מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

דיכאון וחרדה

מנהלי קהילה

אורית זאבי יוגב
אורית זאבי יוגב
מ.א בפסיכולוגיה קלינית – רפואית מן האוניברסיטה העברית בירושלים ותואר מ.א קליני בעבודה סוציאלית מאוניברסיטת חיפה. זוכת פרס האוניברסיטה ע"ש קלנר על הישגים יוצאי דופן בטיפול במשפחות רב בעיתיות. עבדתי הרבה עם הריונות בסיכון ובמחלקות פסיכיאטריות סגורות. בשנים האחרונות בעקבות עבודה במרפאה אנדוקרינולוגית עוסקת רבות בהשמנה קיצונית של מבוגרים, נוער וילדים ואף כתבתי על כך ספר, "רדו ממני", שמשפיע על אופן ראיית הנושא והטיפול בו.
ד''ר אורן טנא
ד''ר אורן טנא
פסיכיאטר מומחה, מנהל המערך הפסיכיאטרי באיכילוב מייסד ומנהל רפואי של מכון מנטליקס, מרצה מבוקש באקדמיה ובחברות מסחריות, מגיש התוכנית ד"ר נפש בערוץ דוק
ד
ד"ר עודד טלמור
פסיכיאטר מומחה למבוגרים עוסק באבחון, ייעוץ וכתיבת חוות-דעת במצבי דיכאון, חרדה, פוסט טראומה, OCD ומשברי חיים/
ד
ד"ר שרון פורת
רופאה מתמחה בפסיכיאטריה של המבוגר עוסקת באבחון דיכאון, חרדה OCD ומצבים טראומתיים. מתמחה בבריאות הנפש של האישה במעגל הפיריון.
כמונידיכאון וחרדהחדשותתרופה להרדמה נגד דיכאון

תרופה להרדמה נגד דיכאון

מחקר פיילוט הצליח להראות יעילות של חומר הרדמה בטיפול בדיכאון שאינו מגיב לתרופות


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

מחקר פיילוט חדש הצליח לשחזר לאחר כמעט שלושים שנה ממצאים המראים יעילות של תרופה המשמשת להרדמה בטיפול בדיכאון קשה שאינו מגיב לתרופות. אם יצליחו להוכיח את יעילותה באופן נרחב יותר, היא עשויה לשמש תחליף אופציונאלי לטיפול בנזעי חשמל, הטיפול המקובל כיום בדיכאון שאינו מגיב לתרופות.


הטיפול בנזעי חשמל סובל גם מתופעות לוואי קוגניטיביות וכן מתדמית ציבורית ירודה ביותר, למרות היותו אפקטיבי ביותר (ב-55 עד 90 אחוז מהמקרים) בהורדת תסמיני הדיכאון. מחקרים ראשוניים שבוצעו באמצע שנות ה-80' של המאה הקודמת הראו שהתרופה איזופלוראן (isoflurane) המשמשת להרדמה כללית בניתוחים וניתנת בצורת אינהלציה עשויה להיות יעילה בהורדת תסמיני הדיכאון הקשה שאינו מגיב לתרופות. עם זאת חוקרים לא הצליחו לחזור על התוצאות והמחקר נעצר.


כעת חוקרים מאוניברסיטת יוטה שבארה"ב פרסמו מחקר פיילו בכתב העת PLOS ONE מחקר שהשווה בין טיפול בנזעי חשמל ולבין טיפול באיזופלוראן. החוקרים טוענים כי המחקרים שניסו לשחזר את ההצלחות משנות ה-80 לא היו נכונים כי הם לא שמרו על מבנה המחקר המקורי, לא בסוג תרופת ההרדמה, המינונים שלה ופרוטוקול הטיפול.


החוקרים השוו בין 20 מטופלים שנמצאו במצב דכאוני קשה שאינו מגיב לתרופות וקיבלו טיפול בנזעי חשמל לבין 8 מטופלים באותו מצב דכאוני שקיבלו טיפול באיזופלוראן. בשני המקרים נמצא כי הטיפול הצליח להוריד את תסמיני הדיכאון באופן משמעותי.


החוקרים מדווחים על תופעות לוואי של בעיות זכרון וקוגניציה בקרב המטופלים בנזעי חשמל, אך גם שרובן נעלמו לאחר מספר שבועות. לעומתם המטופלים באיזופלוראן לא הפגינו ירידה קוגניטיבית אלא דווקא שיפור בחלק מהמבחנים.


החוקרים מציינים עוד כי עדיין לא ברור מנגנון הפעולה של נזעי חשמל או איזופלוראן בהקשר של הקלה בדיכאון קשה.


עוד מציינים החוקרים כי הם פיתחו מכשיר ייעודי המאפשר סילוק מהיר יותר של חומר ההרדמה מהגוף והפחתת הזמן הדרוש של חדר ניתוח, מכשיר זה עשוי להפוך את הטיפול בחומר ההרדמה ליותר אטרקטיבי בשל חיסכון בזמן חדר ניתוח.


החוקרים מוסיפים כי כעת עליהם להרחיב את בסיס המטופלים ולעבור למחקרים רחבי היקף על מנת לאשש את התוצאות באופן משמעותי יותר.

 

Antidepressant and Neurocognitive Effects of Isoflurane Anesthesia versus Electroconvulsive Therapy in Refractory Depression. PLoS ONE, 2013; 8 (7): e69809 DOI: 10.1371/journal.pone.0069809