כמוני
תה ירוק ומאצ'ה ובריאות – כל הפרטים
שיפור הלב וכלי הדם, ירידה במשקל, מניעת סרטן וגם שיפור בבריאות העצמות ובתפקוד המוח – כל המעלות הבריאותיות של התה הירוק וטרנד המאצ'ה
בשנים האחרונות עולה קרנו של התה הירוק. המדובר בתה שעובר בתהליך של עיבוד העלים חמצון מועט למשך מספר ימים, בשונה מעלי התה השחור שעוברים חמצון מלא במשך כשבועיים עד חודש לפני הייבוש.
לאחר שצבר מוניטין מזה שנים במזרח, בעשורים האחרונים הפך התה הירוק לפופולארי גם במדינות מערב, כאשר המובילות כיום בייצור תה ירוק הן עדיין מדינות המזרח הרחוק: סין, יפן, וייטנאם, אינדונזיה והודו.
תה ירוק משלב ריחות ארומטיים וטעמים ייחודיים, ומהווה מקור אנרגיה, ובשנים האחרונות נחשפת תרומתו לבריאות, ככל הנראה בהשפעת תכולה עשירה של ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון, חלקם ייחודיים למשקה זה. לדברי מריאנה אורבך, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה במחוז דן-פ"ת בשירותי בריאות כללית, "עיקר היתרונות הבריאותיים של התה הירוק מצויים בנוגדי החמצון הרבים בו, כשמעבר לכך יש לתה גם השפעה שמשרה רוגע, גם בארומה וגם בצבע הירוק".
מחקרים מזהים בתה הירוק יתרונות בשיפור תפקודן של מערכות גוף רבות ובשיפור תהליכים ביולוגיים מגוונים, לרבות תהליכים הקשורים למערכת הלב וכלי הדם, מניעת סוכרת וסרטן ושיפור מצב הרוח.
מחקרים מזהים בתה הירוק גם יתרונות של אריכות ימים. בניתוח ממצאי מחקר נרחב מסין שכלל מעל למאה אלף איש (מחקר China-PAR), התברר כי במעקב שנמשך עשרים שנה, אנשים שנהגו לשתות בקביעות תה היו בסיכון נמוך יותר ב-15% לתמותה מכל הסיבות, והיו צפויים לחיות 1.26 שנים יותר מאחרים. בתת ניתוח נוסף של המחקר, שממצאיו פורסמו בדצמבר 2020 בכתב העת European Journal of Preventive Medicine, התברר כי השפעת של תה ירוק על הארכת תוחלת החיים משמעותית יותר מההשפעה של תה שחור רגיל. חוקרים מיפן דיווחו באוקטובר 2020 בכתב העת BMJ Open Diabetes Research & Care כי מצאו ספציפית אצל אנשים עם סוכרת סוג 2, במעקב של 5.3 שנים, שתיית תה ירוק בקביעות מלווה בירידה בסיכון לתמותה: שתייה של כוס תה ירוק ליום הובילה לירידה של 15% בסיכון לתמותה מכל הסיבות; שתייה של 3-2 כוסות תה ירוק ליום לוותה בירידה של 27% בתמותה; ושתייה של 4 ומעלה כוסות תה ירוק ליום הייתה מלווה בירידה של 40% בתמותה. השפעה זו מיוחסת במחקר בין השאר לנוגדי חמצון פנוליים המצויים בתה הירוק, ובמרכזם קטצ'ינים (קטכינים) שבראשם זה הקרוי 'אפיגלוקטצין גלאט' (EGCG), וכן להשפעתו של תה ירוק על איזון רמות הסוכר בדם.
בספטמבר 2023 דיווחו חוקרים ישראלים מאוניברסיטת בן גוריון בכתב העת BMC Medicine כי דיאטה ים תיכונית שמשולב בה תה ירוק, עשויה לסייע לעיכוב תהליכי הזדקנות.
הכתבה הבאה סוקרת את היתרונות הבריאותיים של התה הירוק:
היתרונות הבריאותיים של תה ירוק:
סוגים של תה ירוק ומאצ'ה
ישנם סוגים שונים של תה ירוק – המאופיינים בשיטות עיבוד שונות, כלומר באופן שבו נבלמים תהליכי החמצון של עלי התה. בסין וברוב מדינות העולם נהוג לייצר תה ירוק בעיקר באמצעות חימום העלים במחבת ווק גדולה לפני הייבוש. ביפן נהוג לעצור את תהליך החמצון של התה הירוק בשיטת אידוי.
אניני טעם יוכלו להבחין בשינוי בטעמי התה הירוק בהתאם לאזור שבו גודלו עלי התה. לאחרונה צוברים פופולאריות סוגים ייחודיים של תה ירוק:
- מאצ'ה היא משקה תה יפני המופק מאבקה של תה ירוק שמיוצר משיחים של עלי תה שעוברים הצללה באמצעות רשת לפני עונת הקטיף, באופן שמפחית מכמות האור שהצמח קולט ומייצר טעם מעודן יותר. התה מוכן לרוב באמצעות מקצף של אבקת התה עם מים חמים. אבקת תה מאצ'ה מכילה כמויות גבוהות במיוחד של נוגדי חמצון בהשוואה לתה ירוק רגיל, ולכן יש תזונאים המסווגים את המאצ'ה כסופרפוד.
- גיוקורו הוא התה הירוק היפני האיכותי שאינו נטחן לאבקה ועובר חליטה בתצורתו הטבעית כעלים שלמים.
- סנצ'ה הוא התה הירוק הנפוץ ביותר ביפן המיוצר מעלים צעירים של תה הנקטפים בתחילת הקטיף. כשעלי הסנצ'ה עוברים תהליך הצללה במהלך הגידול – התה מכונה קאבוסצ'ה. יש הנוהגים לשתות תה סנצ'ה המעורבב בפצפוצי אורז הקרוי גנמאיצ'ה.
מה תה ירוק מכיל?
תה ירוק מכיל מגוון של מרכיבים שעשויים לתרום לבריאות. בכוס תה ירוק 2 קלוריות בלבד, וכמות הפחמימות אפסית, ועל כן גם האינדקס הגליקמי שלו שואף לאפס, כלומר ששתייתו כמעט ואיננה משפיעה על עלייה ברמות הסוכר בדם. יש לציין כי זאת בשונה מסוגים מסוימים של תה פירות שמכילים סוכר, ומשפיעים על עלייה מתונה ברמות הסוכר בדם. יש לציין כי תוספת של כפיות סוכר לכוס התה הירוק מלווה כבר בעלייה באינדקס הגליקמי, ומשפיעה על עלייה ברמות הסוכר בדם בהתאם לעוצמת ההמתקה.
לדברי אורבך, "יש שטועים לחשוב כי המתקה של תה ירוק בדבש תהיה מלווה ביתרונות בריאותיים נוספים של הדבש, אך הוא נהרס בטמפרטורה הגבוהה של התה, ולכן לאלו שמעוניינים בכך – עדיף לאכול דבש בכפית נפרדת".
בתה ירוק גם כמויות מזעריות בלתי מדידות של חלבונים, שומנים וסיבים תזונתיים.
תה עם דבש? הדבש מאבד מערכו התזונתי בגלל חום התה, ומומלץ לאכול אותו בנפרד (צילום:Shutterstock )
בתה הירוק מצויים מגוון ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון התורמים ליתרונותיו הבריאותיים:
ויטמינים
ויטמינים מסוג B המצויים בתה הירוק – ובהם ויטמין B1, B2, B3 (ניאצין) ו-B5 (חומצה פנטוטנית) תורמים לשיפור מטבוליזם הפחמימות בגוף והודגמו בעבודות ביעילותם לזירוז ושיפור תהליך עיכול המזון.
ויטמין C מצוי בתה ירוק בכמות גבוהה ונחשב חסין מפני חום, ואינו נהרס בחום הגבוה. ויטמין זה משמש גם נוגד חמצון, ותורם להתמודדות מיטיבה של הגוף מפני מזהמים ותהליכים דלקתיים. ההנחה כי מספר כוסות של תה ירוק ליום, בין 3 ל-6 כוסות לפי סוג התה – מספקות לגוף את התצרוכת היומית המומלצת של ויטמין C.
ויטמין E (טוקופרול) מצוי בתה ירוק, ומשמש אף הוא כנוגד חמצון חזק, שיש המייחסים לו גם תכונות של עיכוב תהליכי הזדקנות (אנטי אייג'ינג).
מינרלים
תה ירוק מכיל מינרלים רבים, ובהם אשלגן, סידן, אבץ, ניקל, וכן תה ירוק נחשב לאחד מסוגי המזונות והמשקאות עם הכמות הגבוהה ביותר של פלואור, אם כי יש מחקרים שטוענים כי כמות זו אינה משמעותית במיוחד ואינה מהווה סכנה לצריכת יתר של פלואור (ראו בהמשך הכתבה).
נוגדי חמצון
עיקר היתרונות הבריאותיים של התה הירוק מצויים ככל הנראה במגוון נוגדי החמצון המצויים בו. "קשה מאוד לבודד את היתרונות של כל נוגד חמצון בנפרד, וכנראה שיש השפעה משלבת בין נוגדי החמצון, ואנחנו עדיין לא יודעים הכול על התה", מסבירה אורבך.
לדבריה, "נוגדי החמצון בתה הירוק מאוד עדינים, וחייבים לשמר אותם, כשהטמפרטורה המומלצת היא 70 מעלות ולא 100 מעלות שבהן חלקם ככל הנראה כבר נפגעים. בבחינת ריכוז נוגדי החמצון יש חשיבות לכל דבר הקשור בהכנת התה וייצורו, כולל סוג האדמה ואיכות הקרקע ששימשו לגידול עלי התה, שיטת האחסון ואפילו סוג התיון שבו נארזת תפזורת עלי התה".
קפאין: קפאין המוגדר על ידי חלק מהתזונאים כנוגד חמצון ואף כעוצמתי, ונגזרות שלו מצויות בתה ירוק לרוב בכמות של 45-25 מ"ג לספל תה – כמות שנחשבת הנמוכה בכ-45% מזו המצויה בתה שחור, ונמוכה עד פי 3 מזו המצויה בספל קפה.
הקפאין המצוי בתה מכונה לעתים 'תאין', אם כי בפועל מדובר באותו החומר. ההבנה כי כמות הקפאין-תאין שמצויה בתה אינה מלווה בהשפעה המעוררת שיש לקפה, ואף להיפך – תה נחשב למשקה מרגיע.
יש סוגים ספציפיים של תה ירוק שמכילים קפאין בכמות נדיבה יותר שקטנה אך בחצי מזו שמצויה בקפה, למשל תה מאצ'ה. לקפאין מיוחסים יתרונות בריאותיים רבים שנקשרו לתה ירוק, כפי שיורחב בהמשך הכתבה.
פוליפנולים: רוב נוגדי החמצון בתה הירוק הם מקבוצת הפוליפנולים, ואלו מרכיבים לפי מחקרים עד 30% מהמשקל היבש של תמציות תה ירוק.
טאנינים: טאנינים (Theanines) הם נוגדי חמצון פוליפנוליים המצויים בעלי תה וכן ברקמות קשות של צמחים שונים, כמו קליפות ענבים, אפרסמונים ותמרים, והוכחו כנוגדי חמצון וכן כרכיבים המפרקים שומנים בדם. לפי הערכות, שתיית 5-3 כוסות תה ירוק מספקת לגוף כ-60 מ"ג טאנינים. מחקרים מצאו כי טאנינים עשויים לשבש את ספיגתם של ויטמינים מסוימים בגוף, כמו ברזל וסידן, ומסיבה זו שתיית תה פחות מומלצת בסמוך לארוחה בשרית. לדברי אורבך, "ההמלצה הזו אינה גורפת, ומיועדת בעיקר לאוכלוסיות בסיכון, כמו ילדים, מבוגרים ואנשים עם בעיות בספיגת ברזל וסיכון לאנמיה. יש מדינות בהן מושרש בתרבות להגיש תה עם האוכל וגם עם ארוחות בשריות".
אחת מחומצות האמינו השייכת לטיאנינים ומצויה בתה ירוק קרויה 'ל-טיאנין' (L-Theanine) ויש המייחסים לה את הטעם הייחודי של תה ירוק – טעם ה'אומאמי'.
רוטין: נוגד חמצון פוליפנולי נוסף המצוי בתה ירוק קרוי רוטין (Rutin) וכן מוכר בשמות רוטוסיד וסופורין. נוגד חמצון זה, שמיוחסות לו תכונות נוגדות דלקתיות וסרטן, נמצא בכמויות גבוהות בעיקר בתה מאצ'ה – בכמות של כ-1,960 מ"ג לליטר.
קטצ'ינים: קטצ'ינים או קטכינים (Catechins) הם נוגדי חמצון ייחודיים שמצויים בעלי תה. בתה הירוק ניתן לזהות בין השאר את נוגד החמצון אפיגלוקטצין גלאט (EGCG) שזכה בשנים האחרונות לפרסום ומיוחסות לו סגולות בריאותיות מגוונות. קטצ'ינים מצויים גם ביין אדום ונקשרים למעלות בריאותיות של יין זה הנצרך בכמויות מתונות. לפי הערכות, שתיית 5-3 כוסות תה ירוק מספקת לגוף כ-180 מ"ג קטצ'ינים.
קצף התה: בכוס התה עשוי להיווצר מעין 'קצף לבן', שמקורו לרוב בריאקציה בין נוגדי החמצון של התה לבין מים קשים המכילים כמויות גבוהות של מינרלים כמו סידן ומגנזיום, ולעתים כתוצאה מתכולה גבוהה של סאפונינים – מרכיבים נוספים המצויים בתה, אשר אינם מסוכנים לבריאות בכמויות קטנות.
תה ירוק פחות מומלץ בסמוך לארוחות בשריות – הטיאנינים מאטים את ספיגת הברזל והסידן (צילום: Shutterstock)
כמה תה ירוק מומלץ ואיך מאחסנים?
על רקע היתרונות הבריאותיים של התה הירוק, ארגונים רפואיים רבים ממליצים לאחרונה להרבות בשתייתו. באיגוד הלב האמריקאי (AHA) ממליצים על תה על רקע תכולה גבוהה של מרכיבים בריאים במשקה הפופולארי, כאשר התה השחור מכיל יותר קפאין, ואילו תה ירוק עשיר יותר בפרופיל נוגדי חמצון מגוון. בישראל, בהמלצות עדכניות משנת 2021 למניעת מחלות לב וכלי דם של עמותת התזונאים והדיאטנים הקליניים – עמותת עתי"ד, נקבע כי "רצוי לשקול שתיית תה ירוק", אם כי בהעדר מחקרים מספקים, נקבע גם כי לא ניתן להמליץ על מינון מסוים.
לצד יתרונותיו הבריאותיים של התה הירוק, לדברי אורבך "כמו בכל מזון – יותר מדי עשוי להיות בעייתי, וצריכה גבוהה מדי של תה ירוק עלולה לפגוע באיזון מרכיבי התזונה בגוף".
אורבך ממליצה לשתות תה ירוק לצד חליטות צמחיות נוספות, "למשל חליטות של קמומיל, היביסקוס ועשבים מקומיים שצומחים בארץ כמו מרווה. אני ממליצה על חליטות שמותאמות לעונה בה גדלים הצמחים".
בקנייה ואחסון התה הירוק – חשוב לבדוק שמדובר בתה טרי יחסית, ולא בתה ששכב שנים בארון. "לא כל שקית תה היא נפלאה", מסבירה אורבך, "יש שקיות שפג תוקפן, או שלא נשמרו בתנאים נאותים. אם קונים תה מובחר ומשאירים אותו שנתיים בתוך הקופסא, או אם לוקחים תיונים ומעבירים אותם מתיק לתיק – לא תמיד יש לזה ערך. התה מספק את יתרונותיו הבריאותיים בעיקר אם משתמשים בו בזמן קצר יותר ושומרים עליו בתנאי אחסון הולמים וללא חשיפה ללחות ולטמפרטורות קיצוניות".
היתרונות הבריאותיים של תה ירוק
בריאות הלב וכלי הדם
מחקרים קושרים לתה הירוק כתרים בהורדת הסיכון למחלות קרדיו-וסקולריות. כך, לפי מטה אנליזה מסין, שפורסמה בינואר 2016 בכתב העת International Journal of Cardiology, בהשוואה למי שנוהגים לשתות תה ירוק – מי שאינם לוגמים מהמשקה נמצאים בסיכון גבוה ב-19% למחלות לב וכלי דם.
באופן ספציפי, מחקר מסין שפורסם בפברואר 2024 בכתב העת Archives of Public Health מצא כי אצל אנשים עם סוכרת סוג 2 במעקב של 6.3 שנים בממוצע, שתייה של לפחות 5 גרם תה ירוק ליום מלווה בירידה של 29% בסיכון למחלות לב וכלי דם, ובאופן ממוקד לירידה של 30% בסיכון לשבץ מוחי וירידה של 40% בסיכון למחלת לב כלילית.
במחקר מיפן שפורסם בדצמבר 2022 בכתב העת JAHA של איגוד הלב באמריקאי, נמצא כי בעוד שקפאין משפיע לרעה על עלייה בסיכון לתמותה ממחלות לב וכלי דם אצל המתמודדים עם יתר לחץ דם, תה ירוק אינו מעלה את הסיכון לתמותה קרדיו וסקולארית ללא קשר לערכי לחץ הדם של האנשים.
מחקרים מדגימים כיצד תה ירוק גם מוביל לירידה בגורמי סיכון למחלות לב: מספר מחקרים מצאו כי תה ירוק מסייע בהורדת הכולסטרול הרע LDL. לפי מטה אנליזה שפורסמה בינואר 2023 בכתב העת Frontiers in Nutrition, צריכה של תוספי תזונה המבוססים על תה ירוק מלווה בירידה ברמות שומנים בדם מסוג כולסטרול רע וטריגליצרידים, עלייה ברמות הכולסטרול הטוב וירידה בלחץ הדם הדיאסטולי.
סקירת מחקרים שפורסמה על ידי חוקרים מסין בקיץ 2011 מצאה כי שתייה קבועה של תה ירוק מובילה לירידה של בסך הכולסטרול וברמות הכולסטרול הרע, כשהחוקרים מייחסים השפעות אלה לתכולת נוגדי החמצון ובעיקר מסוג קטצ'ינים.
לפי מטה אנליזה של חוקרים מסין, שפורסמה בפברואר 2020 בכתב העת Medicine, שתייה קבועה של תה ירוק מלווה בירידה בערכים הממוצעים של לחץ הדם הסיסטולי (ב-1.17 מ"מ כספית) ולחץ הדם הדיאסטולי (ב-1.24 מ"מ כספית).
חוקרים ישראלים מהמרכז הרפואי תל אביב (איכילוב) ואוניברסיטאות תל אביב וחיפה דיווחו במארס 2023 בכתב העת Childhood Obesity על בסיס מחקר מצומצם כי שתיית תה ירוק בכמות של שלוש כוסות ליום (כמות שמכילה 252 מ"ג קטצ'ינים ליום) הייתה מלווה בגילי 14-11 בירידה ברמות השומנים המצטברים בגוף ולאורך חצי שנה לוותה גם בירידה של 2.3% במדד ההשמנה BMI.
מניעת סוכרת והשמנה
מספר מחקרים מדגימים את ההשפעות המיטיבות של תה ירוק על סוכרת והשמנה – שתי תופעות רפואיות עם קשר דו כיווני ביניהן. לפי מטה אנליזה שפורסמה באוגוסט 2013 בכתב העת American Journal of Clinical Nutrition, שתייה קבועה של תה ירוק מלווה בירידה ברמות הסוכר בדם ורמות האינסולין בדם בצום וכן בירידה בערכי ההמוגלובין המסוכרר HbA1C בדם. מחקר ביפן שפורסם באפריל 2006 בכתב העת Annals of Internal Medicine הדגים את התכונות מונעות הסוכרת בתה ירוק, כשמצא כי השותים תה ירוק בקביעות בכמות של 6 או יותר כוסות ליום מצויים בסיכון נמוך ב-33% להתפתחות סוכרת סוג 2 בהשוואה למי ששותים תה ירוק פחות מפעם בשבוע.
מספר מחקרים מצומצמים יותר מזהים השפעות מיטיבות של קטצ'ינים המצויים בתה ירוק גם על ירידה ברמות גבוהות מדי של סוכר בדם (היפרגליקמיה) אצל אלו שמאובחנים כבר עם סוכרת.
תה ירוק מומלץ על ידי תזונאים רבים כמשקה בריא שעשוי אף להניע ירידה במשקל, אם כי מחקרים מזהים השפעה שולית על ירידה במשקל הגוף ובמדד ההשמנה BMI, שבמקרים רבים אינה מובהקת סטטיסטית וגם אינה מחזיקה מעמד לאורך זמן.
מטה אנליזה מסין, שפורסמה באוקטובר 2020 בכתב העת Phytotherapy Research, זיהתה ככלל כי שתיית תה ירוק משפיעה לאורך זמן על ירידה ממוצעת של 1.78 ק"ג במשקל הגוף וירידה של 0.65 יחידות במדד ההשמנה, וכי שתייה של מעל ל-800 מ"ג ליום משפיעה גם על ירידה של 2.39 ס"מ בממוצע בהיקף המותניים בחלוף שלושה חודשים.
מחקר בחולדות מיפן שפורסם באוגוסט 2009 מציג ראיות להשפעות מיטיבות של תה מאצ'ה על בלימת פגיעה בתפקודי הכליות והכבד כסיבוך של סוכרת סוג 2.
ספל מאצ'ה לאטה – כמויות גבוהות במיוחד של נוגדי חמצון וסיוע במניעת פגיעה כלייתית אצל סוכרתיים (צילום: Shutterstock)
מניעת סרטן
לתה ירוק מיוחסים בעבודות רבות השפעות נוגדות גידולים סרטניים מסוגים שונים. מטה אנליזה של חוקרים מסין וצרפת שפורסמה במארס 2021 בכתב העת Advances in Nutrition מצאה השפעה של תה ירוק על ירידה בסיכון לסרטן הלימפומה, אולם ללא השפעה מובהקת על סוגי סרטן אחרים.
מטה אנליזה מסין, שפורסמה במארס 2017 בכתב העת Medicine, מזהה השפעה של תה ירוק על ירידה בסיכון לסרטן הערמונית, כאשר ככל שכמות התה הירוק ליום גבוהה יותר – כך הסיכון לגידול ממאיר בערמונית יורד. גם מחקר אמריקאי מאוניברסיטת קליפורניה שהוצג בסתיו 2012 בכנס מדעי מצא כי תה ירוק תורם להפחתת הסיכון לסרטן הערמונית אצל גברים המוגדרים בסיכון למחלה שמאובחנים עם רמות גבוהות של החלבון PSA בדם. במחקר הודגם גם כי גברים שאובחנו כבר עם סרטן הערמונית, והקפידו על שתיית תה ירוק בקביעות חוו ירידה בפעילות הדלקתית הממארת.
מטה אנליזה נוספת שפורסמה בקיץ 2021 בכתב העת Nutrition מדגימה השפעות מיטיבות של תה ירוק על ירידה בסיכון לסרטן הוושט. לפי סקירה של חוקרים מסין שפורסמה באוגוסט 2014 בכתב העת World Journal of Clinical Oncology, תה ירוק מסייעת להפחית ב-19% את הסיכון לסרטן השד וגם בקרב נשים שאובחנו במחלה – שתיית כמות מרובה של תה ירוק מורידה ב-27% את הסיכון להישנות סרטן השד. מחקר נרחב מסין בקרב קרוב ל-70 אלף איש, שפורסם ביוני 2007, מצא כי נשים שנוהגות לשתות תה ירוק נמצאות בסיכון נמוך ב-37% לפתח סרטן המעי הגס בהשוואה לאלו שאינן שותות את המשקה בקביעות. מחקרים בחיות מרמזים גם על השפעות מיטיבות של תה ירוק על מניעת סרטן הריאות.
ההשפעות נוגדות הסרטן של תה ירוק מיוחסות בעבודות בעיקר לנוגדי חמצון ובייחוד לתכולה העשירה של קטצ'ינים וספציפית של 'אפיגלוקטצין גלאט' (EGCG). מחקר אמריקאי שפורסם בפברואר 2021 בכתב העת Nature Communications מדגים כיצד נוגד חמצון זה מווסת אותות שונים בגוף ומשפיע על עידוד פעילותו של חלבון נוגד סרטן המסומן p53.
בריאות העצם
מחקרים מזהים בתה ירוק יתרונות לשיפור בריאות העצמות. במחקר לאומי בקרב נשים מדרום קוריאה, שממצאיו פורסמו בדצמבר 2021 בכתב העת Nutrients, נמצא כי שתייה של תה ירוק בקביעות מגנה מפני דלדול עצם ואוסטאופורוזיס. המחקר זיהה בקרב מי שאינן מורגלות בשתיית תה ירוק עלייה של 81% בסיכון לפגיעה בצפיפות העצם בעמוד השדרה ועלייה של 85% בסיכון לפגיעה בעצמות צוואר הירך. מי שנהגו לשתות פחות מכוס תה ירוק ליום, בהשוואה לאלו ששתו תה בקביעות, היו בסיכון גבוה ב-82%, ומי שכלל נמנעו מהמשקה היו בסיכון גבוה ב-91% לאוסטאופורוזיס.
מחקרים מייחסים את ההגנה על העצמות בתה הירוק לתכולת נוגדי חמצון שונים במשקה, ובהם פוליפנולים ואפיגלוקטצין גלאט (EGCG), ובין השאר בהשפעתם על קולטנים להורמון הנשי אסטרוגן.
הפחתת דלקתיות וזיהומים
תה ירוק מדגים בעבודות רבות הפחתת פעילות דלקתית המאפיינת מחלות כרוניות שונות. באפריל 2019 הציגו חוקרים מברזיל עדויות, בעיקר מניסויים בבעלי חיים, ליעילותו של תה ירוק בדיכוי פעילות דלקתית המאפיינת מחלות מעי דלקתיות מסוג קרוהן וקוליטיס כיבית. בין השאר הוצגו בעבודה ראיות כי שתיית תה ירוק מדכאת פעילות של חלבונים-ציטוקינים מחוללי דלקתיות כדוגמת TNF אלפא ואינטרלוקין 1-בטא, 6, 8 ו-17 – חלבונים אשר מהווים יעד לתרופות ביולוגיות למחלות דלקתיות כרוניות. במחקר שפורסם בנובמבר 2017 הכלילו חוקרים ישראלים מהמרכז הרפואי תל אביב (איכילוב) פוליפנולים שמקורם בתה ירוק כמרכיב בתוסף תזונה שנוסה בעכברים ובבני אדם ועשוי להועיל לטיפול בקוליטיס כיבית.
ביולי 2013 דיווחו חוקרים אמריקאים בכתב העת Life Sciences על יעילותו של תה ירוק כטיפול להפחתת דלקתיות בכלי הדם אצל המאובחנים עם דלקת מפרקים שגרונתית.
מספר מחקרים מזהים יתרונות של התה הירוק בפעילות נוגדת זיהומים – בין השאר גם בהגברת פעילות המערכת החיסונית של הגוף. בנובמבר 2020 דיווחו חוקרים מיפן בכתב העת European Journal of Clinical Nutrition כי אנשים שמרבים לשתות תה ירוק מצויים בסיכון נמוך יותר לפתח מחלת שפעת.
ביוני 2021 הדגימו חוקרים מיפן בכתב העת Molecules כי לקטצ'ינים המצויים בתה ירוק יש תכונות נוגדות זיהומים שמאפשרות לבלום את התפשטות הנגיף מחולל מגפת הקורונה העולמית – ממצא המצביע לפי החוקרים על האפשרות לשקול את השימוש בתה הירוק ככלי אפשרי במאבק מפני הידבקות בקורונה.
מחלות כבד וכליה
תה ירוק זוהה בעבודות כמועיל לבריאות הכבד והכליות. מטה אנליזה מסין, שפורסמה ביוני 2015 בכתב העת International Journal of Clinical and Experimental Medicine, מצאה כי אלו השותים בקביעות תה ירוק מצויים בסיכון נמוך ב-32% לפתח מחלות כבד, ובין השאר חוו ירידה של 26% בסיכון לסרטן מסוג קרצינומה של הכבד, ירידה של 43% בסיכון לדלקת הכבד וירידה של 44% בסיכון לשחמת הכבד, ואף ירידה של 51% בסיכון למחלת כבד כרונית. מחקרים מציעים כי קטצ'ינים שמקורם בתה ירוק מועילים כנגד כבד שומני.
תה ירוק נמצא מועיל גם לבריאות הכליות. מחקר מסין שבוצע בעכברים ופורסם בספטמבר 2016 בכתב העת Journal of Translational Internal Medicine הדגים כי לפוליפנולים שמקורם בתה הירוק ולנוגד החמצון אפיגלוקטצין גלאט (EGCG) השפעה נוגדת תהליכים דלקתיים של מחלת כליות כרונית. כמו כן, למרות שתה שחור נמצא במחקרים כמקור לרמות גבוהות של אוקסלאט שמעלה את הסיכון לאבנים בכליות – בתה ירוק נמצאת כמות נמוכה של אוקסלאט, ומחקרים מצאו כי הוא עשוי למנוע אבנים בכליות. עוד במאי 2006 דיווחו חוקרים מדרום קוריאה בכתב העת Journal of Endourology כי לתה ירוק גם תכונות נוגדות אבנים בדרכי השתן – שמקורן כפי הנראה בנוגדי חמצון ובייחוד באפיגלוקטצין גלאט.
שיפור תפקוד המוח
מחקרים מזהים בנוגדי חמצון מסוימים בתה ירוק ובהם קטצ'ינים ו'ל-טיאנין' תכונות המיטיבות עם תפקודי מוח. כך, למשל, מחקר מסין שפורסם בנובמבר 2020 בכתב העת BMC Geriatrics מצא כי בקרב מבוגרים בגיל העמידה (מגיל 40 ומעלה), שתיית תה מונעת ירידה קוגניטיבית – פגיעה בזיכרון וביכולות קשב וריכוז, כאשר שתייה קבועה של תה ירוק מלווה בירידה של 64% בסיכון לפגיעות קוגניטיביות, והייתה משמעותית יותר משתייה של תה שחור. החוקרים מייחסים את הממצא לתכולה הגבוהה של נוגדי חמצון המגנים על תפקוד מערכת העצבים המרכזית.
מחקר מסין שפורסם במהדורת 2020 של כתב העת Journal of Alzheimer's Disease הדגים כיצד שתיית תה ירוק מלווה בירידה ברמות חלבוני TAU בנוזל חוט השדרה – באופן שמוביל לירידה בסיכון למחלת האלצהיימר, שחלבונים אלה מהווים סמנים ביולוגיים (ביומרקרים) להתפתחותה.
במחקר אמריקאי שפורסם במארס 2018 בכתב העת Journal of Nutrition, Health and Aging, נמצא כי שתיית תה ירוק בקביעות משפרת את זיכרון העבודה של נשים בגילי 50 עד 63, אם כי לא תועדה השפעה דומה על נשים צעירות בשנות העשרים לחייהן.
מחקר מיפן שפורסם בנובמבר 2020 בכתב העת Nutrients מצא כי גם שתייה קבועה יומיומית של משקה מאצ'ה מגנה מפני פגיעות קוגניטיביות אצל נשים מבוגרות.
חוקרים מיפן דיווחו במאי 2021 בכתב העת Nutrients כי שתייה של תה מאצ'ה בקביעות משפרת יכולות קוגניטיביות וגם מגנה מפני פגיעה קוגניטיבית שנגרמת כתוצאה מלחץ נפשי מוגבר.
הקלה בהפרעות קשב וריכוז
ככלל, לתה מיוחסות על ידי חוקרים תכונות מעוררות, ולפי מחקרים תכולת הקפאין המצויה בו משפיעה על ירידה בעייפות ועלייה בביטחון העצמי, המוטיבציה, הריכוז ויכולות קוגניטיביות – עד כדי כך שיש הממליצים לראות בו אמצעי טיפולי לבוגרים המתמודדים עם הפרעות קשב וריכוז.
מחקרים הדגימו כי קפאין בכמויות נמוכות, כמו אלו שקיימות בתה הירק – עשוי להיות מועיל לשיפור התסמינים אצל ילדים עם הפרעות קשב וריכוז.
יש שמעריכים כי על רקע תכולת הקפאין – גם תה מאצ'ה עשוי להטיב עם תסמיני הפרעות קשב וריכוז.
שיפור מצב הרוח ועייפות
שתיית תה משרה רוגע, כאשר לדברי אורבך, "יש תרבויות שבהן מדובר בטקס שלם. לתה יש השפעה מרגיעה גם בצבע שלו, ולכן כדי לייצר חוויה מרגיעה אני ממליצה לשתות תה בכוס שקופה. ליפנים שנוהגים לשתות מאצ'ה יש כוסות פורצלן שמדגישות את הצבע הירוק ומייצרות אף הן חוויה מרגיעה".
בין המחקרים שהדגימו את השפעתו המרגיעה של התה, חוקרים מהיוניברסיטי קולג' בלונדון דיווחו בינואר 2007 בכתב העת Psychopharmacology כי מצאו עדויות ביולוגיות כי שתיית תה במשך שישה שבועות מובילה לירידה ברמות הורמון הלחץ קורטיזול בגוף, לעומת שתיית משקה דמוי תה (פלסבו).
חוקרים מיפן דיווחו באפריל 2024 בכתב העת Scientific Reports על השפעות מיטיבות של ארומת התה הירוק על התרעננות, שיפור במשימות מנטליות והפחתת תחושות עייפות.
יש גם ממצאים שמצביעים על התה כמקל על מצוקה נפשית מאובחנת, אם כי אלו אינם חד משמעיים. מחקר מסין שפורסם באוגוסט 2022 בכתב העת Journal of Affective Disorders מצא כי במעקב של שנתיים בממוצע, שתייה קבועה של תה ירוק מלווה בירידה בסיכון להתפתחות תסמיני דיכאון, כשהסיכון נמוך יותר ככל שנוהגים לשתות יותר תה ירוק. עם זאת, במחקר אחר שבוצע בקרב עובדים מיפן שפורסם בדצמבר 2021 בכתב העת Nutrients לא נמצאה השפעה חיובית או שלילית בין שתיית תה ירוק לסיכון לתסמיני דיכאון. מספר מחקרים מדגימים כי תה ירוק נטול קפאין עשויה להקל גם ברמות לחץ וחרדה.
השפעות מיטיבות ספציפיות של נוגד החמצון ל-טיאנין המצוי בתה הירוק על מצב הרוח הודגמו במחקר בעכברים שבוצע בארה"ב ופורסם באוגוסט 2014 – אשר הדגים כיצד המרכיב המצוי בתה ירוק משפיע על ביטוי של גנים מסוימים שנקשרו בעבודות לפוסט טראומה וחרדה, וזאת לצד השפעה על תפקוד של מבנים מוחיים מסוימים כמו האמיגדלה וההיפוקמפוס.
בריאות העיניים
מחקרים בחיות רומזים להשפעות מיטיבות של תה ירוק גם על שיפור בריאות העיניים, ובין השאר על העדשות, רשתית העין, הענבייה ועצב הראייה.
מחקר בחולדות מסין, שפורסם בנובמבר 2015 בכתב העת Journal of Nutritional Biochemistry, הדגים כי לנוגד החמצון אפיגלוקטצין גלאט (EGCG) יש השפעה מיטיבה על בריאות הרשתית שעשויה לסייע בהפחתת דלקתיות במחלות עיניים מסוג ניוון מקולרי גילי, רטינופתיה סוכרתית וגלאוקומה.
מחקר מפולין, שפורסם ביולי 2023 בכתב העת Nutrients, הדגים את השפעתו של נוגד חמצון זה על ניוון מקולרי בשלב המחלה המתקדם ה'רטוב' בעיכוב הידרדרות הראייה והפחתת הסיכון להיווצרות כלי דם פתולוגיים ברשתית, בהשפעה הדומה להזרקות תוך עיניות המקובלות כיום כטיפול בשלב זה של המחלה.
בריאות העור
תמציות המופקות מתה ירוק הדגימו בעבודות שונות השפעה מיטיבה על בריאות העור, בין השאר כנוגדות פעילות דלקתית בעור, ומשולבות במוצרי קוסמטיקה שונים.
מחקרים מזהים בנוגדי חמצון המצויים בתה ירוק תכונות נוגדות תהליכי הזדקנות שתורמות להצערת העור. במחקר אמריקאי שפורסם בספטמבר 2022 בכתב העת Cosmetics נמצא כי תכשיר המכיל תמצית תה ירוק משפרת את לחות עור הפנים, אם כי לא זוהתה השפעה מובהקת שלו על טקסטורת העור ועל קמטים.
מחקר מטאיוואן שפורסם באפריל 2016 זיהה בתה ירוק תכונות שמסייעות למנוע פצעי בגרות (אקנה) אצל נשים צעירות לאחר גיל ההתבגרות.
מחקרים בחיות מדגימים כי לנוגדי חמצון פוליפנולים המצויים בתה ירוק תכונות שמסייעות להגן על העור מפני השפעות מזיקות של קרינה מייננת מהשמש ובעיקר קרינת UVB.
סכנות אפשריות בתה הירוק
לצד היתרונות הרבים, בשתיית תה ירוק חשוב לנקוט גם זהירות ולא לגמוע כמויות גבוהות יתר על המידה.
סיכון להרעלת כבד: לצד מחקרים מסוימים שמזהים השפעה מיטיבה של שתיית תה ירוק על בריאות הכבד, בשנים האחרונות חוקרים מזהים סיכון להרעלת כבד ופגיעה בתפקודי בשתייה מרובה של תה ירוק, וזאת כתוצאה מחשיפה לרעלנים בוטניים המצויים בעלי תה מהם מופק המשקה.
גם רמות גבוהות של נוגד החמצון EGCG המצוי בתה הירוק עשויות להיות רעילות לכבד. באפריל 2018 פרסמה הרשות האירופית לבטיחות במזון (EFSA) נייר עמדה הקורא להימנע מצריכה של כמות גבוהה מ-800 מ"ג של נוגד החמצון EGCG ליום – וזאת לאחר שהחל שיווקם של מזונת שמנמכרים בטענה שיש בהם רמות גבוהות מהחומר המוכר ביעילותו הבריאותית. בדצמבר 2022 פרסם הארגון תקנה שמגבילה את הכמות של EGCG במזונות. בדצמבר 2024 פרסמה הסוכנות לבטיחות במזון בבריטניה תקנה דומה.
בשנים האחרונות דיווחו חוקרים מהמרכז הרפואי קפלן על שני מטופלים שפיתחו הרעלת כבד, דלקת בכבד (הפטיטיס) ושחמת הכבד כתוצאה משתייה מרובה של תה ירוק, וכתוצאה מכך בחנו את הנושא בשיתוף עם חוקרים מקנדה וזיהו תיעודים של מעל למאה דיווחים מסוג זה. יחד עם זאת, במחקר שפורסם בדצמבר 2022 בכתב העת GastroHep, נקבע כי ככלל הסיכון לפגיעה בכבד משתיית תה ירוק עדיין נדיר, וצוין כי החלמה מהרעלת כבד כתוצאה מתה ירוק נמשכת לרוב כחודשיים. יש חוקרים הממליצים על רקע סיכון זה שלא לשתות תה ירוק על קיבה ריקה.
דימומים: לצד היתרונות של תה ירוק בהפחתת הסיכון הכולל למחלות לב וכלי דם, לתה ירוק עשויה להיות השפעה מגבירה לתרופות מסוימות שמשמשות לדילול הדם. בנובמבר 2008 דיווחו חוקרים בריטיים בכתב העת Blood על מקרה של בת 58 עם הסתמונת המטבולית שסבלה מדימום וסתי מוגבר לאחר גיל המעבר ומדם בשתן (המטוריה), ונמצא כי מדובר ככל הנראה בהשפעה משולבת-סינרגטית של אספירין ותה ירוק שלשניהם השפעה המדללת את הדם.
פלואוריד: יש עבודות שמצביעות על רמות גבוהות יחסית של פלואור בתה ירוק גם כשרמות המינרל במי השתייה נמוכות. תה ירוק עשוי להכיל פלואור בכמות גבוהה פי 2 מתה שחור. יש שמציינים זאת כיתרון לשיפור בריאות השיניים – אך גם מסיבה זו כמות גבוהה של תה ירוק עלולה לחשוף את הגוף להרעלת פלואור, המתבטאת בכתמים לבנים או חומים על השיניים.
תה ירוק – כמות גבוהה מדי מעלה את הסיכון לנזקים בכבד והרעלת פלואור (צילום: Shutterstock)
מריאנה אורבך היא מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה במחוז דן-פ"ת בשירותי בריאות כללית
עדכון אחרון: דצמבר 2024