מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

אטופיק דרמטיטיס

מנהלי קהילה

פרופ' דני בן אמתי
פרופ' דני בן אמתי
בוגר בית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית ירושלים (1979). בוגר התמחות ברפואת ילדים בבי"ח בילינסון, בוגר התמחות ברפואת עור ומין בבי"ח בילינסון (1996) רופא עור בכיר, ומנהל יחידת עור ילדים במרכז שניידר לרפואת ילדים לשעבר. ממייסדי החוג לרפואת עור ילדים, ההסתדרות הרפואית בישראל. ראש החוג לרפואת עור ילדים בהסתדרות הרפואית, ממועד הקמתו ועד 2014. שימש כסגן מנהל מרכז שניידר לרפואת ילדים בשנים .2004-2007 פרופסור חבר קליני, וראש החוג לרפואת עור ומין באוניברסיטת תל אביב.
שולמית בורשטיין MA
שולמית בורשטיין MA
מייסדת ומנהלת מקצועית בעמותה הישראלית לאטופיק דרמטיטיס, MA בפסיכותרפיה שולמית בורשטיין היא המנהלת המקצועית של העמותה הישראלית לאטופיק דרמטיטיס. שולמית, אם לבת אטופית מזה 23 שנים, וממש לאחרונה גם סבתא לתינוקת אטופית, נסעה במשך השנים לחפש מענה למחלה בכל רחבי העולם. בין השאר בתה טופלה בדאלאס, בלונדון, במינכן, בדאבוס ובאוון. בכל מקום למדה את הידע המקצועי המעודכן ביותר על המחלה ואת הגישות הטיפוליות. תוך כדי למדה פסיכותרפיה והוציאה תואר שני באונברסיטה באנגליה. שולמית ממשיכה ללמוד ולהתעדכן תוך מעקב רציף אחר ספרות מקצועית, והשתתפות בכנסים מקצועיים בינלאומיים.

מובילי קהילה

דבורה וידמן
דבורה וידמן
מידענית וחוקרת בתחום מדעי החברה, מתמקדת בדרך כלל בתחום תעסוקה והכשרות מקצועיות. יוצא מן הכלל תחום עניין מיוחד שחורג ממדעי החברה: עולם המחלות האטופיות (דלקת סוג 2), אטופיק דרמטיטיס, אלרגיה למזון, אסטמה, נזלת כרונית, דלקת עיניים אביבית וכל השלובים שביניהם. העניין בתחום הרפואי הספציפי הזהו הוא מתוך העניין האישי. כאם לחמישה ילדים שרובם מתמודדים עם אטופיק דרמטיטיס ברמות שונות, מקל ועד בינוני +. כתבתי את הניוזלטרים המקצועיים של העמותה הישראלית לאטופיק דרמטיטיס במשך שנתיים, וכן את אתר העמותה, וצברתי ידע מקיף ומקצועי אודות מחלת עור זו, בנוסף על הידע האישי. ניהלתי במשך שש שנים את קהילות ההורים והמתמודדים של העמותה הישראלית לאטופיק דרמטיטיס, (בווטסאפ), ואשמח לעמוד לרשותכם גם כאן. זכיתי במלגת קרן רומנו לסטודנטים מצטיינים במדעי החברה, בגין עשייה חברתית בקידום בריאות בקרב מתמודדים עם אטופיק דרמטיטיס ובני משפחותיהם.
כמוניאטופיק דרמטיטיסמדריכיםתסמינים של אטופיק דרמטיטיס

תסמינים של אטופיק דרמטיטיס

איך מתבטאת אטופיק דרמטיטיס בתינוקות? אילו תסמינים מרמזים על דלקת עור אטופית בילדים? ובמה מתאפיינת אטופיק דרמטיטיס אצל מבוגרים?

מאת רבקה פרייליך. ייעוץ מדעי: פרופ' דני בן אמיתי
תגובות 0

אטופיק דרמטיטיס – שקיבלה את הכינוי העממי אסתמה של העור – היא מחלת עור שמתבטאת בדלקת בעור – נגעים עוריים, יובש ניכר וגרד קשה. התחושה הקשה של הגרד עלולה לגרום להפרעות שינה קשות וכמובן לפגוע באיכות השינה, לקושי בריכוז במהלך היום בבית הספר או בעבודה, לחוסר יכולת לביצוע פעילות גופנית ועוד. מחקרים שנערכו בשנים האחרונות מצאו קשר בין אטופיק דרמטיטיס לבעיות קשב וריכוז, דכאון, חרדה או היפראקטיביות בילדים.

 

המחלה פוגעת בעיקר בתינוקות וילדים: 60% מהחולים יאובחנו עם הופעת המחלה מתחת לגיל שנה, 85% מתחת לגיל שנתיים ו-95% מהחולים יאובחנו מתחת לגיל 5. לפי הערכות, בישראל מאובחנים כ-15% מהילדים עם אטופיק דרמטיטיס. מאחר שלרוב מדובר בילדים קטנים, מעבר לפגיעה של המחלה במטופלים עצמם - המחלה משפיעה גם על שאר בני משפחתם.

 

המחלה נוטה להעלם במהלך שנות הילדות וברוב המקרים היא עוברת מאליה עד גיל 6. עם זאת, בחלק מהמקרים המחלה לא נעלמת לחלוטין וצצה שוב בגיל המבוגר אחרי הפוגה של עשורים. רק בקרב אחוזים בודדים המחלה תתפרץ לראשונה בגיל המבוגר.

 

גירוי דלקתי של העור – אקזמה

 

התסמין המרכזי של דלקת עור אטופית הוא גירוי דלקתי של העור – אקזמה. גירוי דלקתי של אטופיק דרמטיטיס מתבטא בצורות שונות, הן מבחינת מיקום הדלקת באזורי עור שונים והן מבחינת המראה שלה. הפריחה מורכבת מרבדים אדומים, יבשים, מכוסי קשקשת ולעיתים, בשל נוכחות של זיהום משני יופיעו גלדים והפרשה נוזלית דביקה. מקובל לחלק את מיקום התסמינים האופייניים לאקזמה לשלוש תקופות חיים:

 

אקזמה של אטופיק דרמטיטיס בתינוקות: מלידה ועד גיל שנתיים

 

עד גיל שנתיים האקזמה האופיינית לאטופיק דרמטיטיס מופיעה בדרך כלל בפנים - בלחיים ובמצח, בצוואר ובקרקפת (צילום: shutterstock)

 

עד גיל שנתיים האקזמה מופיעה בדרך כלל בפנים (בלחיים ובמצח), בצוואר ובקרקפת. בהמשך מתפשטת הפגיעה לגפיים (בעיקר בצדן החיצוני) ולפרקים. ניתן להסביר את הפריחה באזורים אלו בקרב פעוטות, על ידי החיכוך שמופעל בעת זחילה. בתינוקות ניתן לראות כי אין סימנים לאטופיק דרמטיטיס באזור המפשעה ובאזור המכוסה בחיתול, בבתי השחי או בקצה האף – כולם אזורים עם תנאי לחות.

 

אקזמה של אטופיק דרמטיטיס בילדים: מגיל שנתיים עד לבגרות מינית

 

בילדים מעל גיל שנתיים האקזמה האופיינית לאטופיק דרמטיטיס מופיעה בדרך כלל קפלי הצוואר וגומות המרפק והברך (צילום: shutterstock)

 

המיקום האופייני של האקזמה בילדים הוא בקפלי הצוואר וגומות המרפק והברך.

 

אקזמה של אטופיק דרמטיטיס בקרב מבוגרים

 

במבוגרים עם אטופיק דרמטיטיס שיעור המטופלים שסובלים מהמחלה בצורתה הקשה גבוה יותר (צילום: shutterstock)

 

בדומה למיקום המחלה בגילים מוקדמים יותר, גם בבוגרים ומבוגרים נוטה המחלה להופיע באזורי קפלים. אחוז גבוה יותר של המבוגרים סובלים מהמחלה בצורתה הקשה ומזיהומים נלווים.

 

גרד ומעגל גרד-גירוד

 

הגירוי העורי חזק ומוביל לתחושת גרד קשה, שעלולה לגרום בקרב תינוקות לאי שקט קיצוני הניכר בהתנהגות שלהם ולהפרעות שינה, ובקרב בוגרים יותר לגירוד בלתי נשלט המעלה את תחושת הגרד. כך נפתח מעגל המכונה 'גרד-גירוד' המחמיר את המצב עד כדי זוב דם. פעמים רבות מצב זה מחמיר בעת פעילות גופנית או בעת הימצאות בתנאי טמפרטורה גבוהים.

 

הגרד עלול להופיע לסירוגין בפרקי זמן משתנים, או כמצב כרוני ובדרגות חומרה שונות ומשתנות.

 

תסמינים אפשריים נוספים של אטופיק דרמטיטיס

 

 ♦ חיוורון בפנים

 ♦ יובש בכל שטח העור עד כדי שניתן לדמותו לאדמה יבשה ומבוקעת והקווים בכפות הידיים מודגשים יותר

♦ שינויים דלקתיים בעור העפעפיים

 ♦ שטחים חיוורים המלווים בקשקשת קלה וללא גבולות מוגדרים

 ♦ סדקים מתחת לתנוך האוזן

 ♦ סרפדת – מצב בו חיכוך על העור מותיר פס חיוור, בצקתי ומורם (דרמוגרפיזים)

 ♦ שכיחות גבוהה של זיהומים חידקיים פטרתיים

 ♦ זיהומים נגיפיים כגון הרפס או יבלות ויראליות

 

מחלות נלוות לדלקת עור אטופית

 

"הצעדה האטופית" ("The atopic march")

 

"הצעדה האטופית" ("The atopic march") הוא כינוי שניתן לרצף של מחלות שאטופיק דרמטיטיס מובילה אחריה ברבים מהמקרים. אסתמה אלרגית תתפתח בכשליש עד מחצית מהחולים באטופיק דרמטיטיס ונזלות אלרגיות יתפתחו בהמשך החיים בכשני שליש עד 75% מהחולים באטופיק דרמטיטיס.

 

הקשר הסיבתי בין אטופיק דרמטיטיס בגיל הינקות לצעדה האטופית אינו ברור. ולכן לא ידוע האם טיפול באטופיק דרמטיטיס בגיל הינקות עשוי למנוע את התפתחותה של צעדה זו. כיום לא נמצא טיפול יעיל במניעת התפתחות הצעדה האטופית.

 

מחלות אפשריות ומצבים נוספים

 

מחקרים מצאו קשר סטטיסטי בין אטופיק דרמטיטיס לחרדה ודכאון בקרב בני נוער ומבוגרים ולבעיות קשב וריכוז או היפראקטיביות בקרב ילדים.

 

קיימים גם דיווחים על קשר בין אטופיק דרמטיטיס בילדות למחלות שונות בבגיל המבוגר, לרבות מחלות לב, גידולים, מחלות דלקתיות וכן הפרעות נפשיות. 

 

אטופיק דרמטיטיס: כיצד מאבחנים?

 

 

 

ייעוץ מדעי: פרופ' דני בן אמיתי, מנהל יחידת עור ילדים במרכז שניידר לרפואת ילדים, פרופ' חבר קליני ברפואת עור ומין בבית הספר לרפואה, אוניברסיטת תל אביב.

 

עדכון אחרון: אפריל 2018