מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סוכרת סוג-2

מנהלי קהילה

ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
ד
ד"ר נעמי לוין יינה
בוגרת ביה\"ס לרפואה בירושלים. מומחית ברפואה פנימית ונפרולוגיה. רופאה בכירה במכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי שיבא, תל השומר
מרינה ברושי
מרינה ברושי
- דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין - מרפאת סוכרת, השמנה ומחלות מטבוליות- בית חולים בילינסון. - דיאטנית סוכרת מכבי שירותי בריאות - קליניקה פרטית ברחובות השכלה: דיאטנית קלינית R.D – רישיון משרד הבריאות. BS.C במדעי התזונה, הפקולטה לחקלאות רחובות, האוניברסיטה העברית. קורסים מקצועיים: קורס "טיפול תזונתי בסוכרת לדיאטנים.יות" -המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה אוניברסיטת תל אביב. NLP THERAPIST – מכללת NLP PRO מדריך חדר כושר – בית הספר למקצועות הספורט, הסמכה פונקציונליים אימוני התנגדות וTRX קורס תזונת ספורט לדיאטנים – המרכז למניעת השמנה ותזונת ספורט מירי חדד. אתר- https://marina791990.wixsite.com/website פייסבוק- https://www.facebook.com/MarinaBroshiDiet/?ref=bookmarks אינסטגרם : https://www.instagram.com/balanced.diabetes/ על היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_beilinson.aspx
כמוניסוכרת סוג-2חדשותמחקר: לא כדאי לישון עם אור דלוק

מחקר: לא כדאי לישון עם אור דלוק

חוקרים אמריקאים מצאו כי שינה בחדר מואר בתאורה מלאכותית עשויה לגרום להתפתחות סוכרת סוג 2 מאחר ומצב זה גורם לשיבוש ייצור האינסולין בגוף


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

בשנים האחרונות עולה המודעות לנזקים של חשיפה מוגברת לתאורה מלאכותית בלילה – בין אם על ידי השארת מנורה דולקת בחדר השינה בסמוך למיטה או בחשיפה דרך פתחי החדר לתאורה חזקה מהרחוב. בין השאר, חוקרים ישראלים שבחנו את הנושא העלו כי חשיפה לאור בלילה מעלה את הסיכון להתפתחות סרטן השד ולהשמנה.

 

עבודות שבדקו את נזקי החשיפה לתאורה מלאכותית בלילה התייחסו בעיקר לשיבושים הנגרמים בהפרשת הורמון המלטונין ולהשפעתם של שיבושים אלה על הגוף. מלטונין - הקרוי גם 'הורמון השינה' ו'הורמון החושך' - הוא הורמון המופרש במוח שבין שאר תפקידיו מווסת את מחזורי השינה-ערות של הגוף ומשרה שינה. מחקרים שנערכו בנושא העלו כי חשיפה לתאורה בלילה משבשת את המנגנון התקין של ייצור המלטונין בגוף. 

 

עתה מצא מחקר שנערך בארה"ב כי לשינה בחדר המואר בתאורה מלאכותית עשויות להיות השלכות נוספות גם על הפרשת הורמון האינסולין, וחשיפה לתאורה מלאכותית בזמן השינה מעלה את הסיכון לסוכרת סוג 2.

 

בעבודה הנוכחית, החוקרים מבית הספר פיינברג לרפואה באוניברסיטת נורת'ווסטרן ביצעו בדיקות פיזיולוגיות למדידת השפעות החשיפה לתאורת לילה על רמות האינסולין בקרב 20 נבדקים בוגרים בריאים בגילי 18 עד 40. בחלוקה אקראית, עשרה נבדקים נתבקשו לישון שני לילות עוקבים בחדר חשוך במיוחד ללא מקור אור כלשהו, ואילו עשרת האחרים נתבקשו לישון ללילה אחד בחדר חשוך ובלילה השני בחדר מואר. כל הנבדקים זכו לשמונה שעות שינה בלילה ונתבקשו לתעד את איכות שנתם ביומן מיוחד. החוקרים בחנו מדדים פיזיולוגיים אצל הנבדקים, לרבות תנועות עיניים, פעילות שרירים וקצב לב וכן מדדו את רמות המלטונין בבדיקות דם שניטלו מהנבדקים בשנתם ובדקו את רמות הסוכר בדם לאחר היקיצה בבוקר.

 

החוקרים מצאו כי חשיפה לתאורה בלילה אחד בלבד שיבשה לא רק את הפרשת הורמון המלטונין, אלא הובילה גם להפרשה מוגברת ועלייה ברמות הורמון האינסולין בבוקר שאחרי, וזאת באופן שהוביל לעלייה בתנגודת לאינסולין, כלומר ליכולת מופחתת של תאי הגוף להגיב להורמון האינסולין הנושא מולקולות סוכר מחוץ לזרם הדם – באופן שמעלה את הסיכון לסוכרת סוג 2.

 

המחקר נתמך על ידי המכון הלאומי לבריאות בארה"ב (NIH), וממצאיו הראשוניים פורסמו כתקציר בגיליון מיוחד של כתב העת SLEEP, והוצגו ביוני 2018 בכנס משותף שנערך בבולטימור של האקדמיה האמריקאית לרפואת שינה (AASM) והחברה לחקר השינה בארה"ב (SRS).

 

יותר תאורת לילה – יותר סכנות

 

מחקרים בעבר כבר קשרו בין שיבושים בייצור הורמון השינה מלטונין בלילה לבין התפתחות סוכרת סוג 2. כך, בעבודות נמצא כי הורמון המלטונין הוא גם בעל תפקיד בשמירה על רמות תקינות של סוכר (גלוקוז) בדם. ממצאים מתוך מחקר מעקב אמריקאי נרחב בקרב נשים שנערך באוניברסיטת הרווארד ומבוסס על ממצאי "מחקר האחיות", העלו באפריל 2013 כי רמות נמוכות של הורמון המלטונין שעשויות לנבוע מחשיפה לתאורה מלאכותית בלילה – מגדילות פי 2.17 את הסיכון להתפתחות סוכרת.

 

הממצא הנוכחי – הקושר חשיפה לתאורה בלילה לשיבושים בייצור הורמון האינסולין – מצביע על כך שהפרעות בשינה שנגרמות מחשיפה לתאורה מלאכותית בלילה לא פוגעות רק במחזורי השינה-ערות אלא גם בפעילות המטבולית, כלומר בחילוף החומרים של הגוף - וכך מעלות את הסיכון לסוכרת.

 

בהודעה לעיתונות הדגיש החוקר הראשי, ד"ר איווי צ'ונג מייסון, כי הממצאים חשובים בעיקר נוכח העלייה בחשיפה לתאורת לילה מלאכותית בשנים האחרונות – בייחוד במדינות מפותחות שבהן נעשה שימוש גובר בתאורת רחוב חזקה בלילה בערים ובדרכים ראשיות וכן כשמקורות התאורה בבית רבים יותר – הן מנורות לילה קטנות והן מכשירי טלוויזיה שעשויים להישאר דלוקים במשך הלילה. "ההשפעה שמצאנו אקוטית", אמר מייסון, "נדרש מחקר נוסף לקבוע האם חשיפה כרונית לתאורה בלילה במשך השינה בעלת השלכות ארוכות טווח על הפעילות המטבולית".

 

מחקרים נוספים מחזקים את ממצאי העבודה הנוכחית. כך, למשל, מחקר ישראלי שנערך על אוכלוסייה של גברים משרתי קבע בצה"ל מצא ביוני 2015 כי הפרעות שינה בגיל צעיר מעלות ב-43% את הסיכון לפתח סוכרת – בעיקר בקרב אנשים עם עודף משקל והשמנת יתר. מחקר מקנדה משנת 2009 מצא כי שינה רבה מדי או מעטה מדי מגדילה את הסיכונים לסוכרת, בהשוואה לשינה תקינה של 8-7 שעות בלילה. מחקר אמריקאי שפורסם בפברואר 2015 אבחן כי מחסור בשעות שינה בקרב גברים מעלה את רמות חומצות השומן החופשיות בדם, ומנגנון זה הוא המוביל לעלייה בסיכון לכשל בוויסות רמות הסוכר בדם ולסוכרת.

 

מספר מחקרים בשנים האחרונות גם מצביעים על השפעות של חשיפה לתאורה מלאכותית בלילה על הבריאות. בדצמבר 2015 מצאו חוקרים ישראלים מאוניברסיטת חיפה כי נשים שחשופות לתאורת לילה מהרחוב או בבית, למשל אלו שישנות מול טלוויזיה דולקת, נמצאות בסיכון גבוה עד 52% יותר לפתח סרטן השד.

 

במחקרים נוספים של אותו צוות המחקר עלו ממצאים דומים: באחד המחקרים שפורסם תוך שימוש בתמונות לווין של משרד ההגנה האמריקאי הבודקות את עוצמת תאורת הלילה, נמצא כי בישובים שרחובותיהם מוארים יותר בתאורת לילה פלורוסנטית בישראל יש יותר חולות בסרטן השד, כשבמוקד התחלואה היו הערים הגדולות במרכז הארץ, ובראשן תל-אביב וישובים שבסמוך לקו הירוק שסופגים תאורת לילה במינונים גבוהים במיוחד. במחקר נוסף נמצא כי בשכונות בחיפה שמוארות בתאורת לילה חזקה, למשל בסמוך לאצטדיון הכדורגל, הכביש הראשי או הקניון – נרשם שיעור גבוה יותר של סרטן השד. החוקרים מסבירים את הממצא באמצעות מנגנון ביולוגי שבמסגרתו תאורה מלאכותית בלילה מדכאת את ההפרשה הטבעית של הורמון המלטונין בבלוטת האצטרובל, באופן שמעלה את הסיכון לגידולים סרטניים שקשורים להפרשות הורמונים כגון סרטן השד וסרטן הערמונית. מחקר חדש בנושא של הצוות הישראלי שפורסם במאי 2018 בכתב העת Chronobiology International העלה כי הסיכון לפתח סרטן גבוה יותר בעיקר כשתאורת הלילה מכילה תאורה לבנה המבוססת על אור כחול שאורכי הגל שלו קצרים, והסיכון העודף נמוך יותר כשהתאורה מבוססת על אור אדום וירוק. מחקרי הצוות בעבר שללו קשר בין חשיפה לתאורה מלאכותית בלילה לבין סוגי סרטן שאינם קשורים בהפרשת הורמונים – כמו סרטן הריאות.

 

מחקרים נוספים של צוות החוקרים העלו כי חשיפה לתאורת לילה מעלה את הסיכון להשמנה וכן מגדילה את הסיכון לסרטן הערמונית.

 

SLEEP 2018, the 32nd Annual Meeting of the Associated Professional Sleep Societies – Abstract 0117