סרטן שלפוחית השתן
מנהלי קהילה
תסמינים של סרטן שלפוחית השתן
דם בשתן, השתנה מרובה וכאב במתן שתן: הסימנים שעלולים לרמז (גם, אבל לא רק) על התפתחות גידול סרטני בשלפוחית השתן
למרות שהמודעות הציבורית לסרטן שלפוחית השתן פחותה ביחס לסוגי סרטן אחרים, שכיחות המחלה אינה מבוטלת ובמדינות המערב היא מהווה את הסרטן הרביעי בשכיחותו בקרב גברים והשמיני בשכיחותו אצל נשים. בישראל מאובחנים מדי שנה בין 1,000 ל-1,500 חולים בסרטן שלפוחית השתן.
גידול שלפוחית השתן שכיח בקרב גברים פי 3 עד 4 יותר מאשר אצל נשים. הוא עלול להיות מאובחן גם בקרב ילדים ונוער, אך שכיחותו עולה עם הגיל והוא מאובחן בעיקר באוכלוסייה המבוגרת.
על פי נתוני משרד הבריאות לשנת 2011, הסיכון בישראל לפתח סרטן בשלפוחית השתן הוא בקרב 1 מכל 21 גברים יהודים, 1 מכל 107 נשים יהודיות, 1 מכל 25 גברים ערבים ו-1 מכל 131 נשים ערביות.
גורמי סיכון להתפתחות גידול שלפוחית השתן כוללים גורמים גנטיים וסביבתיים. אחד מגורמי הסיכון המרכזיים הוא עישון ומוערך כי 30% עד 50% ממקרי סרטן שלפוחית השתן קשורים בעישון סיגריות. קבוצה נוספת שנמצאת בסיכון מוגבר לסרטן שלפוחית השתן היא עובדים שנחשפו לכימיקלים. לפי הערכות חשיפה תעסוקתית לכימיקלים גורמת לכ-20% מגידולי שלפוחית השתן, ובין המקצועות שמצויים בסיכון גבוה לפתח סרטן שלפוחית השתן נמנים מכונאי רכב, צבעים, נהגי משאיות ועובדי מפעלים בתעשיות פלסטיק, גומי, נייר, עור ומתכת וכן עובדים שנחשפים במקום עבודתם לכימיקליים אורגניים, לרבות טכנאי שיניים ועובדים במכבסה וניקוי יבש. גם אנשים שסבלו מזיהומים מסוימים, בייחוד בילהרציה, חשופים לסיכון מוגבר לסרטן שלפוחית השתן וכך גם אנשים עם רקע של דלקות כרוניות בשלפוחית השתן, נפגעי חוט שדרה ואנשים שטופלו בהקרנות (רדיותרפיה) לאגן בשל סרטן. כמו כן, התרופות פיוגליטזון וציקלופוספמיד נקשרו לסיכון מוגבר להתפתחות גידול ממאיר בשלפוחית השתן.
חשוב להבין כי התסמינים האופייניים לסרטן שלפוחית השתן אינם ייחודיים למחלה זו ועשויים להעיד על מצבים רפואיים אחרים. עם זאת, עם הופעה של אחד מהם, יש להגיע לבירור רפואי בהקדם, מאחר שאם אכן מדובר בסרטן שלפוחית השתן, ככל שהמחלה מאובחנת בשלב מוקדם יותר, כך הטיפול פחות קשה והפרוגנוזה טובה יותר.
דם בשתן
דם בשתן (המטוריה, hematuria) הוא התסמין השכיח בגידולי דרכי השתן. חשוב לציין כי דם בשתן אינו מעיד בהכרח על סרטן שלפוחית השתן וברוב המקרים נגרם מגורם אחר כגון זיהומים, גידולים שפירים, אבנים בכליות או בשלפוחית השתן או מחלות כליה שפירות למיניהן.
ברם, דימום בשתן מחייב לרוב בירור אורולוגי. מחקר אמריקאי מאוניברסיטת מישיגן שפורסם בנובמבר 2010 בכתב העת Cancer העלה כי עיכוב של מעל ל-9 חודשים בבירור הגורם לדם לשתן ובאבחון סרטן שלפוחית השתן מעלה ב-34% את הסיכון לתמותה מהמחלה, וזאת בנטרול גורמים מתערבים כמו שלב המחלה וגודלו של הגידול.
שינויים בהרגלי מתן שתן
סרטן שלפוחית השתן עשוי לגרור שינויים בהרגלי מתן השתן, כגון מתן תכוף של שתן, כאב או תחושת שריפה בעת מתן שתן, צורך דחוף במתן שתן – לעתים גם כשהשלפוחית יחסית מרוקנת או קשיים בהטלת שתן או זרימה חלשה של שתן.
גם תסמין זה אינו מעיד בהכרח על גידול סרטני בשלפוחית השתן, ויכול להיות משני לגורמים אחרים כגון זיהום בדרכי השתן, אבנים בדרכי השתן, שלפוחית רגיזה וערמונית מוגדלת אצל גברים.
תסמינים נוספים של סרטן שלפוחית שתן מתקדם
כשגידול סרטני מתפתח בשלפוחית השתן והפך גדול דיו או ששלח גרורות לאזורי גוף אחרים, עלולים להופיע תסמינים נוספים, בייחוד:
- אי יכולת להטיל שתן.
- כאב בטן.
- כאב עצמות.
- בצקת ברגליים.
- עייפות ותשישות.
- חוסר תיאבון ואובדן משקל.
גם תסמינים אלו עשויים להיות משנים למצבים רפואיים אחרים, ודורשים פנייה לרופא לבירור מקור הבעיה.
כשמופיעים תסמינים שמעלים חשד להתפתחות גידול סרטני בשלפוחית השתן, מופנים המטופלים לסדרת בדיקות אבחנתיות המסייעות לאיתור המחלה ותורמות לקביעת שלב המחלה, שכוללת בדיקות שתן, אולטרה סאונד של דרכי השתן, ציסטוסקופיה וביופסיה ולעיתים הדמיית סי.טי.
ד"ר דניאל קייזמן הוא מנהל השירות לגידולי דרכי השתן במערך האונקולוגי במרכז הרפואי מאיר בכפר סבא.
עדכון אחרון: מארס 2017