אירוע מוחי
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
שינויים בחומר הלבן במוח קשורים להשלכות השבץ
מחקר: שינויים שקטים בחומר הלבן במוח הנצפים בבדיקות הדמיה, משפיעים על הסיכון לנכות תפקודית לאחר שבץ
שינויים בחומר הלבן המתגלים בבדיקות CT או MRI של המוח, הינם שכיחים בגיל המבוגר. מחקר חדש ביקש לבדוק האם שינויים אלו משפיעים על הצפי הקליני לאחר שבץ מוח.
השינויים בחומר הלבן שנבדקו במחקר מכונים "לויקואריוזיס" – מדובר בשינויים בחומר הלבן שאינם מלווים בתסמינים גופניים ולרוב מתגלים באופן אקראי בבדיקות הדמיה של המוח. יחד עם זאת, מספר רב של מחקרים הדגים כי שינויים לא תסמיניים אלו קשורים לגורמי סיכון וסקולריים - בעיקר גיל מבוגר ויתר לחץ דם, ושהם מעלים סיכון לשבץ מוח ולהפרעות זיכרון.
למרות השכיחות הרבה של ממצאים אלו בבדיקות ההדמיה, הבסיס הפתולוגי להם עדיין איננו ברור. התיאוריה הרווחת גורסת כי מדובר במחלה מפושטת של כלי דם קטנים המספקים את רקמת המוח העמוקה.
המחקר החדש שפורסם בכתב העת Cerebrovascular diseases כלל 1,153 מטופלים לאחר שבץ מוח. כל החולים דורגו מבחינת חומרת השינויים בחומר הלבן - שינויים כרוניים שנצפו עוד לפני האירוע המוחי בבדיקות CT מוח.
המחקר הדגים כי גם לאחר שנלקחו בחשבון גורמי סיכון אחרים, נוכחותם של השינויים וחומרתם העלו סיכון לנכות תפקודית שלושה חודשים לאחר השבץ.
מחקר זה מהווה נדבך נוסף בשורה ארוכה של מחקרים שהדגימו כי לממצאים הדמייתים שקטים במוח השפעה קלינית משמעותית. ממצאים אלו עשויים לשמש כסמן למחלה שקטה של כלי דם קטנים במוח. לזיהוי ממצאים אלו ואיזון גורמי סיכון וסקולריים כתוצאה מכך, פוטנציאל לשפר מצב תפקודי באוכלוסייה המבוגרת וחולים לאחר שבץ.