נשימה
מנהלי קהילה
שחפת
מהי שחפת? איך נדבקים? איך יודעים אם חליתם? ואיך מטפלים?
מהי שחפת?
שחפת היא מחלה זיהומית הנגרמת על-ידי החיידק מיקובקטריום טוברקולוזיס, ומאופיינת ביצירת גבשושיות ברקמות.
במרבית המקרים מדובר בשחפת ריאתית, בה החיידק נשאף אל תוך הריאות והורס רקמות ריאה. בחלק מן המקרים החיידק חודר לדם ומשם ממשיך לתקוף רקמות נוספות כמו המוח או חוט השדרה. ללא טיפול יעיל בזמן, המחלה עלולה להיות קטלנית.
מהם התסמינים של שחפת?
התסמינים של שחפת ריאתית פעילה כוללים חום, עייפות, לעיתים איבוד במשקל והזעה לילית, כיח בו עלול להיות דם, שיעול קשה במשך תקופה ארוכה וכאבים בחזה.
כיצד נדבקים?
השחפת הריאתית מדבקת מאוד, אבל רק כאשר היא פעילה. כאשר חולה שחפת פעילה משתעל או מתעטש החיידקים עוברים באוויר, ונשאפים על ידי אדם שנמצא בקרבתו. הם עלולים להתיישב בריאותיו, ולהתחיל להתרבות, משם הם עלולים לעבור גם לדם ולאיברים נוספים.
המחלה יכולה להישאר רדומה במשך חודשים, שנים או תמיד, ולכן לא יורגשו תסמינים ונשא החיידק לא יהיה מדבק. רק כעשרה אחוז מהאנשים שנדבקו בחיידק יפתחו את המחלה, כאשר יש סיכון של 5 אחוז לחלות בשחפת בשנתיים הראשונות להדבקות בחיידק ו-5 אחוז לחלות בהמשך החיים.
אנשים שנדבקו אך המחלה לא הייתה פעילה, עלולים בעתיד, בעיקר כשמערכת החיסון שלהם תהיה חלשה - לדוגמה בעקבות טיפולים כימותרפיים, השתלות, הריון, זקנה או סוכרת - לפתח את המחלה.
איך בודקים?
כאמור, חיידק השחפת עלול להיות בגוף, אך לא יהיו סימנים המעידים על כך. הבדיקה שקיימת כיום היא בדיקה תת-עורית, במסגרתה מזריקים בגב היד כמות כמעט אפסית של חלבונים של החיידק, אם החיידקים נמצאים בגוף נוצרת תגובה - התנפחות, ולאחר 72 שעות בודקים כמה התנפח האזור.
עם זאת, המבחן אינו חד משמעי. הוא רק אומר אם החיידק נמצא בגוף ולא מבדיל בין הדבקה למחלה פעילה. בנוסף, יכולות גם להיות טעויות כי האזור יכול להתנפח גם בגלל נוכחות חיידקים אחרים או בגלל חיסון שהתקבל בעבר נגד שחפת. חמור מכך - דווקא הבדיקות של החולים עם השחפת הכי קשה, יוצאות פעמים רבות שליליות. כדי לדעת אם המחלה התפרצה עושים צילום חזה.
איך מטפלים?
על מנת להגיע לריפוי מלא ממחלת השחפת, יש צורך בנטילה מלאה וסדירה של מספר תרופות אנטיביוטיות במשך שישה עד תשעה חודשים.
הבעיה היא שכאשר הטיפול מופסק באמצע או לא נלקח בצורה סדירה, החולה יפתח שוב את המחלה ויחזור להיות מדבק. חמור מכך, כאשר הטיפול האנטיביוטי לא נלקח כהלכה, זה מעודד התפתחותם של חיידקים עמידים לאנטיביוטיקה. כיום יש זנים של חיידקי שחפת שעמידים לאנטיביוטיקות.
מסיבה זו האדם שנוטל את התרופות נמצא במעקב, ולוקח את התרופות בכל יום בנוכחות אחות או רופא. לא פעם הוצאו צווי בית משפט לאשפוז בכפייה לחולים שסירבו לקבל את הטיפול, מכיוון שחולה שחפת שאינו מטופל מהווה סכנה לשלום הציבור.
אדם שמטופל בתרופות יפסיק להיות מדבק רק כשבועיים לאחר נטילת התרופות, במידה והחיידק רגיש לאנטיביוטיקות שהוא טופל בהן. החולה מושם בינתיים בבידוד, אך לא תמיד בבית חולים.