מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

קרוהן וקוליטיס

מנהלי קהילה

פרופ' דן טרנר
פרופ' דן טרנר
מנהל המרכז למחלות מעי דלקתיות בילדים והמכון לגסטרואנטרולוגיה ותזונה בילדים, המרכז הרפואי שערי-צדק בירושלים.
ליהי גודני
ליהי גודני
דיאטנית קלינית ביחידה לחולים במחלות מעי דלקתיות ובמחלקות הכירורגיות, המרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי 
חזי יזרעאלי
חזי יזרעאלי
פסיכולוג רפואי מומחה-מדריך. מטפל בילדים, נוער ומבוגרים.
פרופ׳ הנית ינאי
פרופ׳ הנית ינאי
מנהלת המרכז למחלות מעי דלקתיות במרכז הרפואי רבין
פרופ' איריס דותן
פרופ' איריס דותן
מנהלת המערך לגסטרואנטרולוגיה, מרכז רפואי רבין
כמוניקרוהן וקוליטיסחדשותתלידומיד משפרת מצבם של ילדים עם קרוהן

תלידומיד משפרת מצבם של ילדים עם קרוהן

התרופה תלידומיד שגרמה בעבר למומים בעוברים עשויה להביא לירידה בפעילות מחלת הקרוהן בילדים ומתבגרים


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

בקרב ילדים ובני נוער עם מחלת קרוהן שלא הגיבו לטיפולים הקיימים, השימוש בתרופה תלידומיד הביא לשיפור בהשגת רמסיה (הפוגה), לאחר 8 שבועות טיפול.

 

התרופה תלידומיד, המשמשת כיום בעיקר לטיפול במיאלומה נפוצה ונגעים בעור הנגרמים מצרעת, ידועה לשמצה בגלל שניתנה בשנות החמישים והשישים לנשים הרות שסבלו מבחילות וגרמה למומים חמורים בעוברים.

 

מספר מחקרים נערכו ונערכים כיום, כדי לבחון את יעילות התלידומיד לטיפול במחלות דלקתיות שונות. במחקר הנוכחי, חוקרים איטלקים ביקשו לבחון את היעילות של התרופה בילדים עם מחלת קרוהן.

 

המחקר שפורסם בכתב העת JAMA כלל 56 ילדים שסבלו מקרוהן ולא הגיבו לטיפולים הקיימים. הילדים חולקו לשתי קבוצות: קבוצה שקיבלה תלידומיד וקבוצה שקיבלה פלצבו, כל יום במשך 8 שבועות. לאחר תקופה זו, ילדים שלא הגיבו לפלצבו קיבלו תלידומיד למשך 8 שבועות נוספים. כל הנחקרים שהגיבו לטיפול בתלידומיד המשיכו לקבל את התרופה במשך לפחות 52 שבועות נוספים.

 

לאחר ארבעה שבועות של טיפול לא היה הבדל בתגובות בין הקבוצות, אך בשבוע השמיני כבר ניתן היה לראות שיפורים טובים הרבה יותר בקבוצה שקיבלה את התרופה.

 

לאחר שמונה שבועות נמצא כי הפוגה קלינית הושגה על ידי כ-46% מהילדים שנטלו תלידומיד, בהשוואה לכ-11% מהילדים שקיבלו פלצבו. מתוך 21 הילדים שלא הגיבו לפלצבו והחלו לקבל תלידומיד, 11 (יותר מ-50%) זכו להפוגה בשבוע השמיני.

 

סך הכל, 31 מ-49 הילדים שטופלו בתלידומיד (כ-63%) השיגו הפוגה קלינית, ו-32 מתוכם הגיעו לירידה של 75% לפחות בפעילות המחלה. משך ההפוגה הממוצע בקבוצת התלידומיד היה 181 שבועות, בהשוואה לכ-6% בקבוצת הפלצבו.

 

החוקרים מציינים כי נדרשים מחקרים נוספים בנושא, כדי שניתן יהיה לקבוע מה תועלת הטיפול לחולי קרוהן בוודאות.

 

 

לפרטים נוספים באתר JAMA