מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סרטן השד

מנהלי קהילה

פרופ' תניר אלוייס
פרופ' תניר אלוייס
מומחית בכירורגיה כללית וכירורגית שד מנהלת מערך השד במרכז הרפואי הדסה פרופ' חבר קליני בפקולטה לרפואה של האוניברסיטה העברית
עו
עו"ס אורית שפירא
* מנהלת מחלקת שיקום ורווחה של האגודה למלחמה בסרטן וחברת הנהלת 'האגודה הישראלית לפסיכואונקולוגיה'.   *מנחת קבוצות בכירה באגודה (קבוצת בוגרים צעירים, קבוצת נשים צעירות המתמודדות עם סרטן, קבוצת תמיכה לזוגות שאחד מבני הזוג חלה בסרטן, קבוצת תמיכה להורים שכולים ועוד) ואחראית על עדכון המידע של האגודה למלחמה בסרטן בנושא 'זכויות ושירותים, מידע לחולי סרטן'.   * בוגרת תואר שני בהצטיינות בעבודה סוציאלית (MSW), אוניברסיטת תל אביב. מומחית בתחום הבריאות.   * בעבר עובדת סוציאלית, המחלקה האונקולוגית, מרכז רפואי תל אביב (איכילוב) והעובדת הסוציאלית ב'הוספיס בית' של האגודה למלחמה בסרטן, תל השומר.
ד
ד"ר רינת ברנשטיין מולכו
מנהלת היחידה האונקוגנטית במרכז הרפואי שיבא, תל השומר. בוגרת בית בית הספר לרפואה של הטכניון בחיפה. התמחות במערך אונקולוגי במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי (איכילוב), ובהמשך התמחות בגנטיקה רפואית במכון הגנטי במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי (איכילוב). מ-2017 רופאה בכירה ביחידת השד במכון האונקולוגי במרכז רפואי שיבא תל השומר, עד למינוי מנהלת היחידה האונקוגנטית בשיבא ב-2021. משלבת עבודה בטיפול בחולות סרטן שד בכל שלבי המחלה, ובייעוץ גנטי למשפחות וחולים עם חשד לתסמונות סרטן תורשתיות.
עו
עו"ד בר חן- לוי
אחראית תחום מיצוי זכויות בעמותת 'אחת מתשע'. נותנת ייעוץ והכוונה לנשים המתמודדת עם סרטן שד בכל הקשור לזכויותיהן הרפואיות, ומסייעת להן במידת הצורך במיצוי זכויות אלה מול הרשויות השונות, כגון: ביטוח לאומי, מס הכנסה, קופות חולים, חברות ביטוח ועוד.

מובילי קהילה

נעה גביש
נעה גביש
אישה ואמא לשלושה ילדים :)הומאופטית בהכשרתי. אפיה ובישול הן אחת האהבות שלי במיוחד כשהן מאירות ומשמחות אחרים. בשבילֵי חיי ליוותי נשים במסע הלידה המיוחד שלהן, והיום אחרי מסע ברכבת ההרים, עקב גילוי גידול סרטני בשד, שנכפה עלי, אני יודעת ומבינה כמה חשוב הליווי של מישהי שהייתה שם ולו רק כדי להקשיב ולחבק. אני אשמח ללוות ולהיות בשביל מי שצריכה ורוצה.   הסדנא שלי - תשוקות מרפאות - תשוקות ומיניות בזמן משבר ושינוי - ערב חד פעמי יחודי ומרומם את הנפש בו ביחד אתכם אנחנו נזכרים שתשוקה, לכל מה שנעשה היא חלק מאיכות ובריאות החיים שלנו. מוזמנות לקבוצה שלי בפייסבוק : תשוקות מרפאות
יסמין כהן
יסמין כהן
בלוגרית וכותבת תוכן, נמצאת בעיצומו של פרויקט מימון המונים לספר "יומן צמיחה" היכנסו ותמכו: https://tinyurl.com/recovery-diary נמצאת פה כדי לחזק ולהתחזק. מאמינה שהכל קורה לטובתנו.
כמוניסרטן השדחדשותתרופה חדשה לסרטן שד הורמונלי מאריכה פי 2 את הזמן ללא התקדמות המחלה

תרופה חדשה לסרטן שד הורמונלי מאריכה פי 2 את הזמן ללא התקדמות המחלה

התרופה החדשה שאושרה לאחרונה בארה"ב מיועדת למאובחנות עם סרטן שד חיובי לאסטרוגן ושלילי לחלבון HER-2 שנושאות מוטציה שכיחה בגן PIK3CA. מה יתרונותיה?


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

תרופה שנייה לחולות בסרטן שד הורמונלי עם גידולים הנושאים מוטציה שכיחה בגן PIK3CA: מינהל המזון והתרופות האמריקאי (ה-FDA) אישר בשבועות האחרונים את התרופה איטוובי (Itovebi) המכילה את החומר הפעיל אינבוליסיב (Inavolisib) המיועדת לסרטן שד הורמונלי החיובי לקולטנים להורמון אסטרוגן ושלילי לביטוי יתר של החלבון HER-2 בשלב מתקדם מקומי או גרורתי.

 

התרופה החדשה היא 'תרופה מכוונת מטרה' לסרטן השד (Targeted Therapy), וניתנת בכדורים. התרופה ניתנת לחולות בשילוב עם שתי תרופות נוספות: התרופה איברנס (Ibrance) המכילה את החומר הפעיל פלבוציקליב (Palbociclib) מקבוצת מעכבי CDK4/6, אשר ניתנת גם היא בכדורים, ומהווה גם היא טיפול מכוון מטרה המיועד למאובחנות עם סרטן שד חיובי לקולטנים להורמונים ושלילי ל-HER-2, ומכוונת בפעילותה לאנזימים CDK4 ו-CDK6 שמשפיעים על חלוקת תאים בגוף ומאיצים חלוקת תאי סרטן; וכן בשילוב עם התרופה פסלודקס (Faslodex) המכילה את החומר הפעיל פולווסטרנט (Fulvestrant) המשמשת טיפול לסרטן השד הורמונלי ולמעשה נוגדת את פעילותם של הורמוני המין הנשיים.

 

התרופה החדשה אינבוליסיב מיועדת לנשים שפיתחו עמידות לטיפול ההורמונלי המקובל לסרטן השד, ואובחנו עם סרטן שד מתקדם או גרורתי.

 

מוטציה שכיחה

 

התרופה מיועדת באופן ספציפי לנשים שהגידולים בגופן זוהו בבדיקות גנומיות עם מוטציה בגן PIK3CA במנגנון הקרוי 'מעכבPI3K '. המדובר במוטציה שכיחה, אשר לפי מחקר מגרמניה שפורסם בדצמבר 2022 בכתב העת Breast Cancer Research and Treatment שכלל 1,270 מאובחנות עם סרטן השד – מזוהה אצל כרבע (26.7%) מהחולות, ובהן קרוב לשליש (31.4%) מהחולות עם סרטן שד חיובי לקולטנים להורמונים ושלילי לחלבון HER-2 אשר לו מיועד הטיפול התרופתי החדש.

 

התרופה אושרה על בסיס מחקר קליני שממצאיו פורסמו בגיליון אוקטובר 2024 של כתב העת New England Journal of Medicine בהשתתפות 325 מטופלות עם סרטן שד הורמונלי השלילי לביטוי יתר של החלבון HER-2 מתקדם או גרורתי. במסגרת המחקר ניתנה התרופה החדשה אינבוליסיב ל-161 חולות במינון של 9 מ"ג מדי יום, בשילוב עם פבלוציקליב במיון של 125 מ"ג אחת ליום במשטר טיפול מומלץ של שלושה שבועות טיפול ושבוע הפוגה, ובשילוב עם זריקת פולווסטרנט במינון של 500 מ"ג לשריר – בחודש הראשון אחת לשבועיים ובהמשך אחת לחודש. לצד זאת, 164 מטופלות נוספות סווגו אקראית לקבוצת ביקורת וקיבלו את הטיפול הקודם המקובל בפבלוציקליב ופולווסטרנט וכדור דמה (פלסבו) במקום התרופה החדשה.

 

במחקר התגלה כי במעקב שנמשך קרוב לשנתיים (כ-21.5 חודשים), התרופה החדשה האריכה יותר מפי 2 את משך הזמן ללא התקדמות המחלה (progression-free survival) לערך חציוני של 15 חודשים, בהשוואה ל-7.3 חודשים בקבוצה שטופלה בתרופת הדמה. כמו כן, לשילוב שכלל את התרופה החדשה תועדה תגובה אצל 58% מהחולות, בהשוואה לתגובה של 25% בלבד מהחולות בקבוצה שקיבלה את הטיפול הקודם המקובל. הזמן החיצוני מהכניסה למחקר ועד להתקדמות המחלה עמד על 18.4 חודשים בקבוצה שקיבלה את התרופה החדשה – פי 2 יותר מהזמן בקבוצת הביקורת שקיבלה את טיפול הדמה (9.6 חודשים). במשך ההישרדות הכולל של החולות לא נצפה במחקר הבדל מובהק סטטיסטי בין הקבוצות, אולם נמצא כי המדדים שנאספו תומכים בתועלת הכוללת שבשילוב התרופתי החדש.

 

תופעות הלוואי השכיחות של התרופה החדשה, שמופיעות בקרב לפחות כחמישית מהמטופלות, כוללות חריגות בבדיקות מעבדה, לרבות רמות נמוכות של נויטרופילים והמוגלובין, טסיות דם ולימפוציטים ורמות גבוהות של סוכר בדם, כיבים בחלל הפה, בחילות, שלשולים, ירידה בספיגת מינרלים מסוג סידן, אשלגן, נתרן ומגנזיום, עייפות, רמת ALT גבוהה בדם שמעידה על ירידה בתפקודי כבד, פריחה, דיכוי תאבון, עלייה בנטייה להידבקות בקורונה וכאבי ראש. התרופה טרם נרשמה בישראל.

 

התרופה החדשה היא השלישית המיועדת לנשים עם סרטן שד הורמונלי השלילי לביטוי יתר של החלבון HER-2 במנגנון PI3K המיועדת לחולות עם גידולים הנושאים מוטציה בגן PIK3CA, והיא מתחרה בתרופה הראשונה במנגנון זה שאושרה במאי 2019 – התרופה פיקריי (Piqray) המכילה את החומר הפעיל אלפליסיב (Alpelisib). בימים אלה מתבצע מחקר כדי לבחון את יעילות שתי התרופות במנגנון PI3K אחת מול השנייה. תרופה נוספת שאושרה בנובמבר 2023 לחולות עם סרטן שד חיובי לקולטנים להורמונים ושלילי לביטוי יתר של HER-2 היא טרוקאפ המיועדת אף היא לחולות עם גידולים נשאי מוטציה בגן PIK3CA וכן לחולות עם גידולים עם מוטציות נוספות בגנים AKT1 ו-PTEN.

 

קישור להודעת מינהל המזון והתרופות האמריקאי