מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

אוסטאופורוזיס

מנהלי קהילה

פרופ' צופיה איש-שלום
פרופ' צופיה איש-שלום
חברה במועצה לבריאות האישה, פרופ' חבר קליני בפקולטה לרפואה של הטכניון (עד שנת 2014 )  הייתה בין הראשונים, בהערכת הטיפול האנבולי באוסטיאופורוזיס (הורמון פאראתירואיד רקומביננטי, ופרגמנט של הורמון זה). כמו כן בצעה מחקרים רבים בתחום האבחון והטיפול באוסטיאופורוזיס. השתתפה בכתיבת קווים מנחים לטיפול באוסטיאופורוזיס, לטיפול בהורמון גדילה במבוגרים, ולטיפול בסרטן בלוטת התריס בישראל. כתבה מספר פרקים בספרים מקצועיים ועשרות מאמרים מדעיים, בתחום אוסטיאופורוזיס ומחלות עצם. מקבלת מטופלים במרפאתה בבית חולים אלישע, חיפה כמו כן נותנת ייעוציים פרטיים מרחוק בזום או בווטסאפ וידאו. לתיאום תור במרפאה ניתן להתקשר ל-3873*, זימון תור ליעוץ מרחוק ניתן לבצע באמצעות אתר בית חולים אלישע .
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
כמוניאוסטאופורוזיסחדשותתוספי סידן וויטמין D - סיכון לאבנים בכליות

תוספי סידן וויטמין D - סיכון לאבנים בכליות

מחקר: שימוש ארוך טווח בתוספי תזונה המשלבים סידן וויטמין D עשוי להעלות סיכון לאבנים בכליות


חשוב לבדוק את רמות הסידן בדם ובשתן באנשים הנוטלים תוספי סידן וויטמין D (צילום: Shutterstock)
חשוב לבדוק את רמות הסידן בדם ובשתן באנשים הנוטלים תוספי סידן וויטמין D (צילום: Shutterstock)

 

חוקרים טוענים כי הגישה לפיה תוספי סידן וויטמין D לא יכולה לגרום לנזק אינה נכונה. במחקרם שהוצג בכנס השנתי של החברה האנדוקרינית ביוסטון, הם מצאו כי תוספי סידן וויטמין D קשורים לרמות גבוהות של סידן בדם ובשתן, מה שעלול להעלות את הסיכון לאבנים בכליות.

 

נטילת תוספי תזונה המכילים סידן וויטמין D הפכה לנוהג מקובל, גם בקרב אנשים בריאים. לפי נתוני החברה האנדוקרינית האמריקנית, בארצות הברית לבדה כמעט שני שליש מהנשים נוטלות תוספי וויטמינים, כשהשימוש בתוספי סידן וויטמין D הוא הנפוץ ביותר. למרות הפופולאריות של התוספים, ההשלכות של שימוש ארוך טווח בהם אינן ברורות.

 

חוקרים מאוניברסיטת Creighton מסבירים כי מחקרים קודמים הצביעו על כך שרמות גבוהות של סידן בשתן (hypercalciuria) עלולות להעלות את הסיכון לאבנים בכליות. רמות גבוהות של סידן בדם (hypercalcemia) נקשרו לסיבוכים שונים, בהם בעיות הקשורות לעצמות ולכליות.

 

המחקר הנוכחי נערך בקרב 163 נשים בריאות בין הגילאים 57 ו- 85. כל המשתתפות קיבלו במסגרת המחקר תוספי ויטמין D במינון של 400, 800, 1600, 2400, 3200, 4000, 4800 יחידות בינלאומיות ביום, או פלצבו. צריכת הסידן שלהן הועלתה מכ- 700 מ"ג ל 1,200 - 1,400 מ"ג ליום.

 

רמות הסידן בדם ובשתן של הנשים נמדדו בתחילת המחקר, ואז כל 3 חודשים במשך שנה אחת. הבדיקות הראו כי 33% מהנשים פיתחו רמות גבוהות של סידן בשתן בזמן כלשהו במחקר. סך הכל היו 88 אירועים של רמות סידן גבוהות בשתן בקרב כל הנשים במשך שנה. יחד עם זאת, במשך השנה בה הנשים היו במעקב, לא נצפו מקרים של אבנים בכליות.

 

בנוסף, כ- 10% ממשתתפות המחקר פיתחו רמות גבוהות של סידן בדם – 25 אירועים בקרב 16 משתתפות במהלך שנה.

 

גם המקרים של רמות גבוהות של סידן בדם וגם המקרים של רמות גבוהות של סידן בשתן, לא היו קשורים למינון הוויטמין D שקיבלו הנשים.

 

החוקרים אומרים כי המחקר מראה שייתכן ושימוש ארוך טווח בתוספים כרוך בסיכון מוגבר לרמות גבוהות של סידן בדם ובשתן, מה שעלול לתרום להיווצרות אבנים בכליות. לכן לדברי החוקרים, חשוב לנתר את רמות הסידן בדם ובשתן באנשים הנוטלים את התוספים בטווח ארוך.

 

לאחרונה, פאנל מומחים הפועל מטעם ממשלת ארצות הברית הודיע כי נשים בריאות לאחר גיל המעבר לא צריכות ליטול תוספי מזון המכילים מינונים נמוכים של ויטמין D וסידן למניעת שברים בעצמות הקשורים לאוסטיאופורוזיס. הפאנל מצא כי מחקרים על התוספים התזונתיים מצביעים על כך שהם לא עושים הרבה למניעת שברים במינונים נמוכים מ- 400 יחידות בין לאומיות של ויטמין D ו- 1,000 מ"ג סידן ביום. יחד עם זאת, ברור שהשימוש בהם מלווה בסיכון מוגבר לתופעות לוואי מסוימות, בהן אבנים בכליות. לגבי מינונים גבוהים יותר, הפאנל הודיע כי העדויות עדיין מוגבלות מכדי להמליץ המלצות.

 

אין ספק כי סידן וויטמין D חשובים לבריאות. המומחים ממליצים לנסות לצרוך כמה שיותר סידן וויטמין D ממזון. מומלץ להיוועץ עם הרופא לגבי נטילת תוספים בהתאם לנתונים האישיים.

 

 

The Endocrine Society’s 94th Annual Meeting in Houston

 

עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה