מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

חוט שדרה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר ודים בלובשטיין
סגן מנהל המחלקה לשיקום שדרה ומנהל היחידה לאורודינמיקה ושיקום שליטה בשתן, בית החולים לוינשטיין מומחה ברפואת שיקום ובעל ניסיון רב בטיפול ושיקום נפגעי שדרה. חבר סגל בחוג לרפואת שיקום. ד"ר בלובשטיין סיים את לימודי הרפואה ברוסיה והתמחה שם ברפואה פדיאטרית. בשנת 93' עלה לארץ, סיים התמחות ברפואה שיקומית ומאז עובד בבית החולים לוינשטיין כרופא בכיר במחלקה לנפגעי שדרה. 
תמר פולאק
תמר פולאק
סגנית אחות אחראית במחלקה לשיקום שדרה, בית החולים לוינשטיין בעלת תואר ראשון בסיעוד ותואר שני בסוציולוגיה רפואית. בעלת ידע ומומחיות בתחום הטיפול והשיקום בנפגעי חוט שדרה.
פרופ' עמירם כ
פרופ' עמירם כ"ץ
פרופסור כ"ץ ניהל את המחלקה לשיקום שדרה במרכז הרפואי לשיקום לוינשטיין עד 30.6.2022. מאז, עוסק בייעוץ, הוראה ומחקר במחלקה וגם בייעוץ פרטי. פרופסור כ"ץ ניהל את בית החולים לוינשטיין משנת 2011 עד יולי 2019. עוד קודם לכן שימש בתפקידים שונים בבית החולים לוינשטיין החל משנת 1983. את תפקידו כמנהל המחלקה לשיקום שדרה, הוא מילא משנת 1994. פרופסור כ"ץ הוא מומחה ברפואה פיסיקלית ושיקום ובעל תואר נוסף כדוקטור לפילוסופיה (בחוג לפיזיולוגיה באוניברסיטת תל אביב). פרופ' כ"ץ השתלם בטיפול בפגיעות חוט שדרה ב- Stoke-Mandeville באנגליה והיה חבר בוועדה המדעית של החברה הבינלאומית לחוט שדרה ISCoS. יחד עם כל צוות המחלקה לשיקום שדרה בלוינשטיין פיתח סולם הערכה תפקודית לנפגעי חוט שדרה שמכתיב כיום יעדי טיפול שיקומי בנפגעי חוט שדרה במדינות רבות בכל העולם. פרטים נוספים ב- www.catzamiramprof.com
סיון אבנרי
סיון אבנרי
פיזיותרפיסט,מדריך קליני ובעל תארים ראשון ושני בפיזיותרפיה. (אוניברסיטת תל אביב)עובד בבית החולים לוינשטיין מאז 2001.אחראי על שירותי הפיזותרפיה במחלקה לשקום שדרה.
הדס טרייסמן
הדס טרייסמן
מרפאה בעיסוק אחראית, המחלקה לשיקום שדרה, בית החולים לוינשטיין בעלת תואר שני וותק של 14 שנה. התמחתה בתחום שיקום שדרה ובנושא זה כתבה גם את התזה
שרון רצהבי
שרון רצהבי
שרון רצהבי, פסיכולוגית רפואית מומחית. תואר ראשון מאוניברסיטת תל אביב, תואר שני מהמכללה האקדמית תל אביב יפו, בית ספר לפסיכותרפיה פסיכואנליטית באוניברסיטת חיפה. עבדה כפסיכולוגית בבית החולים רמב"ם ובבית החולים כרמל בחיפה עם אנשים המתמודדים עם מגוון מחלות ופציעות. כיום פסיכולוגית אחראית במחלקה לשיקום שדרה בבית לוינשטיין.

מובילי קהילה

שמואל-עדיני
שמואל-עדיני
פגוע חוט שדרה צווארי לאחר ניתוח להוצאת גידול אינטראמודולרי בגובה חוליות C2-C5 . חסר תחושה שיטחית ועמוקה.נכה בהגדרות הרפואיות,בריא בראש ובנחישות. כתבתי ספר \"שדרה כחוט השערה\" (פורסם באינטרנט) המתאר את נחישותי השיקומית בתקופה של מספר שנים ואת \"מלחמותי\" בכל התחומים הרפואיים והבירוקרטיים על מנת לחזור ולהשתלב בחברה כשווה.
כמוניחוט שדרהחדשותתאי גזע לתיקון פגיעה בחוט השדרה-הכיצד?

תאי גזע לתיקון פגיעה בחוט השדרה-הכיצד?

ושוב תאי הגזע תופסים כותרות


תאי גזע לשחזור פונקציונליות לאחר פגיעה בחוט השדרה (צילום:PantherMedia)
תאי גזע לשחזור פונקציונליות לאחר פגיעה בחוט השדרה (צילום:PantherMedia)

חוקרים באוניברסיטת קרולינסקה הראו כיצד תאי גזע, יחד עם תאים אחרים, מתקנים רקמות שנפגעו בחוט השדרה של העכבר. התוצאות הן בעלות משמעות פוטנציאלית לפיתוח טיפולים עבור פגיעה בחוט השדרה.

 

התקווה היא פגיעת חוט שדרה והמוח יהיו ניתנות לטיפול באמצעות תאי גזע (תאים לא מפותחים שיכולים להתפתח לסוגי שונים של תאים). למרות שתאי גזע נמצאים ברוב חלקיה של מערכת העצבים של אדם בוגר, עדיין לא ברור עד כמה הם תורמים להיווצרות ותיפקוד תאים חדשים.

 

מחקר משותף בראשיתו של פרופ' ג'ונאס פריסן מאוניברסיטת קרולינסקה ועמיתיו מצרפת ויפן, שפורסם בכתב עת Cell Stem Cell מראה כיצד תאי גזע וסוגי תאים אחרים תורמים להיווצרות תאים חדשים בחוט השדרה של עכברים וכיצד זה משתנה באופן דרמטי לאחר טראומה.

 

קבוצת המחקר זיהתה סוג של תא גזע, שנקרא ependymal cell, בחוט השדרה. הם הראו כי תאים אלה אינם פעילים בחוט שדרה בריא. כאשר חוט השדרה נפגע, תאים אלו מופעלים והופכים להיות המקור הדומיננטי של התאים החדשים. המדענים גם מראים כי משפחה מסוימת של תאים בוגרים המכונים האסטרוציטים astrocytes מייצרת כמויות גדולות של תאים יוצרי צלקת לאחר פציעה.

 

"לתאי גזע יש השפעה חיובית אחרי הפגיעה, אבל לא מספיקה לשחזור פונקציונליות של חוט השדרה," אומר ג'ונאס פריסן. "אחד השאלה המעניינות כעת היא האם ניתן להכין תרכובות פרמצבטיות כדי לגרות תאי גזע לייצר יותר תאים תומכים על מנת לשפר את ההתאוששות התפקודית לאחר טראומה בחוט השדרה".

 

מתוך-ScienceDaily

 

תרגום ועריכה: אנה רייזמן