מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

קשב וריכוז

מנהלי קהילה

דר' טמיר אפשטיין
דר' טמיר אפשטיין
פסיכיאטר, מנהל מרפאת פוקוס. המרפאה להפרעות קשב במבוגרים, המרכז הרפואי ע\\\"ש שיבא, תל השומר.
ד
ד"ר נעמי וורמברנד
שמי נעמי. מזה תריסר שנים אני עוסקת בסיוע לנוער ומבוגרים בעלי לקויות למידה והפרעות קשב. כדי להכשיר את עצמי למשימה זו,  למדתי חינוך ופסיכולוגיה בתואר ראשון, ויעוץ חינוכי וחינוך מיוחד בתאר שני ושלישי. כמו כן, אני מאבחנת דידקטית, מאמנת אישית להפרעות קשב, מנחת קבוצות. במשך שנים הייתי מרצה בחינוך מיוחד ופסיכולוגיה באוניברסיטת חיפה, מכללת בית ברל ומכללת סמינר הקיבוצים. מעבר להיבט האקדמי, אני עוסקת ביזום והקמה של מסגרות מגוונות שפועלות לטובת האוכלוסיה של בעלי לקויות למידה והפרעות קשב. כך הקמתי, לפני כ- 12 שנה, את מרכז מהו"ת (מרכז התעצמות ותובנה)  במכללת סמינר הקיבוצים עבור הסטודנטים עם הלקויות. מאז הוקמו 26 מרכזי מהו"ת ברחבי הארץ עבור תלמידים בעלי לקויות למידה והפרעות קשב במערכת החינוך העל יסודי. המרכזים מנוהלים כרשת ושייכים מבחינה מקצועית למרכז "דרך מהות" של מכללת סמינר הקיבוצים, שאותו אני מנהלת. לפני כשנה הוקם מרכז מהו"ת בכלא מעשיהו עבור אסירים עם לקויות למידה והפרעות קשב. אנו מטפלים גם במובטלים כרוניים  על רקע לקותם, כדי להחזירם לעולם התעסוקה, בשיתוף עם עמותת בעצמי. בנוסף, אנו מנהלים מערך השתלמויות מסועף בחדרי מורים ובקרב מטפלים והורים.   
יפעת אלנקרי
יפעת אלנקרי
נעים מאוד, שמי יפעת אלנקרי דיאטנית קלינית בעלת תואר בתזונה B.SC מטעם אוניברסיטת אריאל ובעלת תואר B.A במדעי ההתנהגות. נשואה ואמא לארבעה. עובדת נכון להיום כדיאטנית כללית וילדים בקופ"ח לאומית, מקבלת בקליניקה פרטית בגינות שומרון אכילה רגשית והפרעות אכילה על כל גווניהן. בנוסף מתרגלת באוניברסיטת אריאל בחוג למדעי התזונה ודיאטנית בפרוייקט אורח חיים בריא מטעם משרד החינוך.
כמוניקשב וריכוזחדשותתינוקות לומדים שפה כבר ברחם

תינוקות לומדים שפה כבר ברחם

חוקרים טוענים: תינוקות מתחילים ללמוד שפה מאמהותיהם בעודם ברחם


לתינוקות יכולת ללמוד צלילים בסיסיים של השפה מאמותיהם כבר ברחם (צילום: Shutterstock)
לתינוקות יכולת ללמוד צלילים בסיסיים של השפה מאמותיהם כבר ברחם (צילום: Shutterstock)

בעבר חשבו כי תינוקות לומדים מילים בחודשים הראשונים של החיים, אבל מחקר חדש מעלה את האפשרות כי לתינוקות יש את היכולת ללמוד ולזכור צלילים בסיסיים של השפה מאמותיהם כבר במהלך 10 השבועות האחרונים של ההיריון. לדברי החוקרים, התינוקות שהשתתפו במחקר חשו בהבדלים בין שבדית לאנגלית.

 

החוקרים, מאוניברסיטת Pacific Lutheran, מסבירים כי מזה 30 שנה ידוע שאנו מתחילים להכיר קולות עוד ברחם, מהאזנה לאם כשהיא מדברת. עם זאת, המחקר החדש שפורסם בכתב העת Acta Paediatrica מראה לראשונה כי ייתכן שאנו לומדים צלילים מסוימים של השפה בה מדברת האם עוד לפני שאנו נולדים.

 

במסגרת המחקר שנערך בבתי חולים בשבדיה ובארצות הברית, 80 בנים ובנות, בני 7 עד 75 שעות בלבד, שמעו צלילי עיצורים מהשפה האנגלית והשפה השבדית והם יכלו לשלוט על מספר הפעמים שהם שמעו את העיצורים באמצעות מציצת מוצץ המחובר למחשב.

 

צלילי עיצורים נבחרו למחקר מכיוון שהם בולטים, והחוקרים חשבו שיהיה קל יותר להבחין בהם בדיבור השוטף של האם, למרות רעשי הרקע החזקים ברחם.

 

בשתי המדינות, התינוקות לאחר לידתם, ללא קשר לגילם, מצצו למשך זמן רב יותר לשפה הזרה מאשר לשפת אימם. לדברי החוקרים, זה מצביע על כך שהתינוקות הביעו עניין רב יותר בשפה שהם לא מכירים, מה שמראה כי הם מתחילים ללמוד שפה ברחם.

 

 

Acta Paediatrica, 2012; DOI: 10.1111/apa.12098