השמנה
מנהלי קהילה




מובילי קהילה


תנודות גדולות במשקל הגוף מסוכנות לחולי לב עם משקל עודף
מחקר נרחב שבחן נתונים מבריטניה זיהה כי חולי לב עם עודף משקל ותנודות גבוהות במשקל הגוף מצויים בסיכון גבוה לתמותה

בשנים האחרונות על רקע שיווקן של תרופות חדשות להרזיה מקבוצת האנלוגים ל-GLP-1, שהיו במקור תרופות לסוכרת, שהוכחו גם ביעילותם לשיפור בריאות הלב והכליות, עולה המודעות לסיכון הטמון בהשמנה עבור חולי לב וליכולת להשיל את הקילוגרמים העודפים באמצעות הטיפולים התרופתיים בשילוב עם אורח חיים בריא.
מחקרים רבים בוחנים את ההשפעות השליליות של השמנה על חולי לב. בהיבט הפיזיולוגי, הצטברות עודפי שומן בגוף עלולה להשפיע לרעה על מבנה הלב ותפקודו. זו מעלה את הסיכון לגדילה של החדר השמאלי של הלב (LVH) ואי ספיקת לב ולליקויים בהולכה החשמלית של הלב והפרעות קצב. שומן עודף גם מלווה בעלייה בחלבונים-ציטוקינים מעוררי דלקתיות, שעלולים לגרום לפגיעה בשכבת האנדותל הפנימית של כלי הדם – כזו שנוטה להתפתח לכדי טרשת עורקים, היווצרות קרישי דם והתקפי לב ושבץ מוחי. ציטוקינים והורמונים שמופרשים מרקמות שומןגם משפיעים לרעה על עלייה בקצב הלב ועל פגיעה בתהליך בתחלופת הגזים בריאות, ונקשרו לעלייה בתנגודת לאינסולין שעלולה להוביל להתפתחות סוכרת. בנוסף לאלה, השמנת יתר מלווה בסיכון לסיבוכים רפואיים רבים נוספים אצל חולי לב בדומה להשפעותיה באוכלוסייה הכללית, בהם גידולים סרטניים, מחלות ריאה כמו מחלת ריאות חסימתית כרונית ודום נשימה בשינה, מחלת מפרקים ניוונית, אבנים בכליות ודרכי השתן, אבנים בכיס המרה, מחלות כבד, מחלות כליה ומחלות של מערכת העיכול.
עתה מצאו חוקרים מבריטניה כי עלייה או ירידה חדה במשקל הגוף בהיקף של 10 קילוגרמים ומעלה אצל חולים עם מחלות לב וכלי דם והשמנת-יתר מלווה בסיכון מוגבר לתמותה עקב מחלות לב וכלי דם ולתמותה מכל-סיבה.
סיכון גבוה פי 3
מחקר העוקבה הפרוספקטיבי בוצע על ידי חוקרים מאוניברסיטת "אנגליה רסקין" בארה"ב (ARU) בהתבסס על נתונים ממאגר נבדקים נרחב בבריטניה – UK Biobank שנאספו בשנים 2010-2006 להערכת הקשר בין שינויים במשקל הגוף ובין הסיכון לתמותה בשל מחלות לב וכלי דם ותמותה מכל-סיבה. הניתוח במחקר כלל 8,297 נבדקים בוגרים עם השמנת-יתר, בהם 43.1% נשים, עם מחלה קרדיווסקולארית בתחילת הדרך ועם מדידות משקל חוזרות לאורך המעקב.
ההגדרה של מחלות לב וכלי דם במחקר כללה אבחנה של התקף לב, אירוע מוחי, יתר לחץ דם או תעוקת חזה (אנגינה פקטוריס). השמנת-יתר הוגדרה במדד השמנה BMI בגובה 30 יחידות ומעלה. שינויים במשקל הגוף מתחילת המחקר ועד לביקור הבא סווגו כעלייה/ ירידה גדולה במשקל (10 ק"ג ומעלה); מתונה (5-10 ק"ג) או משקל יציב (עלייה/ ירידה של עד 5 ק"ג במשקל).
מהנתונים עולה כי עלייה גדולה במשקל הגוף לוותה בסיכון גבוה פי 3 לתמותה עקב מחלות לב וכלי דם וסיכון גבוה פי 2 לתמותה מכל סיבה, בהשוואה לסיכון בנוכחות משקל יציב. עלייה מתונה במשקל הגוף לוותה בסיכון גבוה ב-48% למחלת לב איסכמית, וגם ירידה גדולה במשקל הגוף לוותה בסיכון גבוה ב-54% לתמותה מכל סיבה. המחברים לא זיהו קשר משמעותי בין שינויים במשקל הגוף ובין הסיכון לאירוע מוחי. הממצאים מדווחים בגיליון ינואר 2025 של כתב העת Heart.
השפעה על איכות החיים
החוקרים מציינים כי לפי הממצאים, שמירה על משקל יציב עבור חולי לב עם משקל עודף עשויה להפחית את הסיכון לתמותה. עם זאת, על רקע הסיכונים הנלווים להשמנה שעשויים לסכן גם חולי לב – החוקרים קוראים לבחינה מעמיקה יותר של הקשרים בין השמנה לתחלואה לבבית כדי לשפר את ניהול הטיפול אצל אלו שמתמודדים עם שתי התופעות במקביל ולשפר את איכות חייהם.
ממצאי המחקר מעלים למודעות את תופעת ההשמנה אצל חולי לב. לפי הערכות, מעל ל-80% מהמטופלים בצנתור או ניתוח מעקפים מאובחנים עם משקל עודף ומעל ל-50% מאובחנים עם התסמונת המטבולית שאחד ממאפייניה הוא השמנה ביטנית.
לפי מחקר ישראלי של המרכז לבקרת מחלות במשרד הבריאות, אשר עקב אחר גברים עם מחלות לב וממצאיו פורסמו בדצמבר 2020 בכתב העת Preventing Chronic Disease, מעל לשליש (37%) תועדו עם עודף משקל ובנוסף מעל למחצית (54.3%) עם השמנת יתר. מחקר זה גם הדגים כי חולי לב עם משקל עודף נמצאים בסיכון גבוה פי 3.27 לדלדול שרירים (סרקופניה).
יש לציין כי בבחינת הקשר בין השמנה למחלות לב מספר מחקרים מצומצמים בספרות הרפואית מצביעים דווקא על סיכון נמוך יותר לסיבוכים רפואיים מסוימים אצל חולי לב עם משקל עודף, למשל תוצאות טובות יותר לאחר ניתוחי מעקפים וירידה בסיכון להזדקק לצנתורים חוזרים לאחר צנתור ראשון – וממצאים אלו זכו לכינוי 'פרדוקס ההשמנה'. עם זאת, ממצאים אלה לא אמורים לעודד צבירת משקל עודף, ובעבודות גדולות מתברר כי עודף משקל אצל חולי לב גובר בנזקיו על כל יתרון בריאותי אפשרי.
השיטות לטיפול בהשמנה עבור חולי לב