קשב וריכוז
מנהלי קהילה
תרופות ל-ADHD לא משפיעות על הסיכון לשימוש בסמים
ניתוח של 15 מחקרים שונים מצא כי הסיכוי לשימוש בסמים לא השתנה בעקבות טיפול תרופתי
מחקר שפורסם בכתב העת JAMA Psychiatry וניתח מחדש 15 מחקרים, שבדקו את הקשר בין לקיחת תרופות לטיפול בהפרעות קשב וריכוז (ADHD) לבין עליה בשימוש בסמים ואלכוהול, מצא כי הסיכון של ילדים שטופלו בתרופות היה זהה לאילו שלא טופלו בתרופות להפרעת קשב וריכוז.
החוקרים ביקשו לתרום לדיון הער בדבר השימוש בתרופות להפרעות קשב וריכוז והטענות בנוגע לקשר שלהן לסיכון גבוה יותר לשימוש בסמים או אלכוהול בתקופה מאוחרת יותר בחיים או מנגד, טענות כי הטיפול התרופתי מגן על הילדים משימוש בחומרים המסוכנים הללו.
לצורך הבדיקה, חיפשו החוקרים מחקרים בהם נבדק הנושא בין השנים 1980 ל-2012.
מתוך המחקרים הם הצליחו לחלץ מידע על 2,565 נבדקים מ-15 מחקרים, שבהם ניתנו התרופות לטיפול ב-ADHD קודם למעקב אחר השימוש בחומרים המסוכנים. החוקרים קיבלו נתונים על הסיכון לשימוש בסמים ובחומרים: אלכוהול, קוקאין, מריחואנה, ניקוטין וסמים נוספים לא ספציפיים.
לאחר ניתוח הנתונים וחישוב הסיכון לשימוש בכל חומר בנפרד, כאשר לכל חומר היו נתונים מ-3 ועד 11 מחקרים, נמצא כי הסיכון לשימוש בחומרים הללו לא היה שונה בין אוכלוסיית ילדים שקיבלו טיפול תרופתי עבור ADHD לעומת ילדים שלא קיבלו טיפול תרופתי.
החוקרים מסכמים וטוענים כי הניתוח הזה משמש ראייה נוספת לכך כי הטיפול בילדים הסובלים מ-ADHD באמצעות תרופות אינו מגן או מזיק לילדים בשאלה האם יתמכרו בעתיד לסמים, או ישתמשו בחומרים אסורים אחרים.
"Stimulant Medication and Substance Use Outcomes"
Kathryn L. Humphreys, MA, EdM; Timothy Eng, BS; Steve S. Lee, PhD
JAMA Psychiatry. 2013;():1-9