מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מושתלים

מנהלי קהילה

ד
ד"ר אביתר נשר
מנהל מחלקת השתלות, בית חולים "בילינסון", מרכז רפואי "רבין" תחומי מומחיות: מומחה בכירורגיה כללית כירורגיה אונקולוגית של הכבד השתלות כבד, לבלב, כליה ומעי לימודים: לימודי רפואה בטכניון מקום התמחות: התמחות בכירורגיה כללית בבית החולים איכילוב התמחות על בהשתלות איברים בבית חולים ג'קסון ממוריאל מיאמי פלורידה השתלמויות: השתלמויות בהשתלות כבד מהחי בקנדה, תורכיה וקוריאה חברויות באיגודים וארגונים מקצועיים: החברה הישראלית להשתלות שטחי התעניינות מיוחדים: השתלות כבד, השתלות מעי, ניסיון קליני קודם: כירורג בכיר בכירורגיה כללית עיסוק במחקר: פיתוח מכשור רפואי כירורגי לניתוחים בכירורגיה כללית
ד
ד"ר רותי רחמימוב
מומחית ברפואה פנימית ובנפרולוגיה . עוסקת שנים רבות בתחום הנפרולוגיה של השתלות , הכולל את ההכנה להשתלה של מועמדים להשתלה ותורמי כליה וכן את המעקב אחר מושתלי כליה מנהלת היחידה להשתלות כליה במערך לנפרולוגיה בבית החולים בילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/nephrology-and-hypertension/Pages/dr_r_rahamimov.aspx
ד
ד"ר אסנת שטרייכמן
רופאה מומחית ברפואה פנימית ובמחלות ריאה. רופאה בכירה, המערך למחלות ריאה ולאלרגיה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין
פרופ' ג'יי לביא
פרופ' ג'יי לביא
פרופ' יעקב (ג'יי) לביא הוא מנהל היחידה להשתלות לב וסגן מנהל המחלקה לניתוחי לב במרכז הלב ע"ש לבייב במרכז הרפואי שיבא בתל השומר. הוא בוגר בהצטיינות של הפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר באוניברסיטת תל אביב, התמחה בניתוחי לב וחזה במרכז הרפואי שיבא ובתחום השתלות הלב והלב המלאכותי במרכז הרפואי של אוניברסיטת פיטסבורג בארה"ב. בשנת 1991 הקים פרופ' לביא את היחידה להשתלות לב במרכז הרפואי שיבא ומאז משמש כמנהלה. היחידה הינה הפעילה ביותר מסוגה בישראל ועד כה בוצעו במסגרתה כ-300 ניתוחי השתלת לב. בשנת 1994 השתיל פרופ' לביא לראשונה בישראל לב מלאכותי כגשר להשתלת לב ומאז הושתלו ביחידה בראשותו למעלה מ-150 חולים במגוון חלופות לב מכניות, הן כגשר להשתלת לב והן כתחליף קבוע להשתלה. בשנת 2001 בצע פרופ' לביא השתלה ראשונה מסוגה בעולם של חלופה מכנית חדשנית ללב, לאחר שהיה שותף לצוות הפתוח שלה במסגרת התמחותו במרכז השתלות הלב בפיטסבורג. פרופ' לביא הינו פרופסור מן המניין בחוג לכירורגיה בפקולטה לרפואה של אוניברסיטת תל אביב. פרסם למעלה מ-100 מאמרים בספרות הרפואית, פרקים בספרים בתחום ניתוחי הלב, השתלות הלב והאתיקה של השתלות אי
ד
ד"ר רוני ברוך
מומחה לרפואה פנימית נפרולוגיה והשתלות כליה . נפרולוג מערך השתלות אברים של בח איכילוב . אחראי על הכנת החולים לפני ההשתלה והמעקב לאחר השתלת כליה .או כליה לבלב .(גם השתלות מתורם קדוורי וגם השתלות מתורם חי ) ..במרפאת ההשתלות נמצאים במעקב כאלף חולים שעברו השתלת אברים. ונצבר נסיון רב בתחום הרפואי המורכב והיחודי למושתלי אברים.
ד
ד"ר אסף יששכר
מומחה למחלות כבד, גסטרואנטרולוגיה ומחלות פנימית
ד
ד"ר נטע לב
רופאה בכירה במכון הנפרולוגי בבית חולים "השרון". בוגרת בית הספר לרפואה באוניברסטיה העברית. מומחית ברפואה פנימית ובנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי רבין. תחומי עיסוק - אי ספיקת כליות, טיפול בהמודיאליזה ודיאליזה פריטונאלית, יתר לחץ דם, השתלות כליה.
יעל חריף
יעל חריף
מתאמת מרפאת מושתלי כבד בבית החולים בילנסון

מובילי קהילה

איתן אביר
איתן אביר
הי לכולם, שמי איתן, בן 44, אב לשלושה ילדים מקסימים, מאוד אוהב לרכוב על אופניים אופניים בשטח, טיולים, בילויים ובעיקר אוהב אנשים. בחודש נובמבר 2015 עברתי השתלת לב בארצות הברית , לאחר המתנה בישראל של מעל שנה, כחצי שנה מתוך תקופה זו באשפוז בבית חולים. בגיל 17 אובחנה בליבי קרדיומיופטיה. עד גיל 41 לא תסמיני כלל ואז תוך זמן קצר מאוד (חודשים ספורים) חלה הרעה משמעותית במחלת הלב שהוגדרה אז כאי ספיקה חמורה שהכניסה אותי לרשימת המתנה להשתלת לב. כבר במהלך האשפוז הארוך אפשר לומר שגיליתי את עצמי מחדש ונוכחתי שיש לי כוחות נסתרים שאף פעם לא ידעתי על קיומם. תקופה ארוכה באשפוז בבית חולים היא לא פשוטה ושואבת כוחות פיזיים ובעיקר מנטליים רבים. במהלך תקופת האשפוז נוכחתי שההתמודדות היא שונה לגמרי בין חולה לחולה ולא כולם מצליחים לאזור את הכוחות הדרושים להתמודדות הקשה והארוכה. לחוות על בשרי את החוויות הלא פשוטות לעיכול ומצד שני לצפות מהצד בדרכם הייחודית של חולים אחרים להתמודד הביאה אותי להחלטה להקדיש מזמני ומנסיוני לתמיכה ועזרה לחולי לב.
ורד שיראזי
ורד שיראזי
חולת לב מילדות, חולת פיברומיאלגיה ומושתלת לב כ4 שנים. מורה בנשמתי ועסוקה בלעשות טוב בעולם.
כמונימושתליםחדשותשנת 2024: עלייה במספר המושתלים – לצד עלייה במספר הממתינים

שנת 2024: עלייה במספר המושתלים – לצד עלייה במספר הממתינים

המחסור העולמי באיברים להשתלות ממשיך לתת אותותיו, ורשימת הממתינים להשתלות בישראל התארכה ב-28.4% בעשור האחרון. כמה ישראלים ממתינים כיום לאיברים, וכמה זכו בהשתלת איברים בשנה החולפת?


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

המחסור העולמי באיברים להשתלות מוסיף לתת אותותיו גם בישראל. בשנת 2024 מסכם המרכז הלאומי להשתלות במשרד הבריאות עלייה בהיקף השתלות האיברים בישראל, אך לצד זאת גם עלייה במספר הממתינים להשתלות ברשימות ההמתנה.

 

נכון לתחילת 2025, בישראל ממתינים 1,481 חולים להשתלת איברים, בהם 849 חולים חדשים שהצטרפו במהלך 2024 לרשימה המהווים רוב של כשני שליש מבין הממתינים לאיברים להשתלות. מספר הממתינים להשתלות בינואר 2025 מהווה עלייה של 4.8% בהשוואה לתחילת 2024 (1,412 ממתינים), עלייה של 10.5% בהשוואה לתחילת 2023 (1,340 ממתינים), ועלייה בהיקף משמעותי של 28.4% בהשוואה למספר הממתינים לפני עשור בתחילת 2016 (1,153 ממתינים).

 

בתחילת 2025, מבין הממתינים להשתלות, 1,001 ממתינים להשתלת כליה המאובחנים עם אי ספיקת כליות ומטופלים בדיאליזה, 149 ממתינים להשתלת כבד, 109 ממתינים להשתלת לב, 209 ממתינים להשתלת ריאה, 7 ממתינים להשתלה משולבת של לב וריאה ו-6 ממתינים להשתלה משולבת של כליה ולבלב.

 

72 ישראלים נפטרו בשנת 2024 בעודם ברשימת הממתינים להשתלת איברים, בדומה להיקף הישראלים שנפטרו בשנה קודמת (77 ישראלים).

 

קדימות בהשתלה

 

בשנת 2024 בוצעו בישראל 656 השתלות איברים מתורמים מתים וחיים גם יחד, עלייה קלה של 3% בהשוואה לשנת 2023. 143 ישראלים חולים עברו השתלות איברים בבתי החולים במדינה ב-2024 בזכות קדימות בקבלת איבר להשתלה שהעניקה להם חתימתם המוקדמת על כרטיס תורם איברים 'כרטיס אדי': 69 ישראלים עברו השתלת כליה בזכות הקדימות, 28 עברו השתלת כבד, 17 עברו השתלת לב ו-29 עברו השתלת ריאה בזכות הקדימות.  17 ישראלים קודמו בשנת 2024 בתור להשתלת איברים בזכות תרומת איברים בפועל של קרוב משפחה שלהם – תרומה מהמת או מהחי.

 

חוק השתלת איברים משנת 2008 בישראל כולל סעיף ראשון מסוגו בעולם אשר מעניק למועמד להשתלת איבר, שהינו בעל כרטיס תורם איברים, קדימות ברשימת הממתינים להשתלה לעומת ממתינים אחרים בעלי נתונים רפואיים זהים שלא חתמו על הכרטיס. החוק מעניק קדימות גם לממתין להשתלת איבר שקרוב משפחתו מדרגה ראשונה (הורים, אחים, ילדים או בן זוג) חתם על כרטיס תורם; לממתין להשתלת איבר אשר קרוב משפחתו מדרגה ראשונה נפטר בארץ ואיבריו נתרמו להצלת חיים; ולממתין להשתלת איבר אשר תרם בחייו או שקרוב משפחתו  מדרגה ראשונה תרם בחייו איבר בתרומה מן החי – תרומת כליה, אונת כבד או אונת ריאה.

 

העלייה המשמעותית ביותר בשנת 2024 תועדה במספר השתלות הכלייה: בשנת 2024 בוצעו 156 השתלות כליה מתורמים מתים בבתי החולים במדינה – עלייה של 7.5% בהשוואה לשנת 2023, וכמו כן בוצעו 313 השתלות כליה מתורמים חיים בבתי החולים – עלייה של 5.3% בהשוואה לשנה חולפת. מבין השתלות הכליה מתורמים חיים, כ-40% היו בין קרובי משפחה וכ-60% היו השתלות מתורמים אלטרואיסטים, כאשר בוצעו 55 השתלות כליה צולבות – דהיינו הצלבה בין זוגות של תורם וחולה באופן שמייצר התאמה של מספר זוגות בתרומת כליה מהחי. שלוש מבין התרומות הצולבות בשנת 2024 כללו שרשרת של שלושה זוגות תורם-חולה. כמו כן בוצעו בשנת 2024 הצלבות בשיתוף עם מדינות נוספות: חמישה ישראלים קיבלו כליה בהשתלות צולבות עם חולים מקפריסין, ושני ישראלים קיבלו כליות בהשתלות צולבות עם חולים מצ'כיה. החוק בישראל מאפשר מתן הקלות וזכאויות שונות לתורמי איברים מהחי, לרבות תורמי כליה ואונות כבד, ובין השאר ימי מחלה, פיצוי כספי על ההפסד הסביר מהפעולות הכרוכות בנטילת האיבר, לרבות אובדן השתכרות – למשך 40 יום לאחר התרומה, החזרי נסיעות בסכום קבוע ופטור ממס בריאות לשלוש שנים ממועד התרומה.

 

בשנת 2024 בוצעו בישראל גם 89 השתלות כבד ו-53 השתלות ריאה. כמו כן, בשנת 2024 בוצעו באותה שנה 36 השתלות לב – מספר שיא של השתלות לב בשנה אחת, ועלייה של 12.5% בהשוואה לשיא הקודם שתועד בשנתיים קודם לכן (32 השתלות לב בשנת 2023 ו-32 בשנת 2022).

 

בשנת 2024 בוצעו בבתי החולים בארץ 780 השתלות קרנית. כמו כן, נתרמו 1,129 קרניות, וכן נתרמו 82 רקמות עור, 52 מסתמי לב וכלי דם ו-40 רקמות עצמות וגידים.

 

צמיחה פוסט טראומטית

 

בשנת 2024 תועדו 107 הסכמות של משפחות ישראלים שמתו במוות מוחי לתרום את איבריהם להצלת חיים – מספר זהה לזה שתועד שנה קודם (2023). בשנים האחרונות נעשים ניסיונות במרכז הלאומי להשתלות להעלאת שיעור ההסכמות לתרומת איברים, כאשר עדיין קיים שיעור מהמשפחות שמסרבות לתרום את איברי יקיריהן שהלכו לעולמם, בין השאר על רקע תפיסות דתיות שאינן מקבלות את המונח הרפואי המוגדר כמוות מוחי. לאחר שנים בהן שיעור הסירובים לתרומת איברים היה דומה לשיעור ההסכמות, בשנים האחרונות שיעור המסכימים עלה, ובשנת 2024 עמדו ההסכמות על 57.8% מכלל המשפחות עם יקירים שמתו במוות מוחי. חוקרים מהמרכז הלאומי להשתלות דיווחו בשנה החולפת בכתב העת Death Studies כי משפחות של תורמי איברים שמתו במוות מוחי אשר הופנו לקבוצות תמיכה שמפעיל המרכז הלאומי – נטו יותר להתמודדות מועילה עם טראומת מותו של הקרוב ותועדו עם מנגנון של צמיחה פוסט טראומטית.

 

בשנת 2024 דווח על ירידה במספר החותמים החדשים על כרטיס אדי – נתון שמוסבר בין השאר לאור הירידה בפעילות ההסברה לקידום הסכמה לתרומות איברים בקמפיינים בציבור הרחב, בצבא ובבתי הספר כחלק מהשפעות מלחמת "חרבות ברזל". נכון לסוף 2024 חתומים על כרטיס אדי 1,090,593 ישראלים, עלייה של 17,385 חותמים חדשים על הכרטיס בהשוואה לשנה קודמת.

 

לצד המחסור באיברים להשתלות המתועד בעולם כולו, בשנים האחרונות מתקבלות חדשות מעודדות מתחום מחקרי חדש של השתלות איברי חזירים מהונדסים גנטית כחלופה עתידית אפשרית להשתלת איברים. במארס 2024 תועדה בתחום פריצת דרך, כאשר דווח בארה"ב על מקרה ראשון של מטופל שעבר השתלת כליה שמקורה בחזיר מהונדס גנטית ושוחרר לביתו במצב יציב.