טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
תאי מערכת החיסון יטפלו במחלות אוטואימיוניות?
האם התאים שחשבו כי הם גורמים לטרשת נפוצה יכולים להוות טיפול יעיל למחלה ולמחלות אוטואימוניות אחרות?
תאי מערכת החיסון הם הגורמים למחלת הטרשת הנפוצה, אך יש בתוך המערכת תאים שתפקידם לפקח ולווסת. מחקר חדש מצא כי שימוש נכון בהם יכול להוות טיפול יעיל למחלת הטרשת הנפוצה ומחלות אוטואימוניות אחרות.
במחלת הטרשת הנפוצה, המערכת החיסונית תוקפת את תאי העצב במוח ועמוד השדרה, פגיעה זו גורמת לסימפטומים רבים, בין היתר, במערכת התנועה, הראייה והזיכרון.
תאים ממערכת החיסון הנקראים תאים דנדריטים, נחשבו בעבר כתורמים להתפרצות והתקדמות של מחלת הטרשת הנפוצה, אך מהמחקר החדש עולה כי הם מגנים מפני המחלה, לפחות כך נראה בעכברים עם מודל של המחלה.
במודל של חיות עם טרשת נפוצה, תאים ממערכת החיסון הנקראים תאי T מעוררים את המחלה לאחר שהם מופעלים על-ידי תאים אחרים ממערכת החיסון שנקראים (APC (antigen-presenting cells. תאים דנדריטים הם תאי APC אשר ביכולתם להפעיל את תאי ה-T, אך לא היה ידוע האם התאים הדנדריטים הם תאי ה-APC שגורמים למחלת הטרשת הנפוצה בעכברים.
במחקר החדש, החוקרים מאוניברסיטת מיינז בגרמניה התשתמשו בטכניקה גנטית בכדי לצמצם את התאים הדנדריטים בעכברים.
באופן בלתי צפוי, העכברים הללו עדיין פיתחו טרשת נפוצה והמחלה האוטואימוניות הייתה אף חמורה וסוערת יותר מהמהלך הרגיל. תצפית זאת הבהירה לחוקרים כי התאים הדנדריטים לא הכרחיים בכדי לפתח טרשת נפוצה בעכברים וכנראה שתאי APC אחרים מפעילים את תאי ה-T שמעוררים את המחלה.
יתרה מכך, החוקרים מצאו כי התאים הדנדריטים מפחיתים את יכולת התגובה של תאי ה-T ומורידים את הסבירות לפתח טרשת נפוצה.
החוקרים סיכמו כי "הממצאים מראים שהתאים הדנדריטים מפקחים על מערכת החיסון, כך שהעברת תאים דנדריטים אל אנשים עם טרשת נפוצה יכולה לרפא את הפגם בתאי ה-T (הגורם להם לעורר תקיפה של הגוף) ולהוות התערבות יעילה למחלה זו".
"באמצעות העברת תאים דנדריטים לתוך הדם, נוכל להפחית תגובות אוטואימוניות" טוען ד"ר ארי ויצמן, החוקר הראשי. "מעבר למחלת הטרשת הנפוצה, אני יכול לראות כיצד גישה זו יכולה לעזור בטיפול במחלות מעי דלקתיות ופסוריאזיס".