חוט שדרה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
תאי גזע, ניורונים ומה שביניהם...
תאי גזע הפכו לנוירונים תיפקודיים בעכברים
נוירונים שגדלו מתאי גזע מושתלים הצליחו ליצור קשר תקין במוח אצל יילוד של עכבר, לפי דיווחם של חוקרים מארה"ב.
חוקרים מבית הספר לרפואה של סטנפורד טוענים כי המחקר שלהם היה הראשון שהראה כי ניתן לכוון תאי גזע להפוך לתאי מוח ספציפיים ולעשות קשר תקין במוח. ממצאים אלה יכולים לסייע למאמצים לפתח טיפולים חדשים עבור פגיעות בחוט השדרה ומחלות של מערכת העצבים כגון טרשת אמיאוטרופית או ה-ALS, המכונה גם מחלת לו גריג.
החוקרים התמקדו בתאי המוח אשר מעבירים מידע מן הקורטקס של המוח. חלק מהנוירונים הקורטיקליים אחראים על שליטת שרירים והם אלה שנפגעים אצל אנשים עם פגיעות בעמוד השדרה ו-ALS.
"תאי עצב שמקורם בתאי גזע יכולים לגדל סיבי עצב בין קליפת המוח וחוט השדרה ולכן מחקר זה מאשר את השימוש בתאי גזע למטרות טיפוליות", אומר ד"ר ג'ימס ויימן, החוקר הראשי של המחקר.
בתנאי מעבדה, החוקרים גידל תאי גזע לנוירונים קורטיקליים. הנוירונים החדשים הושתלו אל קליפת המוח של הרך הנולד של עכבר, במיוחד לאזורים האחראים על ראייה, מגע ותנועה. החוקרים דיווחו כי הנוירונים המושתלים גדלו לתוך מבנים מוחיים מתאימים ונמנעו מאזורים שלא דרשו זאת. עד כה, עשיית חיבורים אלה בצורה נכונה היוו בעיה מרכזית בתהליכי השתלה במערכת עצבים.
החוקרים גם השוואו שתי שיטות ההשתמשות לגידל תאים מושתלים, כאשר רק אחת מהן הפיקה את התוצאות הרצויות. החוקרים סיפקו פרוטוקול כיצד להשיג את הסוג הנכון של נוירונים. זאת התקדמות ענקית בשימוש מעשי של תאים אלה.
חוקרים כעת מתכוונים לחקור האם את אותן התוצאות ניתן להשיג אצל בעלי חיים בוגרים, ובסופו של דבר, בבני אדם. הם גם מקווים להבין כיצד התאים המושתלים יודעים להתחבר בדיוק בדרך הנכונה והאם הם יכולים ליצור את ההתנהגויות הרצויה, כגון ראייה ותנועה.
המחקר פורסם בגליון ינואר מס' 20 של Journal of Neuroscience.
תרגום ועריכה: אנה רייזמן