מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סוכרת סוג-2

מנהלי קהילה

פרופ' איתמר רז
פרופ' איתמר רז
מנהל רפואי במרכז DMC, תל אביב, יו'ר מועצת הלאומית לסכרת
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
ד
ד"ר נעמי לוין יינה
בוגרת ביה\"ס לרפואה בירושלים. מומחית ברפואה פנימית ונפרולוגיה. רופאה בכירה במכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי שיבא, תל השומר
מרינה ברושי
מרינה ברושי
- דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין - מרפאת סוכרת, השמנה ומחלות מטבוליות- בית חולים בילינסון. - דיאטנית סוכרת מכבי שירותי בריאות - קליניקה פרטית ברחובות השכלה: דיאטנית קלינית R.D – רישיון משרד הבריאות. BS.C במדעי התזונה, הפקולטה לחקלאות רחובות, האוניברסיטה העברית. קורסים מקצועיים: קורס "טיפול תזונתי בסוכרת לדיאטנים.יות" -המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה אוניברסיטת תל אביב. NLP THERAPIST – מכללת NLP PRO מדריך חדר כושר – בית הספר למקצועות הספורט, הסמכה פונקציונליים אימוני התנגדות וTRX קורס תזונת ספורט לדיאטנים – המרכז למניעת השמנה ותזונת ספורט מירי חדד. אתר- https://marina791990.wixsite.com/website פייסבוק- https://www.facebook.com/MarinaBroshiDiet/?ref=bookmarks אינסטגרם : https://www.instagram.com/balanced.diabetes/ על היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_beilinson.aspx
כמוניסוכרת סוג-2חדשותתרופה לסוכרת קשורה לסיכון מוגבר לסרטן

תרופה לסוכרת קשורה לסיכון מוגבר לסרטן

מחקר גדול מצא כי התרופה לטיפול בסוכרת פיוגליטזון (אקטוס) עשויה להעלות סיכון לסרטן שלפוחית השתן


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

התרופה פיוגליטזון (המשווקת בישראל תחת השם אקטוס) היא תרופה לטיפול בסוכרת סוג 2 ממשפחת הגליטזונים (תיאזולידינדיונים) – תרופות שמשפרות את הרגישות של תאים בגוף לאינסולין. מחקרים שנערכו בעבר קשרו פיוגליטזון לסיכון מוגבר לסרטן שלפוחית השתן, אך הקשר נחשב שנוי במחלוקת מאחר שהיו גם מחקרים שלא מצאו קשר שכזה.

 

במחקר החדש שפורסם בכתב העת British Medical Journal, חוקרים מאוניברסיטת מקגיל ומבית החולים היהודי הכללי בקנדה, בחנו את הסיכון לסרטן שלפוחית השתן בקרב 145,806 אנשים שהחלו ליטול תרופות לסוכרת. הנבדקים החלו את הטיפול בין שנת 2000 ל-2013 והיו במעקב עד 2014. בתקופת המעקב אובחנו 622 מקרים של סרטן שלפוחית השתן במדגם. 

 

בניתוח הנתונים החוקרים לקחו בחשבון משתנים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות, בהם גורמים המוכרים כמעלים סיכון לסרטן שלפוחית השתן כמו חשיפה תעסוקתית לחומרים כימיים, גיל מבוגר ועישון. נמצא כי לעומת אנשים שנטלו תרופות אחרות לטיפול בסוכרת, לאנשים שנטלו פיוגליטזון היה סיכון גבוה ב-63% להיות מאובחנים עם סרטן שלפוחית השתן, כשהסיכון גדל ככל שהם השתמשו בתרופה זמן רב יותר.

 

ניתוח נתונים דומה בוצע לתרופה רוזיגליטזון (אבנדיה), תרופה אחרת ממשפחת הגליטזונים, ולא נמצא קשר בינה לבין סיכון מוגבר לסרטן שלפוחית השתן.

 

המחקר הוא מחקר תצפיתי, וככזה, הוא אינו יכול להוכיח כי הקשר שנצפה הוא קשר סיבתי – משמע שלא ניתן לדעת בוודאות כי השימוש בפיוגליטזון בפני עצמו גורם לסרטן השלפוחית. ייתכן שגורמים שהחוקרים לא לקחו בחשבון בניתוח הנתונים התערבו והשפיעו על התוצאות. עם זאת, החוקרים בדקו את הנתונים בכמה אופנים והם לא מאמינים שהקשר בין התרופה לסרטן נובע מסיבות אחרות.

 

יש לציין כי סרטן שלפוחית השתן אינו סרטן נפוץ, והסיכון ללקות בסרטן מסוג זה נמוך מלכתחילה. לכן, גם אם אכן קיים סיכון מוגבר, הסיכון האבסולוטי לאדם הנוטל פיוגליטזון לפתח סרטן שלפוחית השתן עדיין נמוך. במחקר נצפו 121 מקרים של סרטן שלפוחית השתן לכל 10,000 אנשים שנטלו פיוגליטזון במשך עשר שנים, בהשוואה ל-89 מקרים באנשים שנטלו תרופות אחרות לטיפול בסוכרת.

 

רשות התרופות האירופאית כבר הזהירה בשנת 2011 כי קיים "סיכון מוגבר קטן" לסרטן עם השימוש בפיוגליטזון, והמליצה לרופאים לא להשתמש בתרופה באנשים שיש להם היסטוריה של סרטן שלפוחית השתן ולהעריך את גורמי הסיכון לסרטן שלפוחית השתן - בהם גיל מבוגר, עישון והיסטוריה של כימותרפיה או טיפולי הקרנה לאזור האגן - לפני שרושמים את הטיפול. מנהל המזון והתרופות האמריקאי (ה-FDA) פרסם אזהרה דומה.  

 

המחקר אינו מהווה סיבה להפסיק להשתמש בתרופה. במטופלים שמגיבים היטב לטיפול, היתרונות של פיוגליטזון באיזון הסוכרת כנראה עולים על הסיכונים. עם זאת, הוא מדגיש את החשיבות של ערנות הרופאים והמטופלים לסימנים ותסמינים של בעיות בשלפוחית השתן כמו דם בשתן, כאב בעת מתן שתן, צורך להטיל שתן לעיתים תכופות ותחושה של דחיפות.

 

אקטוס נוספה בשנת 2016 לסל הבריאות הממלכתי כקו טיפול שלישי בחולים עם סוכרת לא מאוזנת, כשההמוגלובין המסוכרר בערך של 7.5% ומעלה.

 

 

BMJ. Published online March 30 2016