השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
תחליפי שומן דיאטטיים עשויים לגרום להשמנה
מחקר: תחליפי שומן דיאטטיים גרמו לחולדות להשמין, אפילו יותר מחולדות שקיבלו מזון עתיר שומן רגיל
כנראה שבהרזיה אין קיצורי דרך - צריך פשוט לאכול פחות. אחרי שמחקרים כבר הראו כי צריכת ממתיקים מלאכותיים עשויה להביא להשמנה, חוקרים מאוניברסיטת Purdue מצאו כי יתכן שהמצב דומה גם עם תחליפי שומן דיאטטיים סינטטיים. מתוצאות המחקר שנערך על חולדות נראה שתחליפי שומן ללא קלוריות משבשים את היכולת של הגוף להעריך כמה יש לאכול כדי לשבוע ולכן הם הובילו להשמנה במקום להרזיה.
החולדות חולקו לשתי קבוצות. קבוצה אחת קיבלה תזונה עתירת שומן והשניה קיבלה תזונה דלה בשומן. כל קבוצה חולקה לשניים - חלק מהחולדות קיבלו צ'יפס עתיר שומן וקלוריות וחלק קיבלו בחלק מהימים צ'יפס דל קלוריות שהכיל אולסטרה (שומן מלאכותי ללא קלוריות שעובר בגוף בלי להתעכל) ובחלק מהימים צ'יפס רגיל עתיר קלוריות.
החוקרים מצאו כי שתי הקבוצות של החולדות שקיבלו מזון דל שומן לא השמינו. הממצא המעניין היה שמתוך החולדות שקיבלו מזון עתיר שומן, החולדות שקיבלו את שני סוגי הצ'יפס – זה עם השומן המלאכותי וזה העתיר בשומן אמיתי - אכלו יותר והשמינו יותר מהחולדות בקבוצה שקיבלה רק צ'יפס רגיל עתיר בשומן. החולדות השמנות לא רזו גם כשהפסיקו לתת להן את הצ'יפס.
החוקרים שפרסמו את ממצאיהם ב- Behavioral Neuroscience מסבירים כי נראה שתחליף השומן "מבלבל" את מערך שיקולי האנרגיה של הגוף. בעקבות הטעם המערכת מרגישה כאילו אמורה להגיע כמות רצינית של קלוריות, וכשזאת לא הגיעה, עברו החולדות לאכול יותר כדי להשיג את הקלוריות להן ציפו.
אם ימצא שגם בני אדם יתנהגו באופן דומה, ניתן יהיה להסיק שכדי לרזות כדאי לבחור מזון בריא ולא להשתמש בתחליפי שומן.
Behav Neurosci. 2011 Jun 20. Epub ahead of print
תרגום ועריכה: ד"ר דינה ראלט