מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מחלות לב

מנהלי קהילה

פרופ' סער מנחה
פרופ' סער מנחה
מנהל היחידה לקרדיולוגיה התערבותית (צנתורים) במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). רופא עצמאי ומצנתר- קופ"ח מכבי. פרופ' בחוג לקרדיולוגיה, אוניברסיטת תל-אביב. תחומי עניין: קרדילוגיה התערבותית, קרדיולוגיית ספורט, מניעת מחלות לב, מחלות לב מבניות, מניעת שבץ מוחי.
ד
ד"ר אבישי גרופר
אני בוגר בית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית והדסה בירושלים. השלמתי התמחות ברפואה פנימית במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי, ובקרדיולוגיה במרכז הרפואי שיבא, תל השומר, והתמחות בתחום של אי ספיקת לב, השתלות לב ולב מלאכותי (LVAD) במרכז הרפואי MAYO CLINIC במינסוטה, ארה"ב. לאחר החזרה לארץ עבדתי כרופא בכיר ביחידה לטיפול נמרץ לב ובמכון לאי ספיקת לב, ומנהל מרפאות המערך הקרדיולוגי בשיבא, תל השומר. כיום אני מנהל היחידה לאי ספיקת לב במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). אני יו"ר החוג לאי ספיקת לב באיגוד הקרדיולוגי בישראל וחבר באיגוד האירופאי לאי ספיקת לב ובאיגוד הבינלאומי להשתלות לב. אני מרצה בכיר בפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר באוניברסיטת תל-אביב ומעורב במספר רב של מחקרים בארץ ובחו"ל בתחום אי ספיקת לב, השתלות לב ולב מלאכותי (LVAD). מרצה בכנסים בארץ ובחו"ל. במסגרת עבודתי אני עוסק בטיפול במחלות שריר הלב, אי ספיקת לב, השתלת לב מלאכותי (LVAD), השתלות לב, מחלות מסתמיות ויתר לחץ ריאתי. אני רואה חשיבות רבה בהדרכה לאורח חיים בריא ומניעת מחלות לב.
דייאנה קליין
דייאנה קליין
פסיכולוגית שיקומית מומחית, קליניקה בפתח תקווה. עד לשנת 2022, הייתי פסיכולוגית אחראית במכון לשיקום חולי לב, בי״ח שיבא תל השומר.

מובילי קהילה

איתן אביר
איתן אביר
הי לכולם, שמי איתן, בן 44, אב לשלושה ילדים מקסימים, מאוד אוהב לרכוב על אופניים אופניים בשטח, טיולים, בילויים ובעיקר אוהב אנשים. בחודש נובמבר 2015 עברתי השתלת לב בארצות הברית , לאחר המתנה בישראל של מעל שנה, כחצי שנה מתוך תקופה זו באשפוז בבית חולים. בגיל 17 אובחנה בליבי קרדיומיופטיה. עד גיל 41 לא תסמיני כלל ואז תוך זמן קצר מאוד (חודשים ספורים) חלה הרעה משמעותית במחלת הלב שהוגדרה אז כאי ספיקה חמורה שהכניסה אותי לרשימת המתנה להשתלת לב. כבר במהלך האשפוז הארוך אפשר לומר שגיליתי את עצמי מחדש ונוכחתי שיש לי כוחות נסתרים שאף פעם לא ידעתי על קיומם. תקופה ארוכה באשפוז בבית חולים היא לא פשוטה ושואבת כוחות פיזיים ובעיקר מנטליים רבים. במהלך תקופת האשפוז נוכחתי שההתמודדות היא שונה לגמרי בין חולה לחולה ולא כולם מצליחים לאזור את הכוחות הדרושים להתמודדות הקשה והארוכה. לחוות על בשרי את החוויות הלא פשוטות לעיכול ומצד שני לצפות מהצד בדרכם הייחודית של חולים אחרים להתמודד הביאה אותי להחלטה להקדיש מזמני ומנסיוני לתמיכה ועזרה לחולי לב.
גיל מלצר
גיל מלצר
בן 56. נשוי. אבא של עומר (8) ומיקה (6). חולה לב. מייסד ומנכ"ל אגודת הלב הישראלי - העמותה למען מטופלי לב וכלי דם
ורד שיראזי
ורד שיראזי
חולת לב מילדות, חולת פיברומיאלגיה ומושתלת לב כ4 שנים. מורה בנשמתי ועסוקה בלעשות טוב בעולם.
כמונימחלות לבחדשותשימוש בסטרואידים אנבוליים מגדיל הסיכון להפרעות קצב לב

שימוש בסטרואידים אנבוליים מגדיל הסיכון להפרעות קצב לב

חוקרים מבריטניה וגרמניה מצאו כי אנשים שמשתמשים בסטרואידים אנבוליים לפיתוח שרירים נמצאים בסיכון גבוה לפתח הפרעת קצב מסוג פרפור פרוזדורים. ממה חשוב להיזהר?


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

סטרואידים אנבוליים הם חומרים שמדמים את פעילות הורמון הטסטוסטרון בגוף. חומרים אלה ניתנים כתרופות לטיפול במצבים רפואיים, למשל היפוגונדיזם – ירידה בתפקוד בלוטות המין. יש המשתמשים בהם גם בשימוש אסור לפיתוח שרירי הגוף ושיפור הישגים ספורטיביים.

 

בישראל אוסרת פקודת הרוקחות על מכירת סטרואידים אנבוליים ללא מרשם רופא, אולם השימוש בחומרים אלה נפוץ בשוק השחור. בארה"ב מוערך כי שני שליש מהמשתמשים בסטרואידים אנבוליים הם צעירים שעושים זאת לפיתוח הגוף וניפוח השרירים באופן לא חוקי, לעתים בשילוב עם תרופות מרשם כדי לצמצם את תופעות הלוואי. שילובים אלה עשויים להיות מסוכנים ואף הובילו למספר דיווחים בספרות הרפואית על סיבוכים משמעותיים ואף מקרי תמותה. בישראל נאבק משרד הבריאות בהפצה לא חוקית של סטרואידים אנבוליים, ואף הפיץ בינואר 2023 טופס מקוון לדיווח על משווקים של חומרים אלה.

 

עתה מצאו חוקרים מאירופה נזק ארוך טווח שנלווה לשימוש בסטרואידים אנבוליים: עלייה בסיכון להפרעת קצב בלב מסוג פרפור פרוזדורים – הפרעת הקצב השכיחה ביותר שעשויה להתבטא בדופק מואץ, קוצר נשימה ואי סבילות למאמצים, אשר מהווה גורם סיכון משמעותי לשבץ מוחיאי ספיקת לב וסיבוכים לבביים נוספים.

 

נטייה גנטית 

 

צוות המחקר, שכלל קבוצה בינתחומית של קלינאים וחוקרים מאוניברסיטת ברמינגהם בבריטניה בשיתוף פעולה עם חוקרים מגרמניה, בחן קבוצה של 146 נבדקים שפיתחו הפרעות בשריר הלב (קרדיומיופתיה) בגיל צעיר שימוש בסטרואידים אנבוליים.

 

הצוות מצא כי הורמוני מין זכריים, כגון טסטוסטרון, הנקראים גם סטרואידים אנבוליים אנדרוגניים, אשר מנוצלים לרעה לבניית שרירים במיוחד בקרב גברים צעירים, עשויים להגביר את הסיכון לפרפור פרוזדורים אצל אנשים בעלי נטייה גנטית למחלות לב. בשנים האחרונות מתחדדת ההכרה בדבר גורמי סיכון גנטיים למחלות לב, ובישראל באיגוד הקרדיולוגי אף ממליצים לכל ישראלי לבצע לפחות פעם אחת בחיים בדיקת דם לזיהוי החלבון 'ליפופרוטאין a' (המסומן Lp(a)) אשר עובר גנטית בין הדורות ועשוי לזהות אנשים עם סיכון גנטי מוגבר למחלות לב.

 

החוקרים התמקדו בהפרעה לבבית ספציפית מסוג 'קרדיומיופתיה אריטמוגנית של החדר הימני' (ARVC) שמלווה בליקוי בפעילו החדר הימני בלב. 97 מהמקרים הוגדרו עם חשד למצב שהתפתח על רקע השימוש בסטרואידים אנבוליים ו-49 מקרים הוגדרו כמקרים ודאיים של קשר בין המצב לנטילת סטרואידים אנבוליים. החוקרים הצליחו להצביע על כך שמרבית המטופלים בסיכון להפרעות לבביות מחומרים אלה הם גברים, שכן בקבוצה ה"חשודה" היו 43% גברים, ובקבוצה הוודאית היו 73% גברים. כמו כן, 24% מהמטופלים בקבוצה הוודאית פיתחו פרפור פרוזדורים, לעומת 3% בלבד מהמטופלים בקבוצה ה"חשודה" – מה שמצביע על קשר בין סטרואידים אנבוליים להפרעת הקצב.

 

המחקר נתמך על ידי מענקים מטעם איגוד הלב הבריטי (BHF) והאיחוד האירופי, וממצאיו מדווחים בגיליון פברואר 2024 של כתב העת Journal of Physiology.

 

מחלות כבד ובעיות עור

 

בראיון לתקשורת אמרה המחברת הראשית במחקר, ד"ר לורה זומרפלד (Sommerfeld), חוקרת פוסט-דוקטורט באוניברסיטת אפנדורף המבורג, כי "המחקר שלנו יכול לתרום באופן משמעותי להבנת ההשלכות של שימוש לרעה בסטרואידים אנבוליים כדי להגדיל את מסת השריר על בריאות הלב של גברים צעירים. דיווחים עדכניים הראו כי גברים צעירים נמצאים על הכוונת ברשתות החברתיות כמו טיקטוק, והם משמשים כיעד לפרסומות המוכרות להם מוצרי טסטוסטרון. הראינו כיצד שימוש לרעה בסטרואידים נושא סיכון ספציפי שאנשים רבים לא יהיו מודעים אליו".

 

פרופ' לריסה פבריץ (Fabritz), יו"ר מצבי לב תורשתיים באוניברסיטת אפנדורף בהמבורג שבגרמניה, שריכזה את המחקר, הוסיפה כי "מחלות של שריר הלב משפיעות על אנשים צעירים ואתלטיים, ועשויות להוביל להפרעות מסכנות חיים בקצב הלב. פרפור פרוזדורים הוא מצב שכיח באוכלוסייה הכללית, ורמות טסטוסטרון גבוהות יכולות לגרום להתפרצות מוקדמת יותר של המחלה".

 

לצד הסיבוך הלבבי שזוהה, במשרד הבריאות מתריעים מסיכון לתופעות לוואי נוספות בשימוש לא חוקי בסטרואידים אנבוליים שלא באמצעות מרשם רופא, לרבות מחלות כבד וכליה – לרבות דימומים בכבד וסרטן הכבד; בעיות עור – ובהן אקנה ונשירת שיער; פגיעה בפוריות ובתפקוד המיני, כולל אין אונות (אימפוטנציה); הפרעות הורמונאליות; הפרעות התנהגותיות במערכת העצבים המרכזית, ובהן הפרעות פסיכוטיות והפרעה דו קוטבית; נטייה לתחלואה כרונית; ואשפוזים ותמותה באוכלוסייה צעירה שנחשבת לבריאה וללא היסטוריה רפואית קודמת.

 

Journal of Physiology, doi: 10.1113/JP284597