חוט שדרה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
תרופה לאלצהיימר עשויה לעזור גם לפציעות בחוט השדרה
רכיב בתרופה ניסיונית לאלצהיימר עוזר לעצבים פגועים לגדול מחדש מהר יותר בעכברים
תרופה שנמצאת בשלבי פיתוח מתקדמים לטיפול במחלת האלצהיימר עשויה בסופו של דבר לשמש גם למטרה אחרת: גדילה מחדש של קצוות העצבים שנפגעו, כדי להקל על כאב ושיתוק. מחקר חדש של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס מוכיח כי תרכובות ניסיוניות שתוכננו במקור להילחם בחלבון שמצטבר במוחם של חולי אלצהיימר, גורמות לגדילה מהירה יותר באופן משמעותי של עצבים מרוסקים או חתוכים. מדובר בבשורה משמחת עבור אלה הסובלים מפגיעות נוירפטיות או פציעות טראומתיות בחוט השדרה.
התרופה החדשה שנמצאת בפיתוח לטיפול באלצהיימר פועלת על חלבון β-Site המכונה גם BACE1, אשר ממלא תפקיד מרכזי ביצירת פלאק חלבוני במוח. מחקרי מעבדה קודמים הראו כי BACE1 גם מעורב ביצירת חומר בידוד המכונה מיאלין.
בהתבסס על ממצאים אלה, עוזר פרופסור לנוירולוגיה ד"ר מוחמד פארה, פרופסור לנוירולוגיה ג'ון גריפין וחבריהם ניסו לחסום את הפעילות של BACE1 כדי לנתח את ההשפעה על האקסון (סיב עצב שיוצא מתא עצב) שנפגע.
החוקרים החלו בניסויים על עכברים שאצלם נחסמה היכולת הגנטית ליצור BACE1. בהשוואה לעכברים רגילים שמייצרים BACE1, חיות חסרות חלבון הצליחו לנקות את הלכלוך מסביב לאתר הפציעה מהר יותר באופן משמעותי. כיוון שפסולת זו יכולה לעכב התחדשות, החוקרים ציפו כי האקסונים יתחדשו ויצמחו מהר יותר. ואכן, קצוות חתוכים של תאי עצב של החיות ללא BACE1 גדלו והגיעו ליעדם, לשרירים או לתאי עצב אחרים, מהר יותר מאשר בעכברים שיצרו BACE1.
בתקווה כי לתרכובות שמסוגלות לחסום פעילות של BACE1 תהיה השפעה דומה, החוקרים השתמשו בשתי תרופות ניסיוניות שפותחו למחלת אלצהיימר המעכבות BACE1. אצל עכברים שקיבלו אחת משתי התרופות לאחר פציעה טראומתית הייתה צמיחה מחודשת של עצבים, אם כי באופן פחות בולט. ממה שנצפה בקרב העכברים שהונדסו גנטית לדברי החוקרים זה היה צפוי, שכן התרופות הפחיתו את האפקט של BACE1 מבלי להסיר אותו לגמרי כמו שקרה אצל עכברים אצלם היכולת ליצור BACE1 הוסרה גנטית.
החוקרים טוענים כי עבודתם שפורסמה בכתב העת המדעי Journal of Neuroscience היא סיבה לחגיגה. "כל דבר שמשפיע על מהירות חידוש צמיחה עצבית יכול להועיל מאוד לאנשים עם פציעות עצביות הנגרמות ממגוון פציעות ומחלות, החל מנוירופתיה סוכרתית ועד לשיתוק בעקבות תאונות אופנוע" אומר פארה. "לאחר פציעה, האזור סביב עצבים והרקמות לעיתים מתנוון לפני שהעצבים מצליחים להחלים, מה שבעצם מחסל את הסיכויים של העצב לגדול מחדש. אם נוכל לעזור לעצבים לצמוח מחדש מהר יותר, נגדיל את הסיכוי שלהם להגיע למטרה ולהיות בריאים שוב לאחר פציעה".
הצעד הבא של החוקרים הוא לבדוק את התרכובות הניסיוניות בבעלי חיים אחרים לאחר פגיעה עצבית, כולל פגיעות בחוט השדרה.
לכתבה המלאה באתר Johns Hopkins
תרגום ועריכה: אנה רייזמן