מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

אוסטאופורוזיס

מנהלי קהילה

פרופ' צופיה איש-שלום
פרופ' צופיה איש-שלום
חברה במועצה לבריאות האישה, פרופ' חבר קליני בפקולטה לרפואה של הטכניון (עד שנת 2014 )  הייתה בין הראשונים, בהערכת הטיפול האנבולי באוסטיאופורוזיס (הורמון פאראתירואיד רקומביננטי, ופרגמנט של הורמון זה). כמו כן בצעה מחקרים רבים בתחום האבחון והטיפול באוסטיאופורוזיס. השתתפה בכתיבת קווים מנחים לטיפול באוסטיאופורוזיס, לטיפול בהורמון גדילה במבוגרים, ולטיפול בסרטן בלוטת התריס בישראל. כתבה מספר פרקים בספרים מקצועיים ועשרות מאמרים מדעיים, בתחום אוסטיאופורוזיס ומחלות עצם. מקבלת מטופלים במרפאתה בבית חולים אלישע, חיפה כמו כן נותנת ייעוציים פרטיים מרחוק בזום או בווטסאפ וידאו. לתיאום תור במרפאה ניתן להתקשר ל-3873*, זימון תור ליעוץ מרחוק ניתן לבצע באמצעות אתר בית חולים אלישע .
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
כמוניאוסטאופורוזיסחדשותתרופה לאוסטיאופורוזיס מסוג חדש

תרופה לאוסטיאופורוזיס מסוג חדש

חוקרים ישראלים פיתחו אב-טיפוס של תרופה חדשה לטיפול באוסטיאופורוזיס המבוססות על חומצות שומניות


התרופה שנמצאת בשלבי פיתוח פועלת במנגנון שונה מהטיפולים הקיימים (צילום: panthermedia)
התרופה שנמצאת בשלבי פיתוח פועלת במנגנון שונה מהטיפולים הקיימים (צילום: panthermedia)

 

חוקרים באוניברסיטה העברית גילו קבוצה חדשה של חומרים בגוף שלהם תפקיד מפתח בבקרה על שימור צפיפות עצם תַקינה. על בסיס ממצאים אלה, פיתחו החוקרים דגם ראשוני של תרופה למניעת אוסטיאופורוזיס ולתיקון עצמות שנגועות במחלה.

 

אוסטיאופורוזיס היא המחלה הניוונית הנפוצה ביותר בעולם המערבי וביטויה בירידה בצפיפות העצמות ובהיחלשותן, אשר גורמים להופעת שברים מרובים. הירידה בצפיפות העצם באוסטיאופורוזיס נובעת מהרס פנימי של רקמת העצם. עם ההתקדמות בגיל כמות רקמת העצם שנהרסת גדולה מזו הנבנית, וצפיפות העצם יורדת.

 

במחקר הנוכחי גילו החוקרים שתאי העצם מיצרים שורה של חומרים המורכבים מחומצות שומניות וחומצות אמיניות בשם "אציל-אמידים" ואפיינו את הרכבם הכימי המדויק. בהתאם לאפיון, סנתזו החוקרים במעבדה תרכובות זהות ובדקו את השפעתן על תאי עצם בתרבית.

 

בניסוי על עכברים מצאו החוקרים שמרכיבים מסוימים (אולאויל-סרין) בקבוצת החומרים מעלים את צפיפות העצם הן בעכברים בריאים והן בעכברים חולים באוסטיאופורוזיס. במקביל הם מצאו כי העכברים שחולים באוסטיאופורוזיס סובלים ממחסור באותו מרכיב בעצמותיהם. הם הסיקו שחומרים על בסיס אולאויל-סרין יכולים לשמש תשתית לפיתוח תרופות לחולי אוסטיאופורוזיס.

 

מאמר על המחקר שנערך בראשותו של פרופ' איתי באב ממעבדת העצם ופרופ' רפאל משולם מהמכון לחקר התרופות באוניברסיטה העברית, התפרסם בשבוע שעבר בכתב העת היוקרתי Proceedings of the National Academy of Sciences.

 

תרופה המבוססת על אולאויל-סרין נמצאת כעת בשלבי פיתוח. חברת "יישום", החברה לפיתוח המחקר של האוניברסיטה, רשמה בקשה לפטנט ומחפשת שותף מסחרי להמשך פיתוח ההמצאה.

 

"הממצאים החדשים מראים תפקיד פיזיולוגי חשוב לחומצות שומניות ולנגזרותיהן בוויסות יצירת עצם וספיגתה, ומצביעים על האפשרות לפתח כבר בעתיד הקרוב תכשיר יעיל במיוחד לטיפול באוסטיאופורוזיס" אומר פרופ' משולם.

 

"התרופות הקיימות לטיפול באוסטיאופורוזיס הן או נוגדות הרס עצם או מעודדות את יצירתה אבל עד כה לא פותחה תרופה שעושה את שתי הפעולות יחד" מוסיף פרופ' באב. "היתרון בתרופות על בסיס אולאויל-סרין הוא שהן יכולות לפעול גם כנוגדות הרס וגם כמעודדות יצירת עצם".

 

עד כה התבסס חקר וויסות צפיפות העצם בעיקר על חקר חלבונים ועל חקר הגנים. כעת, ממצאי המחקר פותחים תחום מדעי חדש - ליפידומיקה של השלד - חקר החומרים המורכבים מחומצות שומניות ומחומצות אמיניות. לתחום זה חשיבות רבה בהבנת וויסות חילוף החומרים הן בשלד והן בשאר רקמות הגוף.

 

 

עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה