טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
תאי גזע לטרשת נפוצה פרוגרסיבית
מחקר ראשוני מצא שתאי גזע יכולים לסייע לטיפול בטרשת נפוצה פרוגרסיבית משנית, לה אין כיום טיפול הולם
טרשת נפוצה פרוגרסיבית משנית הינה מהלך מתקדם של טרשת נפוצה, אליו אין כיום מענה רפואי מספק. מחקר חדש הצליח לקחת את התיאוריה והמחקר הקיימים בתחום הטרשת הנפוצה הפרוגרסיבית ותאי גזע בקרב חיות מעבדה, ולממש אותם בבני אדם.
למרות ההתקדמות האדירה בשנים האחרונות בתחום הטיפול התרופתי לחולי טרשת נפוצה, המענה הוא בעיקר לאנשים עם מהלך התקפי-הפוגתי (Relapsing – Remitting). אין כיום טיפול מוכח המצליח להאט את התקדמות המחלה בקרב האנשים הסובלים מטרשת נפוצה עם מהלך פרוגרסיבי משני (Secondary Progressive).
אנשים עם מהלך פרוגרסיבי משני אובחנו בתחילה עם מהלך התקפי-הפוגתי, אך בשלב כלשהו פסקו ההתקפים וההתדרדרות במצבם הפכה לאיטית וקבועה. ההנחה היא שלמעלה ממחצית האנשים עם טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית יעברו למהלך פרוגרסיבי משני בשלב כלשהו, ולכן מציאת המענה הטיפולי הראוי לשלב זה כה חיוני.
הניסוי הנוכחי התבסס על מחקרים קודמים שהראו כי תאי גזע מזנכימאליים (mesenchymal) שיפרו את מצבן של חיות מעבדה עם טרשת נפוצה.
לטובת מחקר ראשוני זה, השתמשו בעשרה אנשים עם טרשת נפוצה פרוגרסיבית משנית, אשר סבלו מפגיעה משמעותית בעצב הראייה. מטרת המחקר הייתה לבדוק את בטיחות השתלת תאי הגזע באנשים עם טרשת נפוצה. החוקרים גילו שנבדק אחד פיתח פריחה לאחר הטיפול ושניים נוספים סבלו מזיהום בקטריאלי לאחר שחלפו 3-4 שבועות מהטיפול. כל תופעות הלוואי שאובחנו אינן נחשבות לחמורות.
המטרה המשנית של הניסוי הייתה לבחון את יעילות הטיפול. בתחום זה, השיפור שזיהו החוקרים בעקבות הטיפול ניכר בחדות הראייה, במהירות התגובה של עצב הראייה (Evoked response latency) ובגודל עצב הראייה.
החוקרים אף ציינו כי ייתכן והשיפור שנראה בעצב הראייה מייצג שינויים נוספים במערכת העצבים המרכזית. לראייה לכך - גם מצבם הנוירולוגי הכללי של הנבדקים השתפר (רמת ה- EDSS של הנבדקים ירדה).
יש לציין כי לא היה שיפור בכל המדדים שנבחנו, בהם: ראיית צבעים, שדה הראייה, נפח המקולה, עובי עצבי הראייה ברטינה ועוד.
המנגנון דרכו תאי הגזע תורמים לשיפור המצב הנוירולוגי בטרשת נפוצה עדיין לא ברור. ההשערות הבולטות גורסות כי ייתכן ותאי הגזע מתמיינים (הופכים) לחלקים הפגועים במערכת העצבים המרכזית וכך "מתקנים בעצמם את מה שנפגע", או שהם תורמים להפחתת הפעילות הדלקתית בגוף ואז מאפשרים לתהליכי הבנייה והשיקום הטבעיים בגוף לבוא לידי ביטוי בצורה משמעותית ואפקטיבית יותר.
זהו מחקר קטן וראשוני, אך ההוכחה ששינויים אלו אפשריים גם בבני אדם עם טרשת נפוצה פרוגרסיבית, היא חסרת תקדים ומהווה פריצת דרך חשובה במצב שעדיין אין לו מענה הולם.
The Lancet Neurology, Volume 11, Issue 2, Pages 150 - 156, February 2012
ערן ברקוביץ
תאי הגזע יוכלו בעתיד לתת מענה לכל מהלכי הטרשת הנפוצה, הדגש במחקרים על המהלך הפרוגרסיבי מכיוון שלא קיים מגוון הטיפולים האפשריים כמו במהלכים ההתקפים. מה גם שמחקרים מעדיפים להתייחס לקבוצה הומוגונית כדי להשיג תוצאות מובהקות עם כמה שפחות משתנים מתערבים.
delola