טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
שיקום תאי עצב
תרופה ניסיונית לטיפול בפגיעות בעמוד השדרה ייתכן ותתאים גם לטיפול בטרשת נפוצה
מחקרים הראו כיצד תרופה ניסיונית יכולה לשקם את תפקוד העצבים הפגועים בעמוד השדרה, באמצעות מניעת קצרים חשמליים המתרחשים כאשר ישנה חשיפה של סיבי תעלות האשלגן. המרכיב הכימי יכול להתפתח גם כתרופה לטרשת נפוצה.
מכיוון שתאי העצב לרוב לא נקטעים בפגיעה בעמוד השדרה, הנקראות פגיעות "קומפרסיה" (מעיכה), התרופה מציעה תקווה כטיפול אפשרי. "הקומפרסיה אחראית לרוב פגיעות עמוד השדרה, כולל רבות המביאות לשיתוק", כך אמר פרופ' שי, מנהל המחקר, "מכיוון שתאי העצב אינם נקטעים, תרופה מסוג זה יכולה להיות פתרון הזהב לטיפול בפגיעות בעמוד השדרה".
התרופה הניסיונית הנקראת, 4-aminopyridine-3-methyl hydroxide, הראתה במחקרים כי היא יכולה לשקם את התפקוד של אקסונים פגועים, סיבים דקים הנמשכים מתא העצב ומעבירים את המסרים החשמליים בעמוד השדרה.
פרופ' שי אמר כי הממצאים יצאו לפועל בזכות שיתוף פעולה בין מקצועות מחקר רבים. החוקרים לקחו רקמות מעמוד השדרה ולחצו אותן באופן דומה למתרחש בפגיעת קומפרסיה, אשר מותחת את תאי העצב. לאחר מכן הם טיפלו בפגיעה באמצעות ה- 4-aminopyridine-3-methyl hydroxide.
המרכיב של התרופה הוא נגזרת של החומר 4-aminopyridine, המשמש בעיקר ככלי מחקר וגם בכדי להקל על הסימפטומים של טרשת נפוצה.
האקסונים של תאי העצב מכוסים בשכבה שומנית דקה, הנקראת מיאלין, המאפשרת את מעבר המידע החשמלי ללא קצרים, ללא הפרעות, די דומה למעטפת המגנה על חוטי החשמל אותם אנו מכירים. פגיעות בעמוד השדרה פוגעות במעטפת המיאלין, חושפות את תעלות האשלגן ה"משובצות" בתוך האקסון, אשר להן תפקיד מכריע בהעברת המסרים החשמליים לאורך האקסון.
החוקרים ביססו הוכחות שהיו בעבר רק נסיבתיות, אשר הציעו שהפגיעות גורמות להיחלשות המיאלין, חושפות את תעלות היונים ומפריעות למעבר הסיגנלים החשמליים. ניסויי מעבדה בשילוב טכניקות הדמייה הצליחו לחשוף את תעלות היונים החשופות באקסון הפגוע.
החוקרים עוד גילו כי החומר 4-aminopyridine-3-methyl hydroxide, הוא "חוסם תעלות אשלגן", באמצעות טכניקת מעבדה חדשנית הנקראת "patch clamp", המשמשת למדידת הולכת הסיגנל החשמלי. הממצאים ביססו את ההנחה כי החומר מונע מן הזרם החשמלי לדלוף מבעד לתעלות החשופות ומגביר את הולכת הסיגנל החשמלי במקטעים הפגועים בעמוד השדרה.
"החומר יכול לאפשר עקיפה של הקטעים הפגועים בעמוד השדרה ע"י הענקת היכולת לאקסון להעביר את הסיגנלים החשמליים כאילו הוא עדיין מכוסה במיאלין", טוען פרופ' שי.
תאי העצב מעבירים סיגנלים חשמלים דרך סידרה של פולסים חשמליים בתדירות גבוהה, או "פוטנציאל הפעולה". לשם תפקוד תקין של תאי העצב, זמן המנוחה בין הפולסים החשמליים חייב להיות קצר ביותר. אך ה- 4-aminopyridine הראה שהוא מאריך את המנוחה בין הפולסים, או בשמה "refractory period". החוקרים מצאו שהחומר 4-aminopyridine-3-methyl hydroxide מחזיר את התפקוד התקין מבלי להשפיע על זמן המנוחה בין הפולסים. כתוצאה מכך, תאי העצב הפגועים מתפקדים כמעט כמו תאי עצב בריאים, יותר מכפי שנראה לאחר שימוש בתרופות אחרות.
נקודת יתרון נוספת קיימת בתרכובת החדשה שהיא 10 פעמים יותר יעילה מ- 4-aminopyridine, כלומר שניתן להשתמש במינונים נמוכים יותר, מה שיקטין את הסבירות לתופעות לוואי משמעותיות.
מכיוון שהמיאלין נפגע גם במחלת הטרשת הנפוצה, אותה תרכובת יכולה לשמש את אותם אנשים בכדי לשקם את תפקוד תאי העצב. פרופ' שי אמר, שמכיוון והתרכובת/ התרופה החדשה יכולה להינתן במינונים נמוכים יותר, ייתכן ותהיה יותר יעילה מהשימוש ב- 4-aminopyridine לטיפול בטרשת נפוצה.
תרגום ועריכה: ערן ברקוביץ'.