טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
תאים רעבים לא תוקפים
מחקר מצא דרך "להרעיב" את תאי מערכת החיסון הפוגעים במעטפת המיאלין וכך למנוע את המשך פעולתם ההרסנית
טרשת נפוצה היא מחלה אוטואימונית בה נפגעת מעטפת המיאלין - שכבה שומנית המגינה על תאי העצב. הסיבה לנזק היא פעילות דלקתית המתרחשת כאשר מערכת החיסון של הגוף תוקפת את מערכת העצבים המרכזית. מחקר חדש מצא דרך "להרעיב" את תאי מערכת החיסון הפוגעים במעטפת המיאלין וכך למנוע את המשך פעילותם ההרסנית.
פרופ' מרינה מנצ'סטר וד"ר ליאה שרייבר מאוניברסיטת קליפורניה בחנו כיצד תאי מערכת החיסון במערכת העצבים המרכזית מחמצנים חומצות שומן כשהם זקוקים לאנרגיה, זאת כאשר מקור האנרגיה העדיף עליהם – הגלוקוז - אינו זמין, כפי שמתרחש ברקמות דלקתיות.
במודל של טרשת נפוצה בעכברים, התגלה שבאמצעות עיכוב אנזים שעוזר לתאי מערכת החיסון להשתמש בחומצות השומן, התאים בסופו של דבר "גוועים ברעב" ומתים, כך שאינם יכולים עוד להמשיך בפעילותם הדלקתית - זו המביאה לנגעים וההתקפים במחלת הטרשת הנפוצה. המחקר פורסם בכתב העת המדעי Scientific Reports.
כיום אין שום טיפול או תרופה המכוונים למטבוליזים של חומצות השומן. בזכות המחקר הנוכחי ומציאת האנזים הבודד הספציפי, סביר שתופעות הלוואי לטיפול עתידי, אשר ישתמש במנגנון זה, יהיו מעטות ונדירות.
"אנחנו מצפות ששימוש במנגנון זה לטיפול לא יפגע ולא יביא לדיכוי המערכת החיסונית. זאת מכיוון שתאי מערכת החיסון שאינם נמצאים בנגעים במערכת העצבים המרכזית יוכלו "לאכול" מהגלוקוז ולהישאר כשירים לתפקוד הרגיל" אמרה ד"ר שרייבר.
מעכב האנזים בו השתמשו במחקר (CPT-1), כבר נמצא בשימוש לטיפול באי ספיקת לב ונמצא בטוח לשימוש בקרב בני אדם. כעת נבדק המודל, שכאמור נמצא יעיל לטיפול בעכברים, ברקמות של אנשים עם טרשת נפוצה.