מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סוכרת סוג-2

מנהלי קהילה

פרופ' איתמר רז
פרופ' איתמר רז
מנהל רפואי במרכז DMC, תל אביב, יו'ר מועצת הלאומית לסכרת
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
ד
ד"ר נעמי לוין יינה
בוגרת ביה\"ס לרפואה בירושלים. מומחית ברפואה פנימית ונפרולוגיה. רופאה בכירה במכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי שיבא, תל השומר
מרינה ברושי
מרינה ברושי
- דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין - מרפאת סוכרת, השמנה ומחלות מטבוליות- בית חולים בילינסון. - דיאטנית סוכרת מכבי שירותי בריאות - קליניקה פרטית ברחובות השכלה: דיאטנית קלינית R.D – רישיון משרד הבריאות. BS.C במדעי התזונה, הפקולטה לחקלאות רחובות, האוניברסיטה העברית. קורסים מקצועיים: קורס "טיפול תזונתי בסוכרת לדיאטנים.יות" -המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה אוניברסיטת תל אביב. NLP THERAPIST – מכללת NLP PRO מדריך חדר כושר – בית הספר למקצועות הספורט, הסמכה פונקציונליים אימוני התנגדות וTRX קורס תזונת ספורט לדיאטנים – המרכז למניעת השמנה ותזונת ספורט מירי חדד. אתר- https://marina791990.wixsite.com/website פייסבוק- https://www.facebook.com/MarinaBroshiDiet/?ref=bookmarks אינסטגרם : https://www.instagram.com/balanced.diabetes/ על היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_beilinson.aspx
כמוניסוכרת סוג-2חדשותתזונה צמחונית עשויה לשפר מצבם של סוכרתיים

תזונה צמחונית עשויה לשפר מצבם של סוכרתיים

מחקר מצא כי מעבר לתזונה המבוססת על הצומח מסייע להפחית את רמות הסוכר בדם


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

תזונה צמחונית בריאה עשויה לשפר את איזון רמות הסוכר בדם בקרב אנשים עם סוכרת סוג 2. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת Cardiovascular Diagnosis and Therapy.

 

לצרכי המחקר, חוקרים מאוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון בארה"ב ומאוניברסיטת קאיו ביפן חיפשו מחקרים התערבותיים שבחנו את הקשר בין תזונה צמחונית לבין השליטה הגליקמית בנבדקים עם סוכרת סוג 2. הם מצאו 477 מחקרים שפורסמו בנושא עד שנת 2014, מתוכם 6 עמדו בקריטריונים של החוקרים. בכל המחקרים אנשים עם סוכרת סוג 2 התבקשו לעבור לדיאטה צמחונית או טבעונית למשך לפחות ארבעה שבועות, בחלקם הייתה קבוצת ביקורת של סוכרתיים שהתבקשו להקפיד על דיאטה אחרת. המחקרים כללו יחד 255 נבדקים עם סוכרת סוג 2.

 

ניתוח הנתונים העלה כי בהשוואה לדיאטות אחרות, צריכת תזונה צמחונית או טבעונית נקשרה לירידה משמעותית של 0.39 נקודות בממוצע בהמוגלובין המסוכרר - מדד המעיד על ממוצע רמות הסוכר ב-3 חודשים האחרונים ולכן מהווה מדד טוב לשליטה בסוכרת. לעומת זאת, דיאטה המבוססת על הצומח לא הובילה לירידה משמעותית ברמות הסוכר בדם בצום.

 

לדברי החוקרים, תזונה המבוססת על הצומח משפרת לא רק את איזון רמות הסוכר בדם, אלא גם את המשקל, לחץ הדם ורמות הכולסטרול בו זמנית – מה שאף תרופה לא יכולה לעשות. החוקרים מאמינים שתזונה המבוססת על הצומח פועלת באופן שונה על סוכרתיים מדיאטות מסורתיות לסוכרת. לדבריהם, הוצאת שומן מהחי ושומן בכלל מהתזונה מסייעת לשפר את יכולת האינסולין לתפקד.

 

למחקר מספר מגבלות, בהן השוני בין הדיאטות הצמחוניות השונות שנבדקו במחקרים והדיאטות מולן הן הושוו, המספר הקטן של המשתתפים שנכללו בניתוח הנתונים והזמן המוגבל בו הנבדקים היו במעקב (4-74 שבועות, כחצי שנה בממוצע). בנוסף, רוב המחקרים לא לקחו בחשבון משתנים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות. לכן, לא ניתן להבין מניתוח הנתונים אם צמחונות באמת טובה יותר לסוכרתיים מדיאטות אחרות כמו דיאטה דלת פחמימות או דלת שומנים. 

 

צמחונות עשויה לסייע למנוע סוכרת מלכתחילה 

 

מחקר שפורסם בשנת 2011 בכתב העת Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases, מצא כי צמחונות עשויה להפחית את הסיכון לפתח סוכרת סוג 2 מלכתחילה. במחקר השתתפו יותר מ-15,000 גברים ו-26,000 נשים ללא סוכרת מארה"ב ומקנדה. הם חולקו לחמש קבוצות בהתאם לתזונה שלהם: טבעונים, צמחונים שאוכלים חלב וביצים, צמחונים שאוכלים דגים, חצי צמחונים (אוכלים מדי פעם בשר, אבל לא הרבה) ולא-צמחונים. במהלך תקופת מעקב שנמשכה שנתיים, בקרב הטבעונים 0.54% חלו בסוכרת, בצמחונים שאוכלים חלב וביצים 1.08% חלו בסוכרת, בצמחונים שאוכלים דגים 1.29% חלו בסוכרת, בחצי צמחונים 0.92% חלו בסוכרת ובלא-צמחונים 2.12% חלו בסוכרת.

 

הסוגים השונים של התזונה קשורים גם למשתנים אחרים המשפיעים בעצמם על הסיכון לפתח סוכרת, העיקרי שבהם הוא השמנה. לאחר שהחוקרים בחנו וקיזזו בניתוח הנתונים גורמים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות - כמו גיל, מין, השכלה, הכנסה, פעילות גופנית, שינה, עישון, צריכת אלכוהול והשמנה - הסיכון המופחת לו זכו הצמחונים נעשה קטן יותר, אך עדיין נותר משמעותי. באופן כללי לצמחונים הסיכון לסוכרת היה נמוך בכמחצית מהסיכון של אנשים שאינם צמחונים.

 

תזונה צמחונית או טבעונית יכולה להיות בחירת אורח חיים בריאה לאדם עם סוכרת סוג 2 או אדם הנמצא בסיכון לפתח את המחלה, אם היא מספקת תזונה מאוזנת. יש לזכור שגם תזונה צמחונית עשויה להיות לא בריאה אם את הבשר מחליפים מאכלים כמו פסטה ברוטב שמנת. לאנשים עם סוכרת מומלץ להיוועץ עם הרופא המטפל ועם תזונאית לפני שהם עושים שינויים משמעותיים בתזונה שלהם. 

 

 

עוד דברים שלמדנו לאחרונה על סוכרת ותזונה 

 

Cardiovascular Diagnosis And Therapy Vol 4, No 5

 

גם בעיתון Eur J Clin Nutr  התפרסם מחקר המראה קשר בין צריכת ירקות ופירות וירידה בסיכוי לסוכרת.