מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותתאי גזע שהוזרקו למוח הועילו לעצירת ההתקדמות של טרשת נפוצה

תאי גזע שהוזרקו למוח הועילו לעצירת ההתקדמות של טרשת נפוצה

ממצאים מעודדים לטיפול ניסיוני בתאי גזע לטרשת נפוצה: צוות חוקרים בינלאומי מדווח כי הזרקת תאי גזע ישירות למוח למאובחנים עם טרשת נפוצה פרוגרסיבית מסייעת לעיכוב התקדמות המחלה לפחות בשנה


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

בשנים האחרונות, בין הטיפולים שמפותחים לטרשת נפוצה ולמחלות נוספות של מערכת העצבים, מתבצעים מחקרים לבחינת יעילותם של טיפולים בתאי גזע מסוגים שונים – תאים שאינם משמשים לתפקודים בספציפיים בגוף האדם, אלא כאלה שביכולתם להתפתח לסוגים שונים של תאים ולחדש עצמם לאורך זמן.

 

המחקרים בתחום בוחנים את היכולת לווסת את המערכת החיסונית באמצעות הזרקת תאי גזע, ומתמקדים בין השאר בתאים המטופויאטיים (HSCs) – תאי גזע בוגרים המצויים במח העצם ומחזור הדם, שביכולתם להתמיין לתאי דם ותאי המערכת החיסונית; תאים מזנכימליים (MSCs) – תאים בוגרים אף הם שמסוגלים להתמיין לתאי עצם, שומן וסחוס, ומשפיעים אף הם על תפקודה של המערכת החיסונית; תאי גזע נוירונלים (NSC) – תאי גזע ייחודיים המצויים באזורים מסוימים במוח, בהם האזור התת חדרי וההיפוקמפוס, שעברו שלב התמיינות אחד מתקדם יותר מתאי גזע עובריים, וביכולתם להתמיין לסוגים שונים של תאים מוחיים, ובכלל זה תאי עצב (נוירונים) ותאים מסוג אסטרוציטים ואוליגודנדרוציטים; וקבוצה רביעית של תאי גזע המשמשים למחקר הם תאים בוגרים שמצויים בשיניים (DSC).

 

עתה מתקבלות ראיות ראשונות ממחקר בינלאומי ראשון בו נמצא כי הזרקת מנת תאי גזע נוירונלים ישירות למוח עשויה לעכב התקדמות של טרשת נפוצה פרוגרסיבית – סוג המחלה שנחשב קשה יותר לטיפול, וזאת ללא סיכון להחמרה בנכות ובתסמיני המחלה.

 

מחלה יציבה

 

טרשת נפוצה היא מחלה אוטואימונית שמאופיינת בפעילות משובשת של מערכת החיסון הטבעית של הגוף, אשר מובילה לפגיעה במעטפת המיאלין של מערכת העצבים המרכזית במוח ובחוט השדרה, ומתבטאת בפגיעה ביכולת העברת המסרים במערכת העצבים. בהבדל מהמהלך הנפוץ של טרשת נפוצה שהוא התקפי-הפוגתי באופיו, טרשת נפוצה פרוגרסיבית מתבטאת בהחמרה איטית והדרגתית בתסמינים וביכולות תפקודיות.

 

החוקרים ממספר מרכזים רפואיים באיטליה, שוויץ, בריטניה, ארה"ב ואיחוד האמירויות, ובהם חוקרים מאוניברסיטת קיימברידג' ואימפריאל קולג' בלונדון ואוניברסיטת קולורדו בארה"ב, מדווחים על שלב ראשון של מחקר לפיתוח טיפול חדש מבוסס תאי גזע, מתוך שלושת שלבי המחקר הנדרשים לקבלת אישור לטיפול פורץ הדרך.

 

המחקר בוצע בקרב 15 מטופלים בשני מרכזים רפואיים באיטליה – 'המכון המדעי סן רפאל IRCCS' והמרכז הרפואי 'סנטה מריה די טרני' – שאובחנו עם טרשת נפוצה פרוגרסיבית שניונית (SPMS), שמבטאת מהלך פרוגרסיבי של המחלה לאחר אבחון קודם בטרשת נפוצה התקפית-הפוגתית. לפי הערכות, כ-65% עד 85% מהמאובחנים עם מחלה התקפית-הפוגתית יפתחו עם הזמן טרשת פרוגרסיבית שניונית.

 

המטופלים היו בגילי 38 עד 57, והתמודדו כולם עם נכות תפקודית בדרגה קשה, כשמדד הנכות התפקודית EDSS עמד על 7.6 יחידות, חלקם מרותקים לכיסאות גלגלים. המטופלים היו מאובחנים ותיקים בטרשת נפוצה 23 שנים בממוצע (בין 14 ל-30 שנות מחלה לכל נבדק), ופיתחו את הסוג הפרוגרסיבי של המחלה לאחר 10 שנים בממוצע שהיו מאובחנים עם טרשת התקפית-הפוגתית.

 

המחקר התבסס על עבודות קודמות בעכברים שבוצעו בקיימברידג', אשר הדגימו כי תאי גזע נוירונלים שמוזרקים למערכת העצבים המרכזית מסייעים להפחית את הנזק העצבי שנלווה למחלה ואף עשויים לעודד תיקון של נזקים שנגרמו לשכבת המיאלין.

 

במחקר הנוכחי הופקו תאי הגזע הנוירונלים ששימשו לטיפול מעובר אחד שעבר הפלה בשבוע ה-16. החוקרים מאיטליה ציינו כי מעובר תורם אחד ניתן כיום להפיק כמות בלתי מוגבלת של תאי גזע נוירונלים, שעברו רבייה בתנאי מעבדה.

 

התאים הוזרקו ישירות למוחם של המטופלים דרך חוד הקרקפת במסגרת ניתוח נוירוכירורגי, ולנבדקים הותאם גם טיפול תרופתי לדיכוי המערכת החיסונית בתרופה טקרולימוס הניתנת בין השאר גם למושתלי איברים, במטרה לאפשר לתאים החדשים לבצע שינויים במערכת החיסון שיבלמו את התהליכים האוטואימוניים שמאפיינים את המחלה. התרופה ניתנה החל מ-12 שעות לאחר הזרקת מנת תאי הגזע בכדורים פעמיים בכל יום, למשך חצי שנה. בנוסף קיבלו המטופלים סטרואידים למשך חודש לאחר ביצוע הפעולה.

 

לאחר הזרקת התאים, במעקב שנמשך שנה (12 חודשים) לא דיווח אף אחד מהמטופלים על תסמינים שעשויים להצביע על התפרצות המחלה. בנוסף, אף אחד מהמטופלים לא הציג הידרדרות בתפקודים קוגניטיביים. כמו כן, לא נצפתה החמרה בנגעים בבדיקות הדמיה MRI. החוקרים ציינו כי הטיפול הוביל להתייצבות המחלה ולבלימת התהליך הפרוגרסיבי שמתבטא בהחמרה, אם כי דרגת הנכות הקשה שממנה סבלו המטופלים טרם המחקר מקשה על ביסוס טענה זו באופן מוחלט.

 

בדיקות שבוצעו למטופלים זיהו כי ככל שהוזרקו תאי גזע במינונים גבוהים יותר, כך נוצרו חומצות שומן והחומרים מסוג 'אציל קרטינין' בריכוז גבוה יותר בדם ובנוזל המוחי-שדרתי (CSF) – מה שעשוי לבטא את אחת ההשפעות החיוביות של הטיפול על מהלך הטרשת הנפוצה בקרב הנבדקים.

 

העבודה מומנה בחלקה על ידי משרד הבריאות האיטלקי, וממצאיה מדווחים בגיליון נובמבר 2023 של כתב העת Cell Stem Cell.

 

תקוות גדולות

 

בראיון לתקשורת עם פרסום הממצאים הבהיר אחד החוקרים, פרופ' סטפאנו פלוצ'ינו, מומחה לנוירו-אימונולוגיה רגנרטיבית מאוניברסיטת קיימברידג', כי "אנו זקוקים נואשות לטיפולים חדשים לטרשת נפוצה פרוגרסיבית שניונית, ובאופן זהיר אני נלהב מאוד מהממצאים, שמהווים צעד לפיתוח טיפולים בתאי גזע לטרשת נפוצה". החוקרים מדגישים בפרסום כי מדובר במחקר חלוץ, ונדרשות עבודות בקרב קבוצות חולים נרחבות כדי לאשש את הממצאים המעודדים. החוקרים מציינים עוד כי ייתכן וקיימים משתנים מתערבים במחקר שהשפיעו אף הם על הממצאים, למשל השפעות של הטיפול האימונוסופרסיבי שקיבלו המטופלים לדיכוי המערכת החיסונית.

 

הממצאים החדשים הוצגו לאחר מחקר מקדים של חוקרים מהמכון המדעי סן רפאל IRCCS, שדיווחו בינואר 2023 בכתב העת Nature Medicine על הצלחה של שלב הניסוי הראשון שהצביע על בטיחות הטיפול, כשניתן ל-12 מאובחנים בטרשת נפוצה בגילי 18 עד 55 שהיו מאובחנים עם המחלה בין שנתיים לעשרים שנים.

 

ממצאי המחקר מהווים שלב נוסף ומעודד בדרך לפיתוח טיפולים בתאי גזע למאובחנים עם טרשת נפוצה שמפיחים תקוות גדולות בקהילייה המדעית והרפואית. מחקרים נוספים שבוחנים את האפשרות לתיקון המיאלין שנפגע בטרשת נפוצה מתמקדים בסוגים נוספים של תאי גזע. מחקרים רבים מתבצעים על תאי גזע מזנכימליים שמופקים ממקור עצמוני, ממנת מח עצם שנשאבת מהמטופלים עצמם. בישראל מפתחים מדענים מבית החולים הדסה עין כרם בשיתוף החברה הישראליתNeurogenesis  טיפול מסוג זה. במחקר שפורסם בנובמבר 2020 בכתב העת Brain, דיווח צוות החוקרים על הצלחה בטיפול שניתן לטרשת נפוצה פרוגרסיבית. המחקר שפורסם מהווה שלב שני מתוך שלושת שלבי המחקר הנדרשים לקבלת אישור הטיפול, ובו התברר כי מעל למחצית מהמטופלים להם הוזרקו התאים ישירות לחוט השדרה (58%) לא הציגו כל עדות למחלה פעילה בתקופת המחקר שנמשך 14 חודשים, בהשוואה לעשירית בלבד ממטופלים בקבוצת ביקורת בתרופת דמה (9.7%). טיפול נוסף שמפותח במסגרת המרכז הרפואי 'קליבלנד קליניק' דיווח בספטמבר 2022 ממצאים מעודדים בכתב העת Multiple Sclerosis Journal, אם כי כלל 18 נבדקים ללא קבוצת ביקורת, בדומה למחקר הנוכחי.

 

מחקרים בעולם מדווחים לאחרונה גם על יעילות בהשתלות של תאי גזע המטופואטיים לתיקון מיאלין פגוע בטרשת נפוצה. מטה אנליזה מאיראן, שפורסמה במאמר בנושא ביולי 2022 בכתב העת Neurology and Therapy, קובעת כי הטיפול מוביל לירידה מובהקת ברמת הנכות ובשיעורי ההתקפים ומאריך את הזמן שבו המחלה נותרת ללא התקדמות.

 

באוקטובר 2022 דיווחו חוקרים מאיראן בכתב העת Scientific Reports כי הצליחו להדגים בעכברים תהליכי תיקון מיאלין לאחר השתלת תאי גזע שהופקו מרקמת שומן עצמונית.

 

התקווה היא שבעתיד הטיפול בתאי גזע יצליח לעצור את התקדמות מחלת הטרשת הנפוצה ואולי אפילו להוביל לשיקום יכולות שכבר נפגעו. עם זאת, כיום זהו עדיין טיפול ניסיוני שניתן לעבור רק תחת מחקר קליני במוסד אקדמי/רפואי המוסמך לכך ויש לפעול לצמצום תופעות הלוואי וסכנותיו לפני שיוצע לציבור המטופלים מחוץ למסגרת מחקרית.

 

Cell Stem Cell, doi: 10.1016/j.stem.2023.11.001