טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
תוכנה לגילוי מוקדם של טרשת נפוצה
תוכנה חדשה תצליח לזהות פגיעות במוח שלא ניתן היה לזהות עד כה. התוכנה היא פרי שיתוף פעולה של חוקרים רבים, אשר תשתמש בשיטות חישוביות החורגות מן המתמטיקה הרגילה ותאפשר זיהוי שינויים שאין ביכולתה של העין לראות
חוקרים מפתחים תוכנה חדשה, לשימוש קליני, אשר תאפשר לזהות טרשת נפוצה, עוד לפני שניתן לזהות את הנזקים במוח שהמחלה הנוירודגנרטיבית מביאה. בכדי להשיג מטרה זו, חוקרים מתחומי ידע שונים משתפים פעולה בניהם ומחשבים את המימד הפרקטלי בממצאי ה- MRI. טכניקה זו מיועדת לשימוש גם במחלות נוירודגנרטיביות נוספות, והכוונה שטכניקה זו תשמש לזיהוי ואבחון מוקדם של מחלות מסוג זה.
הטרשת הנפוצה היא מחלה דגנרטיבית (ניוונית) של מערכת העצבים המרכזית, אשר כיום אין לה מרפא ואין מידע מדוייק לגבי הסיבות למחלה. כאשר הסימפטומים הראשונים מופיעים, מפנה הנוירולוג לביצוע בדיקת MRI בכדי לראות האם ניתן לראות במוח את הנזקים האופיינים למחלה. בשלבים הראשונים של המחלה, ייתכן שעדיין לא נגרם נזק למוח או שהנזק שנגרם אינו נראה בשל מגבלות הרזולוציה של ה- MRI (כמה מאפשר ה- MRI לזהות נגעים קטנים מאוד). במקרים כאלו המוח של אדם חולה יכול להיות מוגדר בטעות כ"נורמאלי על-פי בדיקת ה- MRI", מכיוון שהממצאים מן הסריקה דומים לאלו של אדם בריא. כיום החוקרים מצליחים לנתח באמצעות חישוב המימד הפרקטלי של אדם חולה, שהנתונים שלו, שונים מאלו של אדם עם מוח בריא.
בניגוד לחישובי המתמטיקה הרגילה (שבא לנקודה יש מימד השווה ל- 0, לקו יש מימד השווה ל-1, למשטח יש מימד השווה ל- 2, ולנפח יש מימד השווה ל- 3), המימד הפרקטלי הוא משתנה המאפשר להעריך מימדים הנעים בין 1 ל-2 (D-2 מימד פרקטלי) ובין 2 ל-3 (D-3 מימד פרקטלי). המימד הפרקטלי הוא המימד של עקומות דיגיטליות בלתי רגילות, ומספר שנים כבר משתמשים בו בכדי לחקור מבנים ביולוגים, אך שימוש בו לחקר המוח היה נדיר. לראשונה, קבוצת חוקרים זו הכוללת ביולוגים, מהנדסי תוכנה, מתמטיקאים, נוירולוגים, נוירוכירוגיים, פסיכולוגים וסטטיסטיקאים מבצעים יחדיו חישוב של MRI D3 (תלת מימדי) של המוח בכדי לפתור בעיה קלינית.
מה שהעין לא רואה
הצוות מפתח תוכנה שתאפשר לחשב מימד פרקטלי תלת מימדי של המוח. "זהו כלי שישמש לבחון האם אדם סובל מסימפטומים מוקדמים של טרשת נפוצה, כאשר המוח שלו נראה נורמאלי. זה יכול להיות כלי אבחוני חשוב מאוד לזיהוי מחלות ניווניות של המוח", הסביר אסטבן, אחד מהחוקרים הראשיים.
באמצעות המבחנים והבדיקות שנעשו עד היום ניתן לחשב את הנפח, הגודל או הפיתולים במוח, אבל היה קשה לחשב את המורכבות שלו, אשר לעיתים ניתן לחשבה רק באמצעות מימד פרקטלי. "כאשר מימד פרקטלי מוערך במוח, אנחנו יכולים לזהות שינויים במבנה המוח שלא היו יכולים להיות מאובחנים בשום שיטה אחרת שקיימת כיום. באמצעות שימוש בטכניקה זו, נוכל לזהות שינויים שאין בכוחה של העין לראות", הוסיף פרופ' אסטבן.
עד כה המחקר בוצע בקרב אנשים עם טרשת נפוצה, אבל המטרה היא להשתמש בטכניקה זו בקרב כל המחלות הניווניות.
תרגום ועריכה: ערן ברקוביץ.