטים במשך 5 שנים פיתחו שברים מסוג זה.