טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
תעלומת הגנטיקה והסביבה בטרשת נפוצה
נוכחותם של גנים מסויימים הכרחיים להתפתחות המחלה, אך רוב האנשים הנושאים אותם גנים אינם חולים בטרשת נפוצה.
הסיבה להתפרצות מחלת הטרשת הנפוצה אינה מובנת, אך ההנחה גורסת כי מעורבים בה גורמים גנטיים וסביבתיים המשולבים יחדיו.
טרשת נפוצה איננה מחלה תורשתית. אין זה נכון להגיד שמי שיש לו גנים מסויימים יפתח טרשת נפוצה ואין זה נכון להגיד שמי שיש לו גנים אחרים לא יפתח טרשת נפוצה. ההגדרה הנכונה בהתאם לממצאי המחקר כיום היא, כי הימצאותם של כמה גנים מסויימים מגבירים את הסיכוי לפתח טרשת נפוצה, אך נוכחותם אינה מחייבת התפרצות המחלה.
נראה כי גורמים אחרים, סביבתיים, הכרחיים בכדי להביא למחלת הטרשת הנפוצה. ישנם גורמים סביבתיים החשודים בתרומה להתפרצות המחלה כגון, חשיפה מועטה לשמש, מחסור בויטמין D, חשיפה לוירוסים ועוד.
מחקר חדש השתמש בנתוני מחקרים שבחנו את התפתחות מחלת הטרשת הנפוצה בקרב תאומים והשתמש במודל מתמטי מורכב בכדי להבין את הקשר שבין הגנים לסביבה בתרומתם להתפתחות המחלה.
תוצאות המחקר הראו כי בכדי שתתפתח מחלת הטרשת הנפוצה יש צורך בנוכחותם של גנים מסוימים. אותם גנים מהווים את הצעד הראשון לקראת התפתחות הטרשת הנפוצה. עם זאת, אין זה מחייב כי למי שיש את ההרכב הגנטי החשוד יפתח טרשת נפוצה, לא די בכך.
לדוגמה מציינים החוקרים, כי ההרכב הגנטי החשוד, סביר יותר שיופיע בקרב גברים לעומת נשים, אך למרות זאת, יותר נשים חולות בטרשת נפוצה. ההסבר לטענת החוקרים, כי נשים כנראה מגיבות בעוצמה גבוהה יותר לגורמי הסיכון הסביבתיים המקדמים את התפתחות המחלה.
הניתוחים הסטטיסטיים העלו כי יש צורך בחשיפה, לכל הפחות, לשלושה גורמי סיכון סביבתיים ההכרחיים להתפתחות מחלת הטרשת הנפוצה. לדברי החוקרים, 69% מהאוכלוסייה חשופים לגורמי הסיכון הללו, אשר יכולים לתרום להתפתחות המחלה בקרב מי שיש לו את הגנים החשודים. עם זאת, עורכי המחקר אינם יכולים להצביע ולציין מהם אותם הגורמים.
מורכבות תוצאות המחקר והניתוחים הסטטיסטיים מראים עד כמה קשה לפענוח התפתחות המחלה ומדוע קשה להצביע על כל הגורמים שמובילים אליה.
אתי1
בוקר טוב ערן,
קראתי בעיון רב את הכתבה.......כמובן, שדעתי רק מתחזקת מכל מחקר כזה...........שעדיין נמצאים ב"משבצת הראשונה" !!!!
צריך להמשיך את החיים עם מה שיש, ולהינות מכל רגע אפשרי......למרות כל הקשיים, שהולכים שנערמים.
שבת שלום והרבה צחוקים ומזגן טוב,
אתי