מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סרטן השחלות

מנהלי קהילה

פרופ' עופר לביא
פרופ' עופר לביא
מומחה במילדות ובגינקולוגיה, מנהל היחידה לגינקולוגיה כירורגית ואונקולוגית בבית חולים כרמל שבחיפה. כמו כן, פרופ לביא מטפל בחולות סרטן גינקולוגי במסגרת המרכז האונקולוגי של קופת חולים כללית, בלין – חיפה.בנוסף על פעילותו הקלינית, פרופסור לביא הינו פרופסור חבר קליני בפקולטה לרפואה של הטכניון, ושימש עד לשנת 2016 כיו"ר ועדת חינוך רפואי של הפקולטה לרפואה.על תחומי מומחיותו נמנים, בין היתר, כירורגיה גינקואונקולוגית אונקולוגית, טיפולים גינקואונקולוגים, כירורגיה גינקולוגית אנדוסקופית וגנטיקה של מחלות ממאירות גינקולוגיות. 
עו
עו"ס אורית שפירא
* מנהלת מחלקת שיקום ורווחה של האגודה למלחמה בסרטן וחברת הנהלת 'האגודה הישראלית לפסיכואונקולוגיה'.   *מנחת קבוצות בכירה באגודה (קבוצת בוגרים צעירים, קבוצת נשים צעירות המתמודדות עם סרטן, קבוצת תמיכה לזוגות שאחד מבני הזוג חלה בסרטן, קבוצת תמיכה להורים שכולים ועוד) ואחראית על עדכון המידע של האגודה למלחמה בסרטן בנושא 'זכויות ושירותים, מידע לחולי סרטן'.   * בוגרת תואר שני בהצטיינות בעבודה סוציאלית (MSW), אוניברסיטת תל אביב. מומחית בתחום הבריאות.   * בעבר עובדת סוציאלית, המחלקה האונקולוגית, מרכז רפואי תל אביב (איכילוב) והעובדת הסוציאלית ב'הוספיס בית' של האגודה למלחמה בסרטן, תל השומר.
ד
ד"ר אורה רוזנגרטן
מומחית באונקולוגיה וברפואה פליאטיבית מנהלת היחידה לאונקולוגיה גינקולוגית רפואית, המרכז הרפואי שערי צדק, מקימה ויו"ר החוג לטפול תומך במסגרת האיגוד האונקולוגי.בוגרת הפקולטה לרפואה, האוניברסיטה העברית ירושלים.  
כמוניסרטן השחלותמדריכיםתרופות כימותרפיות לסרטן השחלות

תרופות כימותרפיות לסרטן השחלות

אילו טיפולים כימותרפיים קיימים לסרטן השחלות? כיצד הם פועלים? איך הם ניתנים? מהן תופעות הלוואי? ובאילו מצבים הם כלולים בסל הבריאות?


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

הטיפול הכימותרפי לרוב מותאם למאובחנות עםסרטן השחלות לאחר הניתוח, במטרה להאיץ השמדה של מספר גדול ככל האפשר של תאים מהגידול הסרטני שנותרו בגוף.

 

טיפול כימותרפי משמש בחלק מהמקרים גם כטיפול מקדים לניתוח - 'טיפול ניאו אדג'ובנטי' - במצבים בהם קיימת הערכה כי לא ניתן יהיה באמצעות ניתוח להוציא את כלל הרקמה הגידולית מהגוף.

 

חלק מהתרופות הכימותרפיות לסרטן השחלה מוזרקות לווריד וחלקן מוזרקות היישר לתוך חלל הבטן, בסמוך לשחלות ולמיקומם של איברים פנימיים נוספים, בתהליך הקרוי 'כימותרפיה תוך צפקית' ובלעז 'Intraperitoneal Chemotherapy'.

 

הכימותרפיה המרכזית המוצעת לנשים שאובחנו עם סרטן השחלות כוללת כימותרפיה מבוססת פלטינום, כלומר תרופה כימותרפית המבוססת על אחת מתרכובות מתכת הפלטינום. תרופות אלו משמשות לטיפול בסוגים שונים של סרטן, לרבות סרטן השד, סרטן הריאות וסרטן המעי הגס. במקביל מוצע טיפול כימותרפי שאינו מבוסס פלטינום, לרוב באחת התרופות ממשפחת ה'טקסנים'.

 

גידולים סרטניים בשחלות נחשבים לרגישים יחסית לטיפולים כימותרפיים, וכ-80% מהחולות צפויות להגיב לכימותרפיה מבוססת פלטינום או לטקסנים.

 

כימותרפיה מבוססת פלטינום

 

קרבופלטין (Carboplatin) המשווקת גם כפרפלטין (Paraplatin)

 

תרופה מסוג 'כימותרפיה מבוססת פלטינום' המוכרת כקו הטיפול הראשון לסרטן השחלות. התרופה נקשרת לחומר הגנטי בתא הסרטני ובולמת את צמיחתו ואת תהליך החלוקה שלו.

 

ציספלטין (Cisplatin) המשווקת גם כאביפלטין (Abiplatin)

 

כימותרפיה מבוססת פלטינום הנקשרת לחומר הגנטי בתא הסרטני, וגורמת ליצירת קשרים בין בסיסים חנקניים באופן שבולם את צמיחת התא הסרטני ואת תהליך החלוקה שלו.

 

סל הבריאות: התרופות כלולות בסל הבריאות הממלכתי לטיפול בסרטן השחלות כקו טיפול ראשון או שני.

 

אופן השימוש: התרופות מסוג כימותרפיה מבוססת פלטינום ניתנות באינפוזיה, בעירוי לווריד, במסגרת אשפוז יום או באשפוז.

 

תופעות לוואי: תופעות לוואי אפשריות המיוחסות לתרופות הן ברוב המקרים תופעות הלוואי האופייניות לכימותרפיה, לרבות בחילות והקאות, נשירת שיער, ירידה בכדוריות הדם הלבנות ועלייה בסיכון לזיהומים, ירידה בטסיות הדם עלייה בסיכון להתפתחות קרישי דם, ירידה בייצור כדוריות הדם האדומות ואנמיה, עייפות, ובמקרים קשים יותר תגובה אלרגית ופגיעה בפוריות לקרבופלטין ואובדן שמיעה ופגיעה בפוריות לציספלטין.

 

כימותרפיה שאיננה מבוססת פלטינום

 

משפחת הטקסנים

 

פקליטקסל/טקסול (אבטקסל, פקליאבניר ופקליטקסל-טבע)

 

תרופות המכילות את החומר הפעיל פקליטקסל (Paclitaxel) הקרוי גם טקסול (Taxol) מהוות את אחד הטיפולים התרופתיים המרכזיים כקו טיפול ראשון בסרטן השחלות.

 

תרופות אלו חוסמות את מנגנון חלוקת תא הסרטן (מיטוזה) באמצעות היקשרות לצינוריות הטובולין בתא הסרטני, וכך מעודדות את מותם של תאי הגידול הסרטני במנגנון של השמדה עצמית (הקרוי בעגה הרפואית 'אפופטוזיס', apoptosis).

 

דוסטקסל (טקסוטר, דוסטקסל אקטיביס, דוסטקסל אבווה, דוסטאקסל הוספירה, דוסיטקסל טבע)

 

תרופות המכילות את החומר הפעיל דוסטקסל (Docetaxel) מהוות אף הן את אחד הטיפולים התרופתיים המרכזיים כקו טיפול ראשון בסרטן השחלות, ופועלות במנגנון דומה לתרופות מסוג פקליטקסל, ומעודדות השמדה עצמית של תאי הגידול הסרטני (במנגנון ה'אפופטוזיס').

 

סל הבריאות: התרופות פקליטקסל/טקסול ודוקטקסל כלולות בסל הבריאות הממלכתי לטיפול בסרטן שחלה מתקדם. התרופות ניתנות במרשם של רופא מומחה לאונקולוגיה, גינקו-אונקולוגיה או המטולוגיה.

 

אופן השימוש: התרופות ניתנות בעירוי לווריד.

 

תופעות לוואי: תופעות לוואי אפשריות המיוחסות לתרופות כוללות בחילות והקאות, שלשולים, פצעים בפה, ירידה בקצב הלב, ירידה בספירת תאי דם לבנים, פגיעה בתפקוד הכבד, נשירת שיער, חולשת שרירים וכאב נוירופטי (ממקור עצבי).

 

משפחת הטופוטקאנים

 

פוטאקטזול (Potactasol) (היקמטין, טופוטקאן מדיסון וטופוטקאן טבע)

 

תרופה כימותרפית המכילה את החומר הפעיל טופוטקאן (Topotecan) משפיעה אף היא על המטען הגנטי של התא הסרטני (הדי.אנ.איי), ופוגעת במנגנון חלוקת התא, וכך מעודדת השמדה עצמית של תאי הסרטן (אפופטוזיס).

 

סל הבריאות: התרופה כלולה בסל הבריאות הממלכתי לטיפול בסרטן שחלה גרורתי לאחר כשל בטיפול קודם בתרופה אחרת.

 

אופן השימוש: התרופה ניתנת בזריקה.

 

תופעות לוואי: תופעות לוואי אפשריות המיוחסות לתרופה כוללות דיכוי של מח העצם, שלשולים וירידה בספירת תאי דם לבנים שמתבטאת בעלייה בסיכון לזיהומים.

 

כימותרפיה נוספת

 

מיוסט (מיוסט, דוקסורוביצין, דוקסיל ודוקסילין)

 

מיוסט (Myocet) היא תרופה כימותרפית נוספת המכילה את החומר הפעיל דוקסורוביצין הידרוכלוריד (אדריאמיצין, ובלעז Doxorubicin Hydrochloride) הפוגעת במטען הגנטי של התא הסרטני ומונעת את המשך צמיחתו ואת תהליך החלוקה שלו.

 

סל הבריאות: התרופה כלולה בסל הבריאות הממלכתי לטיפול בסרטן שחלה גרורתי לאחר מיצוי הטיפול בפקליטקסל ולאחר מיצוי כימותרפיה מבוססת פלטינום.

 

אופן השימוש: התרופה ניתנת בעירוי לווריד.

 

תופעות לוואי: תופעות הלוואי האפשריות המיוחסות לתרופה כוללות בחילות והקאות, שלשולים, פריחה, התקרחות (אלופציה), יובש בפה, עייפות, כאבי ראש, הפרעות שינה, אנמיה, ירידה בטסיות הדם וסיכון לדימומים ובמקרים קשים דיכוי של מח העצם (מיאלוסופרסיה, myelosuppression), סיבוכים בתפקוד הכבד ופגיעה לבבית.

 

גמזר

 

גמזר (Gemzar) היא תרופה המכילה את החומר הפעיל גמציטאבין הידרוכלוריד (Gemcitabine Hydrochloride) הפוגעת במבנה הגנטי של תאי הגידול הסרטני (הדי.אנ.איי) ועל-ידי כך מונעת את התרבות התאים ומביאה למותם (אפופטוזיס).

 

סל הבריאות: התרופה כלולה בסל הבריאות הממלכתי לטיפול בסרטן שחלה מתקדם או חוזר, כטיפול הניתן בנפרד או בשילוב עם כימותרפיה מבוססת פלטינום.

 

אופן השימוש: התרופה ניתנת בעירוי לווריד.

 

תופעות לוואי: תופעות הלוואי האפשריות המיוחסות לתרופה כוללות דיכוי של מח העצם שעלול להוביל לאנמיה ועלייה בסיכון להידבקות בזיהומים, בחילות והקאות, פריחה, סימנים דמויי שפעת, בצקת וקשיי נשימה, נשירת שיער, דלקת ריאות, ירידה בלחץ הדם, פגיעה בתפקודי כבד ופגיעה בתפקוד הלב.

 

 

עוד על הטיפול בסרטן השחלות 

 

כך תתמודדו עם הכימותרפיה 

 

עדכון אחרון: פברואר 2016