מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מחלות לב

מנהלי קהילה

פרופ' סער מנחה
פרופ' סער מנחה
מנהל היחידה לקרדיולוגיה התערבותית (צנתורים) במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). רופא עצמאי ומצנתר- קופ"ח מכבי. פרופ' בחוג לקרדיולוגיה, אוניברסיטת תל-אביב. תחומי עניין: קרדילוגיה התערבותית, קרדיולוגיית ספורט, מניעת מחלות לב, מחלות לב מבניות, מניעת שבץ מוחי.
ד
ד"ר אבישי גרופר
אני בוגר בית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית והדסה בירושלים. השלמתי התמחות ברפואה פנימית במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי, ובקרדיולוגיה במרכז הרפואי שיבא, תל השומר, והתמחות בתחום של אי ספיקת לב, השתלות לב ולב מלאכותי (LVAD) במרכז הרפואי MAYO CLINIC במינסוטה, ארה"ב. לאחר החזרה לארץ עבדתי כרופא בכיר ביחידה לטיפול נמרץ לב ובמכון לאי ספיקת לב, ומנהל מרפאות המערך הקרדיולוגי בשיבא, תל השומר. כיום אני מנהל היחידה לאי ספיקת לב במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). אני יו"ר החוג לאי ספיקת לב באיגוד הקרדיולוגי בישראל וחבר באיגוד האירופאי לאי ספיקת לב ובאיגוד הבינלאומי להשתלות לב. אני מרצה בכיר בפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר באוניברסיטת תל-אביב ומעורב במספר רב של מחקרים בארץ ובחו"ל בתחום אי ספיקת לב, השתלות לב ולב מלאכותי (LVAD). מרצה בכנסים בארץ ובחו"ל. במסגרת עבודתי אני עוסק בטיפול במחלות שריר הלב, אי ספיקת לב, השתלת לב מלאכותי (LVAD), השתלות לב, מחלות מסתמיות ויתר לחץ ריאתי. אני רואה חשיבות רבה בהדרכה לאורח חיים בריא ומניעת מחלות לב.
דייאנה קליין
דייאנה קליין
פסיכולוגית שיקומית מומחית, קליניקה בפתח תקווה. עד לשנת 2022, הייתי פסיכולוגית אחראית במכון לשיקום חולי לב, בי״ח שיבא תל השומר.

מובילי קהילה

איתן אביר
איתן אביר
הי לכולם, שמי איתן, בן 44, אב לשלושה ילדים מקסימים, מאוד אוהב לרכוב על אופניים אופניים בשטח, טיולים, בילויים ובעיקר אוהב אנשים. בחודש נובמבר 2015 עברתי השתלת לב בארצות הברית , לאחר המתנה בישראל של מעל שנה, כחצי שנה מתוך תקופה זו באשפוז בבית חולים. בגיל 17 אובחנה בליבי קרדיומיופטיה. עד גיל 41 לא תסמיני כלל ואז תוך זמן קצר מאוד (חודשים ספורים) חלה הרעה משמעותית במחלת הלב שהוגדרה אז כאי ספיקה חמורה שהכניסה אותי לרשימת המתנה להשתלת לב. כבר במהלך האשפוז הארוך אפשר לומר שגיליתי את עצמי מחדש ונוכחתי שיש לי כוחות נסתרים שאף פעם לא ידעתי על קיומם. תקופה ארוכה באשפוז בבית חולים היא לא פשוטה ושואבת כוחות פיזיים ובעיקר מנטליים רבים. במהלך תקופת האשפוז נוכחתי שההתמודדות היא שונה לגמרי בין חולה לחולה ולא כולם מצליחים לאזור את הכוחות הדרושים להתמודדות הקשה והארוכה. לחוות על בשרי את החוויות הלא פשוטות לעיכול ומצד שני לצפות מהצד בדרכם הייחודית של חולים אחרים להתמודד הביאה אותי להחלטה להקדיש מזמני ומנסיוני לתמיכה ועזרה לחולי לב.
גיל מלצר
גיל מלצר
בן 56. נשוי. אבא של עומר (8) ומיקה (6). חולה לב. מייסד ומנכ"ל אגודת הלב הישראלי - העמותה למען מטופלי לב וכלי דם
ורד שיראזי
ורד שיראזי
חולת לב מילדות, חולת פיברומיאלגיה ומושתלת לב כ4 שנים. מורה בנשמתי ועסוקה בלעשות טוב בעולם.
כמונימחלות לבחדשותתאי גזע מרפאים צלקות בלב

תאי גזע מרפאים צלקות בלב

מחקר קטן הראה כי תאי גזע שנלקחו מליבם של מטופלים ריפאו צלקות שנוצרו בלב בעקבות התקף לב


תאי גזע מהלב יכולים לתקן נזק שנגרם מהתקף לב (צילום: Shutterstock)
תאי גזע מהלב יכולים לתקן נזק שנגרם מהתקף לב (צילום: Shutterstock)

 

נזק שנגרם מהתקף לב טופל באמצעות שימוש בתאי גזע שנלקחו מליבם של המטופלים. מחקר חדש שפורסם בכתב העת Lancet מצא כי צלקות בלב הופחתו בחצי בעזרת הטיפול, שהביא במקביל גם להתחדשות רקמת שריר בריאה בלב.

 

התקף לב מתרחש בעקבות חסימה שנוצרת בעורק המוביל לשריר הלב, שגורמת לכך שדם וחמצן לא מגיעים ללב. התאים בשריר הלב מאוד רגישים לחוסר חמצן וחלקם מתחילים למות. המוות של התאים גורם לתגובה חזקה שמושכת תאים של מערכת החיסון, שמתחילים לאכול את התאים המתים. הבעיה היא שהתגובה שנוצרת היא יותר מידי חזקה. תאי מערכת החיסון לא מצליחים לבקר את עצמם והם מתחילים לאכול גם את התאים החיים באזור. כך נוצר מצב של צלקת שהולכת וגדלה, וככל שהיא גדלה, פחות חלקים של שריר הלב מתכווצים ויכולת הלב לפמפם דם בגוף מופחתת. 

 

לאחר התקף לב ניתן לבצע כמה טיפולים, כגון צנתור שמאפשר לשמור את כלי הדם בו נוצרה החסימה פתוח ומתן תרופות המשפיעות על קצב התכווצות הלב. אבל ברגע שנוצרת הצלקת, המצב בלתי הפיך, ואין כיום דרך לטפל בה. הטיפול בתאי גזע - תאים היכולים להפוך לתא ספציפי מכל סוג בגוף - מיועד לטפל בבעיה זו.

 

קבוצה נוספת של רופאים דיווחה לאחרונה על שימוש בתאים שנלקחו מהלב כדי לרפא את הלב. מטרת הניסוי החדש שבוצע במכון הלב בבית החולים Cedars-Sinai הייתה לבדוק את בטיחות הטיפול. 

 

המחקר נערך בקרב 25 מטופלים שעברו התקף לב חמור. כל מטופל עבר בדיקות הדמיה נרחבות כדי להעריך את מיקום ומידת הנזק שנגרם ללב בעקבות התקף הלב.

 

בתוך חודש מהתקף הלב, בפרוצדורה פשוטה, הוחדרה צינורית לכלי דם בצוואר המטופל שנדחפה לכיוון הלב. כך הצליחו הרופאים לקחת דגימה קטנה מרקמת הלב של 17 מהנחקרים. הדגימות נלקחו למעבדה, שם תאי הגזע בודדו וגודלו. בשלב הבא, עד 25 מיליון מאותם תאי גזע הוכנסו לכלי הדם המקיפים את הלב באמצעות אינפוזיה. 8 הנחקרים הנותרים קיבלו טיפול סטנדרטי והיוו קבוצת ביקורת.

 

בדיקות ההדמיה הראו כי לפני הטיפול, רקמה מצולקת היוותה בממוצע 24% מהחדר השמאלי בלב. כעבור 6 חודשים היא כבר היוותה רק 16% וכעבור שנה 12%. בקבוצת הביקורת לא נצפה כל שינוי ברקמה המצולקת. עוד מצאו החוקרים כי רקמת שריר לב בריאה הופיעה מחדש במקום הצלקת. אבל יחד עם זאת, לא הייתה עליה משמעותית במדידת יכולת הלב לפעום.

 

החוקרים הסיקו כי הטיפול בטיחותי - לא דווחו סיבוכים ב- 24 שעות לאחר קבלת האינפוזיה. עד החודש השישי, אף אחד מהמטופלים לא מת, פיתח גידולים או אירוע לבבי חמור, למרות שארבעה מטופלים (24%) סבלו מסיבוכים חמורים בהשוואה לאחד מקבוצת הביקורת (13%).

 

יש עוד דרך ארוכה לטיפול בתאי גזע לאנשים שעברו התקף לב, אבל בינתיים תוצאות המחקר בהחלט מעודדות ומזמינות מחקרים נוספים בתחום.

 

 

The Lancet, Early Online Publication, 14 February 2012

 

עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה