טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
שומן לשיקום המיאלין
האם העלאת כמות חומצות השומן המותקפות על-ידי הגוף בסובלים מטרשת נפוצה תאט את התקדמות המחלה?
מחקר חדש שפורסם בכתב העת Science Translational Medicine מציע להעלות את כמות חומצות השומן המותקפות על-ידי המערכת החיסונית של הגוף באנשים עם טרשת נפוצה, וכך להפחית את ההתקפים ולהאט את התקדמות המחלה.
בטרשת נפוצה, המערכת החיסונית של הגוף תוקפת את המיאלין - שכבה שומנית המבודדת את תאי העצב ומגינה עליהם. בעת פעילות דלקתית, מוגברת התקיפה על שכבת המיאלין ועל התאים המרכיבים אותה. עד היום התמקד המחקר במערכת החיסונית שתוקפת ופחות בהרכב המיאלין והמולקולות המותקפות.
כדי לחקור את "שומני המיאלין", החוקרים בחנו את נוזל עמוד השדרה של אנשים עם טרשת נפוצה, אנשים בריאים ואנשים עם מחלות נוירולוגיות אחרות. השוואות בין נוזלי עמוד השדרה השונים הביאו לזיהוי ארבעה סוגי שומנים המותקפים באופן תדיר בקרב אנשים עם טרשת נפוצה. בהשוואה שנערכה בין רקמות מוח של אנשים עם טרשת נפוצה בהשוואה לרקמות מוח של אנשים בריאים, מצאו שאותם ארבעה סוגי שומנים היו חסרים באזורים בהם הייתה פגיעה משמעותית בתאי העצב.
לאחר זיהוי השומנים הקריטיים, החליטו החוקרים להזריק אותם, לאורך מספר שבועות, לעכברים עם מחלה הדומה לטרשת נפוצה. התוצאות הראו שיפור משמעותי בחומרת המחלה ואפילו החלמה מלאה מכמה סימפטומים.
ההנחה היא שאנשים עם טרשת נפוצה שחסרים את ארבעת השומנים הללו, לא מצליחים לבנות ולשקם את המיאלין לאחר שהוא נפגע על-ידי המערכת החיסונית. בנוסף, הראו תוצאות המחקר כי תוספת השומנים מביאה לשיפור חומרת המחלה בעכברים. כעת נותרה השאלה - האם תוספת קבוצת השומנים הללו לבני אדם תביא לאפקט דומה? החוקרים מבטיחים תשובות תוך שנתיים.