מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סוכרת סוג-2

מנהלי קהילה

פרופ' איתמר רז
פרופ' איתמר רז
מנהל רפואי במרכז DMC, תל אביב, יו'ר מועצת הלאומית לסכרת
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
ד
ד"ר נעמי לוין יינה
בוגרת ביה\"ס לרפואה בירושלים. מומחית ברפואה פנימית ונפרולוגיה. רופאה בכירה במכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי שיבא, תל השומר
שרון לוטן פסיכולוגית
שרון לוטן פסיכולוגית
פסיכולוגית רפואית מומחית. בעלת ניסיון רב בעבודה עם מבוגרים המתמודדים עם השמנה, לפני ואחרי ניתוח בריאטרי, במסגרת טיפול פרטני או קבוצתי. בנוסף מטפלת במבוגרים ובני נוער המתמודדים עם מצבים רפואיים שונים במטרה לקדם את בריאותם הגופנית ורווחתם הנפשית. עובדת במסגרת ציבורית ובקליניקה פרטית.
מרינה ברושי
מרינה ברושי
- דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין - מרפאת סוכרת, השמנה ומחלות מטבוליות- בית חולים בילינסון. - דיאטנית סוכרת מכבי שירותי בריאות - קליניקה פרטית ברחובות השכלה: דיאטנית קלינית R.D – רישיון משרד הבריאות. BS.C במדעי התזונה, הפקולטה לחקלאות רחובות, האוניברסיטה העברית. קורסים מקצועיים: קורס "טיפול תזונתי בסוכרת לדיאטנים.יות" -המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה אוניברסיטת תל אביב. NLP THERAPIST – מכללת NLP PRO מדריך חדר כושר – בית הספר למקצועות הספורט, הסמכה פונקציונליים אימוני התנגדות וTRX קורס תזונת ספורט לדיאטנים – המרכז למניעת השמנה ותזונת ספורט מירי חדד. אתר- https://marina791990.wixsite.com/website פייסבוק- https://www.facebook.com/MarinaBroshiDiet/?ref=bookmarks אינסטגרם : https://www.instagram.com/balanced.diabetes/ על היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_beilinson.aspx
ד
ד"ר פזית שקד רוקחת קלינית מומחית
שלום. אני ד"ר פזית שקד, רוקחת קליניתמובילה ופורצת דרך בישראל, היחידה בעלת תעודה מארה"ב של מומחית בטיפול תרופתי בקהילה. מאחוריי 23 שנות ניסיון שבהן הבאתי אלפי מטופלים בארה"ב ובישראל לאיזון תרופתי ובריאותי. צמצום תרופות מיותרות, איזון מחלות דרך תזונה ומניעת תופעות לוואי מתרופות הם נר לרגליי. במהלך שנות עבודתי התמקצעתי בנושא הטיפול בסוכרת וכיום אני משלבת הדרכה וליווי תזונתי יחד עם טיוב הטיפול בתרופות. בעבודה שלי משולבים יחס אישי חם, עוטף ומתחשב למטופלים ומקצוענות בתפירת הטיפול התרופתי היעיל והבטוח ביותר תוך השגת שיתוף פעולה מיטבי של הרופאים איתם אני מתקשרת באופן אישי לגבי כל מטופל/ת. לאחר תואר ראשון ברוקחות באוניברסיטה העברית השלמתי תואר ד"ר ברוקחות קלינית באוניברסיטת דוקיין בפיטסבורג, פנסילבניה בארה"ב, סטאג' בבית חולים Albert Einstein Medical Center בפילדלפיה, פנסילבניה. שימשתי 8 שנים כמנהלת שירותי רוקחות קלינית בבית חולים St. Mary Medical Cente בפרברי פילדלפיה , 13 שנים כרוקחת קלינית ב"שרותי בריאות כללית" ומזה 12 שנים נותנת שירות פרטי בלבד במסגרת הקליניקות בתל אביב וחדרה
בתאל בר
בתאל בר
היי. שמי בתאל וזה האני מאמין שלי: אורח חיים בריא משלב ליווי מקצועי ואישי יחד עם תמיכה רגשית ומותאמת לנפש לאדם. מעל 10 שנים של עשייה מספקת כאחות כירורגית בבית חולים שעדיין נמשכת, ראיתי לא מעט מטופלים שנזקקו בדיוק לזה. אז החלטתי לתת להם את זה במסגרת בקליניקה שלי בה אני מלווה מטופלים סוכרתיים במקצועיות ורגישות מרבית, לשינוי המיוחל שלהם. במקביל, אני מתמחה במכון אדלר בלימודי קוצ'ינג בשאיפה לתת ערך מוסף למטופלים שלי כמאמנת אישית לאורח חיים בריא. מזמינה אתכם לעקוב אחריי ולהתייעץ בכל נושא שיעלה ובראש וראשונה, מאחלת לכולנו הגשמה עצמית ובריאות איתנה! שלכם, בתאל
כמוניסוכרת סוג-2חדשותתנודות ברמות הסוכר בדם קשורות לדיכאון במבוגרים עם סוכרת

תנודות ברמות הסוכר בדם קשורות לדיכאון במבוגרים עם סוכרת

חוקרים ישראלים מצאו כי תנודות ברמות ההמוגלובין המסוכרר בדם בקרב מבוגרים מעל גיל 65 עם סוכרת קשורות לסיכון מוגבר לדיכאון


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

היעד המרכזי לחולים עם סוכרת הוא איזון ברמות הסוכר בדם הנמדדות בבדיקות תקופתיות להמוגלובין מסוכרר בדם (HbA1C) – שמשמש מדד אמין לאומדן רמות הסוכר בדם בשלושת החודשים האחרונים.

 

בשנים האחרונות מחקרים שונים קשרו בין סוכרת לבין התפתחות דיכאון – אם כי טיבו של הקשר לא ברור, כשחלק מהעבודות מדגימות כיצד דיכאון עשוי להוות גורם סיכון להתפתחות סוכרת, ואחרות מצביעות דווקא על קשר הפוך של סיכון מוגבר לפתח דיכאון בקרב סוכרתיים. עתה מתברר כי בקרב חולי סוכרת סוג 2 בגיל המבוגר - מעל גיל 65,  תנודות תכופות ברמות ההמוגלובין המסוכרר בדם מעידות על סיכון מוגבר לדיכאון. 

 

צוות החוקרים מהמרכז הרפואי שיבא, אוניברסיטת תל אביב ומכבי שירותי בריאות, בשיתוף חוקרים אמריקאים מבית הספר לרפואה במרכז הרפואי מאונט סיני בניו יורק, בחנו את הקשר בין רמות ההמוגלובין המסוכרר בדם של סוכרתיים מבוגרים לבין תסמינים המעידים על מצוקה נפשית. המחקר כלל 837 נבדקים מעל גיל 65, בגיל 73 בממוצע, המשתתפים במחקר מעקב ישראלי על סוכרת וירידה במצב הקוגניטיבי (מחקר IDCD) שהחל בשנת 1998. מאחר ובדיקות המוגלובין מסוכרר מומלצות לכל חולה סוכרת אחת ל-3-4 חודשיםבמסגרת המעקב אחר המשתתפים שנמשך 8.7 שנים בממוצע, נאספו מכל נבדק בממוצע 18 תוצאות של בדיקת המוגלובין מסוכרר, ונבדק הקשר בין תוצאותיהן לבין מתח נפשי, על פי שאלון להערכת דיכאון בגיל המבוגר (GDS, קיצור של Geriatric Depression Scale).

 

עשירית מהנבדקים במחקר אובחנו עם דיכאון, כשהציון בשאלון עמד על 6 נקודות ומעלה. נמצא כי למרות שהרמה הממוצעת של תוצאות בדיקות ההמוגלובין המסוכרר בדם לאורך שנות המעקב לא הייתה קשורה בסיכון לדיכאון, הרי שהשינויים ברמות ההמוגלובין המסוכרר נקשרו בדיכאון. כל עלייה לאורך המעקב של 1% בפיזור תוצאות ההמוגלובין המסוכרר (שנאמד במדד הסטטיסטי של 'סטיית תקן') הוסיף ב-31% לסיכון של המטופל לפתח תסמיני דיכאוןהקשר בין תנודות בהמוגלובין המסוכרר לבין דיכאון תועד בכל רמה של המוגלובין מסוכרר, אולם היה חזק יותר בקרב אנשים שנמדדו אצלם רמות המוגלובין מסוכרר גבוהות מ-7%.

 

במחקר השתתפו ד"ר רמית רבונה שפרינגר, פרופ' אנטוני היימן, ד"ר ג'יימס שמידלר, ארין מושייר, ד"ר אליזבת' גואררו ברואה, ד"ר ליאלי סולימני, פרופ' מארי סאנו, פרופ' דרק לרוייט, רחל פרייס, רות צוקרן, פרופ' ג'רמי סילברמן ופרפ' מיכל שניידר בארי, וממצאיו מדווחים בגיליון יוני 2017 של כתב העת Diabetes Care.

 

קשר דו סיטרי

 

בשיחה עם סוכנויות ידיעות הדגישה החוקרת הראשית ד"ר רבונה שפרינגר כי "הממצאים מצביעים על כך ששמירה על רמות מאוזנות של סוכר בדם בגיל המבוגר עשויה להוות כלי חשוב במניעת תסמיני דיכאון". עם זאת, החוקרים מדגישים כי לא ברור עדיין האם התנודות ברמות הסוכר מהוות גורם סיכון לדיכאון או שנגרמות בעטיו, אולם המחקר ממשיך גם בימים אלה כדי לבחון את טיב הקשר שזוהה בין התופעות.

 

לפי אומדנים ממחקרים, הסיכון של אנשים עם סוכרת סוג 2 לפתח דיכאון גבוה פי 2 מהסיכון באוכלוסייה הכללית. בעוד ששינויים ברמות ההמוגלובין המסוכרר בדם לאורך השנים נקשר עם סיבוכים שונים של סוכרת, כמו מחלות לב וכלי דם, הפרעות ראייה, סיבוכים בכליות ונוירופתיה סוכרתית, עד כה לא היו ממצאים ברורים באשר לקשר בין חוסר איזון של הסוכר בדם להתפתחות דיכאון.

 

עבודות שונות בעבר ניסו להתחקות אחר הקשר בין סוכרת לדיכאון. סקירת מחקרים שפורסמה בדצמבר 2013 על ידי חוקרים מבריטניה קשרה בין שימוש בתרופות לטיפול בדיכאון לבין סיכון מוגבר להתפתחות של סוכרת סוג 2, אם כי החוקרים לא קבעו כי התרופות בהכרח הן הגורם הישיר לסוכרת.

 

מחקרים שהוצגו בכנס בנושא סוכרת שנערך בארה"ב בשנת 2009 העלו כי דיכאון הוא גורם סיכון משמעותי יותר לסוכרת מאשר סוכרת לדיכאון, והתיאוריה המרכזית שמסבירה את הקשר היא תאורית הורמון הלחץ קורטיזול, המהווה הורמון משמעותי במטבוליזם של סוכר ורגישות לאינסולין. לפי תיאוריה זו, במצבי לחץ כדוגמת דיכאון רמתו של הקורטיזול עולה, ובמקביל חלה עלייה במסת השומן ובתנגודת לאינסולין ועמה עלייה בסיכון לסוכרת.

 

 

Diabetes Care, doi: 10.2337/dc16-2754