מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סוכרת סוג-2

מנהלי קהילה

ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
ד
ד"ר נעמי לוין יינה
בוגרת ביה\"ס לרפואה בירושלים. מומחית ברפואה פנימית ונפרולוגיה. רופאה בכירה במכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי שיבא, תל השומר
מרינה ברושי
מרינה ברושי
- דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין - מרפאת סוכרת, השמנה ומחלות מטבוליות- בית חולים בילינסון. - דיאטנית סוכרת מכבי שירותי בריאות - קליניקה פרטית ברחובות השכלה: דיאטנית קלינית R.D – רישיון משרד הבריאות. BS.C במדעי התזונה, הפקולטה לחקלאות רחובות, האוניברסיטה העברית. קורסים מקצועיים: קורס "טיפול תזונתי בסוכרת לדיאטנים.יות" -המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה אוניברסיטת תל אביב. NLP THERAPIST – מכללת NLP PRO מדריך חדר כושר – בית הספר למקצועות הספורט, הסמכה פונקציונליים אימוני התנגדות וTRX קורס תזונת ספורט לדיאטנים – המרכז למניעת השמנה ותזונת ספורט מירי חדד. אתר- https://marina791990.wixsite.com/website פייסבוק- https://www.facebook.com/MarinaBroshiDiet/?ref=bookmarks אינסטגרם : https://www.instagram.com/balanced.diabetes/ על היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_beilinson.aspx
כמוניסוכרת סוג-2חדשותתוספת סוכר מבטלת את תרומתו של הקפה נגד סוכרת

תוספת סוכר מבטלת את תרומתו של הקפה נגד סוכרת

קפה נקשר בשנים האחרונות לירידה בסיכון לסוכרת. אבל מה קורה כשמוסיפים לו סוכר?


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

שתיית קפה סדירה נקשרה בשנים האחרונות ליתרונות בריאותיים שונים, ובין השאר לשיפור בבריאות הלב וכלי הדם וירידה בסיכון לסוכרת. מטה אנליזה של חוקרים משבדיה, שפורסמה ביוני 2018 בכתב העת  Nutrition Reviewsמצאה כי אנשים שנוהגים לשתות כמות גבוהה של חמש כוסות קפה ליום או יותר מצויים בסיכון נמוך ב-29% לסוכרת סוג 2, וכל כוס קפה נוספת ליום מורידה ב-6% נוספים את הסיכון למחלה. התוצאות היו דומות גם בשתיית קפה נטול קפאין – מה שמרמז על כך שמרכיבים נוספים בקפה זולת קפאין אחראים ליתרון בריאותי זה.

 

יתרונות הקפה טמונים ככל הנראה בעיקר בנוגדי החמצון הרבים המצויים במשקה, ובעיקר קפאין, אך גם נוגדי חמצון פוליפנולים, וכן בהשפעה מיטיבה ומאזנת של הקפה על הרכב חיידקי המעי – המיקרוביום. השפעה מועילה של קפה על סוכרת גם נקשרה להשפעותיו על ירידה במשקל – בין השאר הודות לתהליך ה'השפעה התרמוגנית', שמתבטאת בעלייה בהוצאה האנרגטית המלווה בירידה במשקל.

 

אך כעת מדווחים חוקרים שהוספת סוכר לקפה מבטלת את כל היתרונות הללו, וכך גם הוספה של ממתיקים מלאכותיים "מרזים" לכאורה ואף הוספת מלבין.

 

ירידה בכל כוס קפה לא מומתק

 

החוקרים מבית הספר לבריאות הציבור של אוניברסיטת הרווארד בארה"ב, לצד חוקרים ממוסדות רפואיים בקנדה וספרד, הסבירו ברקע למחקר כי למרות ששתיית קפה סדירה נקשרה עם סיכון מופחת להתפתחות סוכרת מסוג 2, ההשפעות של תוספים נפוצים דוגמת סוכר וקרם על הקשר הנ"ל לא נבחנו לעומק.

 

המחקר העמיק בבחינת הקשר בין שתיית קפה לבין הסיכון לסוכרת מסוג 2 בקרב 150,106 משתתפים על בסיס ממצאים משלושה מחקרי עוקבה גדולים בארצות הברית: מחקר האחיות הראשון ומחקר האחיות השני – מחקרי מעקב בקרב נשים אמריקאיות, לצד מחקר מעקב בקרב גברים עובדי מערכת הבריאות. החוקרים העריכו את ההשפעה של הוספת סוכר, ממתקים מלאכותיים, קרם, או מלבין בתקופת מעקב שנמשכה מעל ל-3.6 מיליון שנות-אדם.

 

המשתתפים במחקר סיפקו מידע עדכני אודות צריכת מזון ומשקאות באמצעות שאלוני תזונה תקפים כל ארבע שנים, אשר כללו למעלה מ-130 שאלות, כולל מידע מפורט אודות שתיית קפה ודפוסי שימוש בתוספים. נבדקים עם אבחנה של סוכרת מסוג 2 נדרשו למלא שאלון נוסף עם פירוט תסמינים, בדיקות אבחנתיות ותרופות.

 

ניתוח סטטיסטי שימש לחישוב הסיכון לסוכרת מסוג 2 לפי דפוסי שתיית קפה ושימוש בתוספים. מניתוח הנתונים משלושת המדגמים עולה כי כל צריכה של כוס קפה ליום ללא סוכר או ממתיקים מלאכותיים לוותה בירידה של 10% בסיכון לסוכרת מסוג 2. הוספת סוכר לקפה הפחיתה את ההשפעה המגנה הנ"ל: כל כוס קפה עם סוכר לוותה בסיכון נמוך ב-5% בלבד לסוכרת מסוג 2. הוספת ממתיק מלאכותי לוותה בירידה של 7% בסיכון לסוכרת – כלומר גם היא פגיעה ביעילות הקפה כנגד סוכרת.

 

הוספת קרם לא הובילה להשפעה מובהקת על ההשפעה המגנה של שתיית קפה מפני סוכרת מסוג 2; שימוש במלבין שאינו חלבי (פרווה) הפחית את ההשפעה המגנה של שתיית קפה, היקף ההשפעה לא היה מובהק סטטיסטית.

 

המחקר נתמך על ידי קרנות של המכון הלאומי לבריאות בארה"ב (NIH) ומענק של המכונים הקנדיים לחקר הבריאות (CIHR), וממצאיו מדווחים בגיליון מארס 2025 של כתב העת American Journal of Clinical Nutrition.

 

ברכת הקפה והתה

 

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מצביעים על כך שהוספת סוכר או ממתיקים מלאכותיים לקפה עשויה לנטרל את ההשפעה המגנה של שתיית קפה מפני סוכרת סוג 2. לצד זאת, ממצאי המחקר מדגישים את החשיבות של שתיית קפה ללא תוספות סוכר וחומרי הלבנה לשמירה על יתרונותיו הבריאותיים.

 

החוקרים מציינים כי ממצאי המחקר רלוונטיים על רקע השימוש הרווח בציבור בתוספים שונים בעת שתיית קפה. בניתוח הנתונים ששימשו למחקר הנוכחי התברר כי בקרב הנבדקים כ-50% עד 60% העידו על שימוש יומיומי ב'תוספי קפה' למיניהם, לרבות מלבינים, קרם חלב, סוכר או ממתיקים מלאכותיים שונים.

 

לצד ההשפעות הישירות של סוכר על עלייה ברמות הסוכר בדם, החוקרים בעבודה הנוכחית מציינים גם כי להוספת סוכר וממתיקים עשויה להיות השפעה על עלייה בהשמנה שמצידה מלווה בעלייה בסיכון להתפתחות סוכרת עקב מנגנונים ביולוגיים רבים משותפים לשתי התופעות.

 

בעבודה הנוכחית לא נבחנה ההשפעה של הוספת חלב לקפה, מאחר ונתונים אלה לא היו זמינים לחוקרים במאגרים שנבדקו.

 

בדומה לקפה, גם תה מסוגים שונים נקשר במחקרים בשנים האחרונות לירידה בסיכון לסוכרת סוג 2, לרבות תה ירוק ואף תה שחור, כאשר ההערכות כי הוספת סוכר או ממתיקים לתה עשויה למתן השפעה מיטיבה זו, אם כי נושא זה עדיין לא נבחן באופן מעמיק כפי שנבדק ביחס לקפה במחקר הנוכחי.

 

עוד על יתרונות בריאותיים של שתיית קפה

 

American Journal of Clinical Nutrition, doi: 10.1016/j.ajcnut.2025.01.017