כאב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
כאבי ראש בעקבות קורונה: מתי זה יחלוף?
בחמישית מהמקרים בהם מתפתחים כאבי ראש בעקבות הידבקות בנגיף הקורונה – הכאבים הופכים ליומיומיים, כרוניים ונמשכים חודשים, כך מגלה מחקר חדש מספרד. מה הסיבה לתופעה המדאיגה ואיך ניתן להילחם בה?
בשנתיים האחרונות, לצד התמודדות העולם עם התפרצות מגפת הקורונה, הולכים ומתבהרים ממדי התופעות הרפואיות שמהן סובלים חלק מהמחלימים מקורונה – תופעות המכונות בקהילה הרפואית 'פוסט קורונה', אשר עשויות להשפיע על מערכות גוף שונות.
בין תסמיני ה'פוסט קורונה' שמדווחים בספרות הרפואית נכללים הפרעות שינה ועייפות, אובדן חוש הריח והטעם, סיבוכים לבביים, סוכרת, סיבוכים אוטואימוניים, טנטון וירידה בשמיעה, סיבוכים בתפקודי הכבד והכליות ועוד.
בחודשים הראשונים לפרוץ המגפה אף הוקמו בבתי החולים בישראל מרפאות פוסט קורונה כדי להתמודד עם ריבוי הדיווחים על תופעות רפואיות שונות שהתפתחו אצל חולים שהחלימו, אולם עם הזמן, כשמספר הדיווחים האמיר – התברר כי לא מתאפשר לתת מענה רפואי במסגרת בית חולים למרבית התלונות, וכיום הטיפול בתופעות פוסט קורונה בישראל ניתן בעיקר דרך קופות החולים, במרפאות הקהילה.
ההערכה כי קיימים גם מקרים של תופעות פוסט קורונה שמתפתחות אצל מי שכלל אינם יודעים שנדבקו בנגיף – ובעיקר בחודשים האחרונים, כאשר לפי הערכות הנגיף התפשט באופן נרחב ברחבי הארץ.
עתה מדווחים חוקרים מספרד על סמך מדגם של אנשים שדיווחו על כאבי ראש בעקבות קורונה – כי בחמישית מהמקרים הכאבים נותרים כרוניים ולמשך חודשים ארוכים. ככל שהכאב שהופיע במהלך המחלה היה עוצמתי יותר - כך עלה הסיכון שהוא ימשך.
הזמן הממוצע - שבועיים עם כאבי ראש
החוקרים ממספר מרכזים רפואיים אוניברסיטאיים ברחבי ספרד ביקשו לבחון את היקף המחלימים מקורונה שנותרים עם כאבי ראש כתסמין שהתפתח לאחר הידבקות בנגיף. החוקרים אספו נתונים משישה בתי חולים בספרד בין מארס לאפריל 2020, בחודשים הראשונים להתפשטות המגפה במדינה, על חולי קורונה שפיתחו כאבי ראש והופנו לאבחון נוירולוגי במסגרת מחקר נרחב על כאבי ראש של החברה הספרדית לנוירולוגיה.
במדגם נכללו 905 מטופלים בוגרים, בגיל 51 בממוצע, מרביתם (66.5%) נשים וכמחציתם (52.7%) עם דיווחים קודמים על כאבי ראש עוד לפני ההידבקות בנגיף. מחצית מהנבדקים (50.5%) נזקקו לאשפוז בבית חולים והיתר טופלו במרפאות קהילה. כאבי הראש ברוב המקרים אופיינו בנקודות כאב מפוזרות לאורך הראש (67.8%), ובמחצית מהמקרים תועדו בעוצמה גבוהה (50.6%).
הזמן הממוצע להתמשכות כאבי הראש מהם סבלו חולי הקורונה במחקר עמד על 14 יום, אולם במעקב אחר החולים במדגם, כשליש (31.1%) התמודדו עם כאבי ראש מתמשכים יומיומיים למשך חודש, כחמישית (19%) המשיכו לסבול מכאבי ראש יומיומיים גם שלושה חודשים לאחר ההידבקות בנגיף הקורונה ו-16% נותרו עם כאבי ראש על בסיס יומיומי גם תשעה חודשים לאחר שנדבקו.
למטופלים שחוו כאבי ראש עוד לפני עידן הקורונה היו סיכויים גבוהים יותר לפתח כאבי ראש מתמשכים לאחר ההידבקות בנגיף. בנוסף, ככל שכאבי הראש היו עוצמתיים יותר בשלב האקוטי שלאחר ההידבקות בנגיף הקורונה – כך גדל הסיכון להתפתחות כאב ראש כרוני מתמשך.
המטופלים שחוו כאבי ראש יומיומיים תשעה חודשים לאחר ההידבקות בקורונה היו בעיקר מבוגרים ונשים. כך, בקבוצת הנבדקים שחוו כאבי ראש מתמשכים תשעה חודשים הגיל הממוצע היה גבוה יותר (52 שנים) בהשוואה לאחרים שחוו כאבי ראש לתקופות קצרות יותר (47 שנים), וכן תועד בקרבם שיעור גבוה יותר של נשים (75.7%) בהשוואה לאלו שחוו כאבי ראש לתקופות קצרות (66.1%). כמו כן, מטופלים אלו לרוב נטו פחות לפתח דלקת ריאות בשלב האקוטי של הקורונה ולא חוו רגישות מוגברת לאור (פוטופוביה) או לקולות חזקים (פונופוביה). לפי דיווחים של מטופלים אלה, כאבי הראש נטו להחמיר לאחר פעילות גופנית, והיו פחות הולמים באופיים, כלומר שאופיינו פחות בפעימות חוזרות ונשנות סביב הראש.
מטופלים שחוו כאבי ראש עוד לפני ההידבקות בקורונה דיווחו כי הכאבים שהתפתחו לאחר ההידבקות בנגיף היו שונים באופיים מאלו שהכירו לפני כן, נטו להתמקד יותר בקדמת הראש והיו מעיקים יותר וממושכים יותר.
המחקר נתמך על ידי מחלקת ניהול הבריאות האזורי בספרד (GRS) וממצאיו מדווחים בגיליון פברואר 2022 של כתב העת Cephalalgia.
הפעלת יתר של המערכת החיסונית
על רקע הממצאים, החוקרים מדגישים את חשיבות ההערכה של כאבי ראש בקרב חולי קורונה מאומתים. בראיון לתקשורת בעקבות פרסום המחקר אמר החוקר הראשי, ד"ר דוד גרציה-אזורין, נוירולוג וחוקר ביחידה לכאבי ראש בבית החולים האוניברסיטאי בעיר ואיאדוליד שבמרכז ספרד, כי "אם כאב הראש לא חולף, חשוב לנצל את חלון הזמנים ולהציע טיפול במהלך 6 עד 12 שבועות לאחר המחלה. מומלץ להציע טיפולים מניעתיים, כדי שלמטופל יהיה סיכוי גבוה יותר להחלים".
הממצאים משיקים לדיווחים נוספים בשנתיים האחרונות בספרות הרפואית על התפתחות כאבי ראש בעקבות הידבקות בקורונה. לפי סקירה שפורסמה בחודשים הראשונים לאחר התפרצות המגפה ביולי 2020 בכתב העת Journal of Clinical Neuroscience, קרוב למחצית מחולי הקורונה (45.5%) מציגים תסמינים נוירולוגיים שמעידים על פגיעות במערכת העצבים, ובכללם כאבי ראש.
מחקר מסין שפורסם בינואר 2021 בכתב העת Lancet זיהה כי במדגם של 1,655 חולי קורונה שנזקקו לאשפוז בבית החולים, כחצי שנה לאחר ההידבקות בנגיף סבלו 2% מכאבי ראש.
במחקר נוסף של צוות החוקרים מספרד, שפורסם ביולי 2021 בכתב העת Scientific Reports, דווח כי במדגם של 2,194 חולי קורונה, כרבע (23.4%) סבלו מכאבי ראש כתסמין של קורונה, אם כי מחקר זה לא התמקד בכאבי ראש כרוניים מתמשכים כמו הפרסום הנוכחי.
לפי דיווחי חוקרים הספרדים, ברוב המקרים כאבי הראש שמאפיינים חולי קורונה הם כאבי ראש מתחיים משניים. כאב ראש מתחי מתאפיין לרוב בלחץ בשני צדי הראש ולעתים גם בתחושות לחץ מאחורי העיניים ובשרירי הצוואר. הכאב לרוב מתגבר בעוצמתו במשך היום, ולרוב נמשך מספר שעות, אולם לא מונע לחלוטין את יכולת התפקוד. כמו כן תועדו מקרים רבים של כאבי ראש מסוג מיגרנות שהחריפו בעקבות טריגרים שונים.
ההנחה כי במקרים בהם כאבי הראש התמשכו חודשים ארוכים, הדבר קשור בפתולוגיות נוספות שגורמות לכך שהכאבים הופכים לכרוניים. תופעה שכזו מוכרת גם בכאבי ראש שאינם על רקע קורונה מסוג 'כאב ראש יומי חדש עקשן'.
אחד ההסברים האפשריים לקשר בין הידבקות בקורונה לסיבוכים נוירולוגיים כמו כאבי ראש הוא בחדירה של הנגיף לתעלות העצבים. בחלק מהמקרים כאבי הראש עשויים להתפתח בעקבות הפעלת יתר (אקטיבציה) של המערכת החיסונית בעקבות ההידבקות בקורונה. דיווחים על תסמינים נוספים של קורונה שמלווים בפעילות מוגברת של המערכת החיסונית כמו חום גבוה, כאבי שרירים (מיאלגיה), חולשה מוגברת (אסתניה) וכאבי מפרקים (ארתרלגיה) תומכים בהשערה זו.
החוקרים דיווחו כי המחקר הנוכחי נמשך בימים אלה בניסיון לתאר את אופיים של כאבי הראש שנצפו כתסמין של 'פוסט קורונה' במטרה לבחון אלו טיפולים עשויים להועיל עבורם. עד כה הטיפולים שמוצעים מבוססים על הטיפולים הקיימים בכאבי ראש, בהתאם לאופי הכאב עליו מדווח כל מטופל ועד כמה הוא דומה לאחד הסוגים המוכרים של כאבי ראש המתוארים ברפואה.
אחת החוקרות השותפות, ד"ר פטרישיה פוזו רוזיץ' אמרה כי "כשלוקחים בחשבון את ההשפעה המשמעותית של כאבי הראש על איכות חיי המטופלים, יש צורך דחוף במחקרים מבוקרים כדי לבחון את יעילותם של טיפולים שונים לתופעה. אנו מאמינים שאם מטופלים מקבלים טיפול הולם לתסמיני כאבי הראש כבר בשלבים הראשונים להתפתחותם, ניתן להימנע מבעיות רבות שעשויות להתפתח כשהמצב הופך לכרוני".