מחלות לב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
שמן וגבוה? הסיכון לקריש דם עולה
לאנשים שמנים וגבוהים, בעיקר גברים, סיכון מוגבר לקרישי דם מסוכנים שעלולים לגרום לתסחיף ריאתי
אנשים גבוהים עם השמנת יתר נמצאים בסיכון מוגבר לקרישי דם בורידים, בעיקר אם מדובר בגברים. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology.
מזה זמן רב ידוע כי השמנת יתר מעלה את הסיכון לקרישי דם מסוכנים בכלי הדם, לרוב ברגליים ולתסחיף ריאתי שנגרם בשל הגעה של קריש דם לריאה. המחקר הנוכחי שבוצע על-ידי חוקרים נורווגים מאוניברסיטת טרומסו הוא הראשון לבחון את ההשפעה המשולבת של השמנת יתר וגובה על הסיכון לקרישי דם בורידים.
החוקרים מצאו סיכון מוגבר לקרישי דם בורידים בקרב גברים גבוהים ושמנים ונשים גבוהות ושמנות. בגברים, גם הגובה וגם המשקל נמצאו כקשורים לסיכון המוגבר לקריש דם. בנשים, גובה לבדו אינו גורם סיכון. יחד עם זאת כאשר קיים השילוב של גובה והשמנת יתר, הסיכון גבוה יותר מהסיכון המוגבר המלווה השמנת יתר לבדה.
החוקרים השתמשו בנתונים שנאספו על כמעט 27,000 נחקרים בני 25 עד 97 שהיו במעקב במשך כ- 12.5 שנים. במשך תקופת המעקב 461 מהם פיתחו פקקת וירידים עמוקה (קריש דם ברגל) או תסחיף ריאתי (קריש דם בריאה).
גבר נמוך הוגדר בגובה של 1.72 מטר או פחות. נשים הוגדרו כנמוכות אם גובהן היה 1.59 מטר או פחות. בגברים ובנשים משקל תקין הוגדר כ- BMI (מדד מסת הגוף) נמוך מ- 25. השמנת יתר הוגדרה כ- BMI של 30 ומעלה.
החוקרים מצאו כי בהשוואה לגברים נמוכים בעלי משקל תקין, גברים גבוהים (1.82 מטר ומעלה) עם השמנת יתר היו בעלי סיכון גבוה פי 5.28 לקרישי דם, גברים גבוהים במשקל תקין היו בעלי סיכון גבוה פי 2.57, וגברים נמוכים עם השמנת יתר היו בעלי סיכון גבוה פי 2.11.
בהשוואה לנשים נמוכות במשקל תקין, נשים גבוהות (1.68 מטר ומעלה) עם השמנת יתר היו בעלות סיכון גבוה פי 2.77 לקרישי דם, נשים נמוכות עם השמנת יתר היו בעלות סיכון גבוה פי 1.83, אך לנשים גבוהות במשקל תקין לא היה סיכון מוגבר לקרישים.
לא ברור מדוע בדיוק קיים קשר בין גובה, השמנה וקרישי דם. אחת ההשערות היא כי באנשים גבוהים יותר, הדם צריך לזרום למרחק רב יותר, מה שעלול לגרום להפחתת זרימת הדם ברגליים ולכן להעלות את הסיכון לקרישי דם. החוקרים משערים גם כי השמנה קשורה לדלקתיות עקבית, מה שעלול לגרום לנטייה של הדם לקרישיות.
DOI:10.1161/ATVBAHA.110.218925
עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה