מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מפרקים (ראומטולוגיה)

מנהלי קהילה

פרופ' אורי אלקיים
פרופ' אורי אלקיים
מומחית לראומטולוגיה, מנהלת המכון הראומטולוגי במרכז הרפואי תל-אביב (איכילוב), יו"ר האיגוד הישראלי לראומטולוגיה.
ד
ד"ר חגית פלג
רופאה ביחידה הראומטולוגית בבית החולים הדסה עין כרם בירושלים . מומחית בפנימית וראומטולוגיה. 
פרופ' מרב לידר
פרופ' מרב לידר
בוגרת ביה״ס לרפואה של אוניברסיטת תל אביב cum laude מומחית ברפואה פנימית (2000) ובראומטולוגיה (2006) פרופ׳ חבר קליני באוניברסיטת תל אביב. מחברת מעל 100 מאמרים ופרקים בספרים בתחום הפמפ, המחלות הראומטיות והאוטואימוניות. מנהלת היחידה הראומטולוגית במרכז הרפואי שיבא.

מובילי קהילה

רם בלס
רם בלס
יו"ר מתנדב בעמותת ענבר למחלות ראומטיות, אוטואימוניות ודלקתיות. מטפל כבר למעלה מ-20 שנה באישתי ומתמודדים יחד עם ראומטיק ארטריטיס (RA).
כמונימפרקים (ראומטולוגיה)חדשותתוך 16 שנים: זינוק בהיקף המאובחנים עם דלקת מפרקים פסוריאטית בישראל

תוך 16 שנים: זינוק בהיקף המאובחנים עם דלקת מפרקים פסוריאטית בישראל

חוקרים ישראלים מדווחים על עלייה תלולה פי 3 בשיעורי התחלואה בדלקת מפרקים פסוריאטית במדינה בשנים האחרונות. הסיבות האפשריות: גידול בהיקפי ההשמנה והעישון


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

דלקת מפרקים פסוריאטית היא מחלת מפרקים דלקתית כרונית שמתפתחת על רקע דלקת עור כרונית מסוג פסוריאזיס. המחלה מתאפיינת בתקופות של התלקחויות והפוגות, ומתבטאת בכאבים, נוקשות ונפיחות במפרקי הגוף, ולרוב מפרקי אצבעות הידיים והרגליים, לצד הופעה של נגעים פסוריאטיים מגרדים בעור.

 

מספר גורמי סיכון נקשרו במחקרים לדלקת מפרקים פסוריאטית, ובהם פגיעות טראומה – כגון חבלות, זיהומים בגרון מחיידק הסטרפטוקוק, וכן השמנה, מתח נפשי, עישון ואף חשיפה לרכיבים תזונתיים לא בריאים, כמו סוכר מעובד, בשר אדום וצריכה עודפת של מוצרי חלב.

 

כעת מזהים חוקרים ישראלים עלייה תלולה בתחלואה בדלקת מפרקים פסוריאטית בישראל בשנים האחרונות, ככל הנראה על רקע חשיפה גוברת לגורמי הסיכון למחלה.

 

יותר נשים ואנשים אמידים

 

החוקרים מהיחידה לראומטולוגיה במרכז הרפואי כרמל, קופת חולים כללית, הפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת בן גוריון והפקולטה לרפואה בטכניון ביקשו לבחון מגמות בתחלואה בדלקת מפרקים פסוריאטית בישראל.

 

המחקר בוצע על בסיס נתוני מבוטחי הכללית, קופת החולים הגדולה במדינה, על פי התיעוד בתיקים הרפואיים הממוחשבים של מבוטחי הקופה. נכון לשנת 2022, 6,930 מתוך כלל 3.1 מיליון מבוטחי הקופה (0.221%) אובחנו עם דלקת מפרקים פסוריאטית – שיעור של 13.5 למאה אלף תושבים. המדובר בעלייה פי 3 בשיעור התחלואה בהשוואה לזה שתועד בכללית בשנת 2006.

 

לפי נתוני 2022, נשים אובחנו עם דלקת מפרקים פסוריאטית בהיקף גבוה ב-15% בהשוואה לגברים; יהודים אובחנו במחלה ב-58% יותר מערבים; ואנשים אמידים ממעמד סוציואקונומי גבוה היו בסיכון גבוה ב-40% להיות מאובחנים במחלה. כמו כן, השמנה העלתה פי 2.17 את הסיכון לאבחנה בדלקת פרקים פסוריאטית.

 

במחקר השתתפו ד"ר אמיר חדאד, פרח חן אלקיים, ד"ר נילי שטיין, אילן פלדהמר, פרופ' ארנון כהן, פרופ' וליד סליבא ופרופ' דבי זיסמן, והממצאים מדווחים בגיליון מאי 2024 של כתב העת Arthritis Research & Therapy.

 

יותר שמנים ומעשנים, יותר לחץ

 

החוקרים לא בחנו את הסיבות לעלייה התלולה בהיקף דלקת מפרקים פסוריאטית, אך מבהירים כי ניתן לייחס זאת לעלייה ב-16 השנים האחרונות בהיקפי ההשמנה ועישון סיגריות, המהווים גורמי סיכון מוכחים למחלה.

 

שיעורי ההשמנה בישראל נמצאים מזה שנים במגמת עלייה, שמתבטאת גם בעלייה בהיקפי מחלות נלוות כמו סוכרת סוג 2. לפי נתונים עדכניים של דו"ח התוכנית הלאומית לרפואת הקהילה שמדווחים מארבעת קופות החולים לשנת 2022, בשנים האחרונות מתועדת עלייה בהיקף השמנת יתר, שהגיעו לשיעור של 26.5% מהנשים ו-23.2% מהגברים באוכלוסייה הבוגרת; וזאת לצד עלייה בהיקפי עישון הסיגריות אצל 21% מהאוכלוסייה הבוגרת בשנה זו – גברים פי 2.2 יותר מנשים. יש ממצאי מחקרים ראשוניים שמזהים סיכון לעלייה נוספת בהיקפים של גורמי סיכון אלה בעקבות מלחמת "חרבות ברזל" המלווה באכילה רגשית של מזונות המעודדים צבירת משקל עודף לצד עלייה בהיקפי העישון.

 

מתח נפשי, שגבר משמעותית בעקבות המלחמה ואסון ה-7 באוקטובר, נחשב אף הוא לגורם סיכון עצמאי לדלקת מפרקים פסוריאטית אשר עשוי להוביל לעלייה נוספת בהיקפי התחלואה בשנים הקרובות – אם כי קשה לקבוע האם מתח נפשי מוביל להתפרצות המחלה, או שלהיפך: המחלה היא שמהווה מקור למתח נפשי מוגבר. מספר מחקרים מזהים קשר בין מתח נפשי מוגבר בחיים לבין התפרצות והתלקחות של פסוריאזיס. ובמחקר שפורסם ביוני 2018 בכתב העת JAMA נמצא על סמך עיבוד נתוני מדגם נרחב של תושבי שבדיה, כי פוסט טראומה שמלווה בלחץ נפשי מוגבר מלווה בעלייה בסיכון להתפתחות משנית של מחלות אוטואימוניות, ובהן דלקת מפרקים שגרונתית שהיא אחד המאפיינים של דלקת מפרקים פסוריאטית.

 

החוקרים בעבודה הנוכחית מסכמים כי לאור העלייה המשתקפת בהיקף המתמודדים עם המחלה שמשלבת מפרקים ועור, מודגש הצורך של מערכות בריאות "להיערך לדרישות ולמאמצים הכלכליים עמם צפויה להתמודד אוכלוסיית המאובחנים במחלה". החוקרים מציינים כי נדרשים מחקרים נוספים כדי להעמיק את היידע על גורמי סיכון אפשריים לתופעה.

 

Arthritis Research & Therapy, doi: 10.1186/s13075-024-03339-0