מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותשני סוגים של טרשת נפוצה

שני סוגים של טרשת נפוצה

מחקר חדש שנערך בארה"ב מציע שייתכן וישנם שני סוגים של טרשת נפוצה, כל סוג עם תגובה שונה לאינטרפרון-בטא, התרופה העיקרית המשמשת לטיפול במחלה.


עד היום אין מידע מדויק לגבי הטריגר של המחלה, אך ידוע כי הטרשת הנפוצה מתרחשת כאשר תאי T של המערכת החיסונית תוקפים את מעטפת המיאלין אשר מגינה על תאי העצב במוח ועמוד השדרה.


באמצעות שימוש בעכברי מעבדה ודגימות דם של אנשים, החוקר הראשי, ד"ר לורנס סטינמן מאוניברסיטת סטנפורד, מצא שסביר וישנם 2 סוגים של טרשת נפוצה וכי תגובת המטופלים לטיפול באינטרפרון-בטא, התרופה הנפוצה המשמשת לרוב כקו הראשון לטיפול במחלה, תלויה בסוג הטרשת הנפוצה שיש למטופל.


סטימן אמר כי אם הממצאים שלו יאושרו ע"י מעבדות נוספות שיבצעו ניסויים רחבים יותר בבני אדם, אנשים עם טרשת נפוצה יוכלו יום אחד לתת דגימת דם פשוטה, שבחינה שלה תעזור לנבא את התגובה לטיפול הסטנדרטי. התקדמות זו גם צפויה לחסוך כסף רב, הוסיף סטינמן, מכיוון שהאינטרפרון-בטא היא תרופה יקרה שמחזור מכירותיה השנתי מסתכם ב- 4 ביליון דולר.


סטינמן ציין כי רק כמחצית החולים שמטופלים באינטרפון-בטא חווים הטבה. בנוסף לכך, מכיוון שהתרופה אינה תמיד יעילה ויש לה תופעות לוואי שאינן נעימות (לדוגמא תחושה כמו של שפעת), המטופלים לא תמיד נוטלים את התרופה כפי שהם צריכים.


לטובת המחקר, סטינמן ושותפיו למחקר השתמשו בעכברי מעבדה, אשר הזריקו להם מיאלין באופן כזה שתגרם להם תגובה אוטואימונית, כלומר שהמערכת החיסונית של העכברים תתקוף את מעטפת המיאלין בגוף. תגובה זו מעוררות מחלה בעכברים הדומה מאוד לטרשת נפוצה ומאפשרת לחוקרים לבצע ניסויים ראשוניים מתקדמים מבלי לסכן בני-אדם, מחלה זו בעכברים נקראת  EAE – experimental autoimmune encephalitis.


החוקרים מצאו כי ה- EAE יכול להתעורר דרך 2 נתיבים, תלוי באופן בו תאי ה- T (תאים של המערכת החיסונית) מופעלים. מה שמפעיל אותם הוא סוג של מולקולה שתפקידה להעביר מסרים למערכת החיסונית ונקראת ציטוקין (cytokine), מהם יש 2 סוגים, gamma-interferon ו- IL-17, אשר לרוב גורמים לתאי ה- T לייצר את סוג התגובה הדלקתית שיכולה להביא לטרשת נפוצה. החוקרים הצליחו לגרום ל- 2 סוגים נבדלים של EAE ("טרשת נפוצה בעכברים"), ע"י כך שהצליחו לכוון את תאי ה- T שתוקפים את המיאלין להפריש או gamma-interferon או IL-17.

 

בשלב הבא של הניסוי, הם פנו לבני אדם. הם לקחו 26 דגימות דם של אנשים עם טרשת נפוצה שנלקחו לפני הטיפול באינטרפרון-בטא ולאחר שנתיים מתחילתו של הטיפול. החוקרים מצאו דפוס ברמות ה IL-17 בדגימות באזור בו סוג של IL-17 הנקרא IL-17F היה מאוד גבוה או מאוד נמוך.

 

כשהחוקרים השוו את המידע לגבי תגובת המטופלים לאינטרפרון-בטא (הטיפול לטרשת נפוצה), הם מצאו שמטופלים עם רמות נמוכות מאוד (של IL-17F) הגיבו היטב לטיפול באינטרפרון-בטא, כלומר לא הייתה להם החמרה משמעותית במצבם ולא היו להם תקופות בהם נזקקו לטיפול בסטרואידים. לעומתם, המטופלים שבדגימות הדם שלהם היו רמות גבוהות של IL-17F (כשליש מן המטופלים שנבחנו) הם בקושי הגיבו לטיפול באינטרפרון-בטא, על-פי אותם הקריטריונים. למעשה, אמר סטינמן, העדויות מציעות שאולי למטופלים אלו האינטרפרון-בטא אף הזיק והחמיר את מצבם.


החוקרים מזהירים כי תוצאות אלו צריכות להיות מתוקפות על-ידי מחקרים רחבים יותר שיכללו מספר רב של נבדקים. עם זאת, סטינמן יצא אל התקשורת ואמר:
"אני חושב שלמחקר זה יש את הפוטנציאל להפוך את הדרך בא אנו מטפלים באנשים עם טרשת נפוצה"


באמירה זו הוא התכוון לשני דברים: הראשון, כפי שכבר הוזכר, הגילוי יכול להוביל לכך שבדיקת דם פשוטה יכולה לחסוך למטופלים רבים התנסות בטיפול שכלל לא יעזור להם ובכך לחסוך תקציב ולשפר את השירות ובריאות האנשים עם טרשת נפוצה; השני, שייתכן ויגלו שאינטרפרון-בטא הוא הרבה יותר יעיל ממה שחשבו עד כה, כאשר ייתנו אותו רק למטופלים עם מוכנות להפיק ממנו.

 

 

מתוך ה- Medical News TODAY

 


מתבסס על מחקר שפורסם בכתב העת היוקרתי Nature Medicine

 

 

תרגום ועריכה: ערן ברקוביץ'.