מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מחלות לב

מנהלי קהילה

פרופ' סער מנחה
פרופ' סער מנחה
מנהל היחידה לקרדיולוגיה התערבותית (צנתורים) במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). רופא עצמאי ומצנתר- קופ"ח מכבי. פרופ' בחוג לקרדיולוגיה, אוניברסיטת תל-אביב. תחומי עניין: קרדילוגיה התערבותית, קרדיולוגיית ספורט, מניעת מחלות לב, מחלות לב מבניות, מניעת שבץ מוחי.
ד
ד"ר אבישי גרופר
אני בוגר בית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית והדסה בירושלים. השלמתי התמחות ברפואה פנימית במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי, ובקרדיולוגיה במרכז הרפואי שיבא, תל השומר, והתמחות בתחום של אי ספיקת לב, השתלות לב ולב מלאכותי (LVAD) במרכז הרפואי MAYO CLINIC במינסוטה, ארה"ב. לאחר החזרה לארץ עבדתי כרופא בכיר ביחידה לטיפול נמרץ לב ובמכון לאי ספיקת לב, ומנהל מרפאות המערך הקרדיולוגי בשיבא, תל השומר. כיום אני מנהל היחידה לאי ספיקת לב במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). אני יו"ר החוג לאי ספיקת לב באיגוד הקרדיולוגי בישראל וחבר באיגוד האירופאי לאי ספיקת לב ובאיגוד הבינלאומי להשתלות לב. אני מרצה בכיר בפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר באוניברסיטת תל-אביב ומעורב במספר רב של מחקרים בארץ ובחו"ל בתחום אי ספיקת לב, השתלות לב ולב מלאכותי (LVAD). מרצה בכנסים בארץ ובחו"ל. במסגרת עבודתי אני עוסק בטיפול במחלות שריר הלב, אי ספיקת לב, השתלת לב מלאכותי (LVAD), השתלות לב, מחלות מסתמיות ויתר לחץ ריאתי. אני רואה חשיבות רבה בהדרכה לאורח חיים בריא ומניעת מחלות לב.
דייאנה קליין
דייאנה קליין
פסיכולוגית שיקומית מומחית, קליניקה בפתח תקווה. עד לשנת 2022, הייתי פסיכולוגית אחראית במכון לשיקום חולי לב, בי״ח שיבא תל השומר.

מובילי קהילה

איתן אביר
איתן אביר
הי לכולם, שמי איתן, בן 44, אב לשלושה ילדים מקסימים, מאוד אוהב לרכוב על אופניים אופניים בשטח, טיולים, בילויים ובעיקר אוהב אנשים. בחודש נובמבר 2015 עברתי השתלת לב בארצות הברית , לאחר המתנה בישראל של מעל שנה, כחצי שנה מתוך תקופה זו באשפוז בבית חולים. בגיל 17 אובחנה בליבי קרדיומיופטיה. עד גיל 41 לא תסמיני כלל ואז תוך זמן קצר מאוד (חודשים ספורים) חלה הרעה משמעותית במחלת הלב שהוגדרה אז כאי ספיקה חמורה שהכניסה אותי לרשימת המתנה להשתלת לב. כבר במהלך האשפוז הארוך אפשר לומר שגיליתי את עצמי מחדש ונוכחתי שיש לי כוחות נסתרים שאף פעם לא ידעתי על קיומם. תקופה ארוכה באשפוז בבית חולים היא לא פשוטה ושואבת כוחות פיזיים ובעיקר מנטליים רבים. במהלך תקופת האשפוז נוכחתי שההתמודדות היא שונה לגמרי בין חולה לחולה ולא כולם מצליחים לאזור את הכוחות הדרושים להתמודדות הקשה והארוכה. לחוות על בשרי את החוויות הלא פשוטות לעיכול ומצד שני לצפות מהצד בדרכם הייחודית של חולים אחרים להתמודד הביאה אותי להחלטה להקדיש מזמני ומנסיוני לתמיכה ועזרה לחולי לב.
גיל מלצר
גיל מלצר
בן 56. נשוי. אבא של עומר (8) ומיקה (6). חולה לב. מייסד ומנכ"ל אגודת הלב הישראלי - העמותה למען מטופלי לב וכלי דם
ורד שיראזי
ורד שיראזי
חולת לב מילדות, חולת פיברומיאלגיה ומושתלת לב כ4 שנים. מורה בנשמתי ועסוקה בלעשות טוב בעולם.
כמונימחלות לבחדשותשמן זית טוב לעורקים

שמן זית טוב לעורקים

העשרת שמן זית, בנוגדי חימצון מתה ירוק, משפרת את יעילותו במניעת התפתחות טרשת עורקים ומחלות לב


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

מחקר חדש מצא כי העשרת שמן זית, משבעת המינים, בנוגדי חימצון מתה ירוק, משפרת את יעילותו במניעת התפתחות טרשת עורקים ומחלות לב. הגילוי החדש התאפשר הודות למחקר משותף של הקריה הרפואית רמב"ם והטכניון עם אוניברסיטת פירנצה שמצא דרך חדשה וייחודית להמסיס בשמן אנטיאוקסידנטים (מהתה הירוק) שלרוב מסיסים רק במים

 

פרופסור מיכאל אבירם, מנהל המעבדה לחקר ליפידים בפקולטה לרפואה של הטכניון ובמרכז הרפואי רמב"ם בחיפה, החוקר מזה כ-25 שנים את מנגנוני התפתחות טרשת העורקים ותוצאותיה ( התקף לב ושבץ מוחין) הודיע לאחרונה על מזון ים-תיכוני / מקראי נוסף בעל תכונות מעכבות טרשת עורקים: שמן זית המועשר בפוליפנולים אנטיאוקסידנטים מתה ירוק!

 

ייחודו של שילוב זה הינו בנוכחותם של אנטיאוקסידנטים מסיסי שומן ואנטיאוקסידנטים מסיסי מים בשמן המועשר, מה שמאפשר פעילות הגנתית הן על הרקמות והן על נוזלי הגוף (שכן גופנו מבוסס בהרכבו על מים ושומנים/ליפידים).
פרופ' אבירם וקבוצתו בדקו כיצד משפיעה הוספת שמן זית ושמן זית המועשר בפוליפנולים מתה ירוק, למזונם של עכברים, על התפתחות טרשת עורקים.

 

שמן הזית (כתית) המועשר בתה ירוק, הכיל פי 2 יותר פוליפנולים (המיוחדים לתה ירוק) לעומת שמן הכתית הרגיל. שני סוגי השמן ניתנו לעכברים והשפעתם על התפתחות טרשת העורקים נבדקה בהשוואה לעכברי הביקורת שלא קיבלו שמן. פרופ' אבירם מצא כי מתן שמן זית המועשר בפוליפנולים הוריד את התפתחות טרשת העורקים בעכברים ב-20%, בעוד ששמן הכתית שלא הועשר בתה ירוק גרם לעיכוב של 11% בלבד בגודל הנגע הטרשתי. לדברי פרופ' אבירם, מנגנוני הפעולה האנטי- טרשתית של שמן הזית המועשר בפוליפנולים היו קשורים הן בהורדת העקה החימצונית בדם בשיעור של 18%, והן בזירוז קצב סילוק הכולסטרול מתאי דופן העורק ע"י ה-HDL (הכולסטרול הטוב), בשיעור של 140%. גם שמן הכתית הרגיל (הלא מועשר בתה ירוק) גרם לזירוז בסילוק הכולסטרול אם כי בשיעור של 42% בלבד.

 

 

תהליכים אלו (הורדת חימצון הכולסטרול וזירוז סילוק הכולסטרול מדופן העורק) תורמים לירידה בצבירה של כולסטרול בדופן העורק, ועקב כך לירידה בהתפתחות טרשת עורקים. מדובר בממצאיו הראשוניים של מחקר מורכב שעדיין נמשך, ומבוסס על פיתוח שיטה ייחודית ע"י פרופ' וינציירי מאוניברסיטת פירנצה שמצא דרך לערבב שמן עם חומרים (פוליפ נולים אנטיאוקסידנטים מתה ירוק) שלרוב מסיסים רק במים.

 

פרופ' מיכאל אבירם, מנהל מכון לגסי – הריטג' למחקר רפואי ברמב"ם היה הראשון להראות את התכונות נוגדות החימצון ומעכבות טרשת העורקים בבני אדם, ואת מנגנוני פעילותם של הפוליפנולים האנטיאוקסידנטים הייחודיים לפירות שבעת המינים: רימון, גפן (יין אדום), זית, תאנה, ותמר.

 

מחלות לב ואירועים מוחיים מהווים את הסיבה העיקרית לתחלואה ותמותה בעולם, והם מאופיינים ע"י התפתחות מואצת של טרשת העורקים, שגורמת לקשיחות דופן העורק. לצבירה של כולסטרול במקרופאגים (סוג של תאי דם לבנים ) בדופן העורק יש תפקיד חשוב בהתפתחות טרשת העורקים ורמות גבוהות של כולסטרול בדם מהוות גורם סיכון עיקרי למחלות לב. הכולסטרול בדם נישא ע"י שני נשאים עיקריים: ה- LDLוה-HDL.

 

ה-LDL הוא ה"כולסטרול הרע" מכיוון שכאשר הוא בעודף הוא מעמיס את התאים שבדופן העורק בכולסטרול. מנגד, ה-HDL המכונה ה"כולסטרול הטוב", מסלק עודפי כולסטרול מהעורקים אל הכבד ומחוץ לגוף. כאשר הכולסטרול ניזוק ע"י תהליכי חימצון (שאנו חשופים אליהם מדי יום ביומו בחשיפתנו לכימיקלים, עשן, עישון,קרינה, וירוסים וחיידקים), נוצר כולסטרול מחומצן אשר שוקע בדופן העורק ומביא לסתימתו גם כשרמתו בדם איננה גבוהה. על כן, טיפול בנוגדי חימצון יכול למנוע את חימצון הכולסטרול, וע"י כך לעכב את התפתחות טרשת העורקים.

 

תזונה ים-תיכונית, העשירה בפירות וירקות טריים, קשורה לתחלואה ותמותה נמוכה ממחלות לב. שמן הזית, השמן המועדף בתזונה הים תיכונית, הינו בעל תכונות בריאות העדיפות על שמנים אחרים, וזאת ככל הנראה בין היתר הודות ליכולתו לעכב תהליכי חימצון הכולסטרול הודות לחומצה האולאית והפוליפ נולים הייחודיים שבשמן הזית הם.
לסיכום ציין פרופ' אבירם כי שמן זית כתית לכשעצמו מעכב תהליכי חימצון ומגן מפני מחלות לב, והעשרתו בפוליפנולים מתה ירוק מקנה לו יתרון משמעותי נוסף במניעת התפתחות טרשת עורקים.
 

 

חדשות דוברות הקריה הרפואית רמב"ם, חיפה

למידע נוסף על מזונות המסייעים בהורדת כולסטרול

הגישה: ד"ר דינה ראלט