טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
שדרוג הטיפול התרופתי לטרשת נפוצה
צוות חוקרים בינלאומי מצא שהוספה של נוגדן חד-שבטי אנושי הנקרא daclizumab, לטיפול הרגיל, מפחית את מספר הנגעים החדשים או מקטין את הנגעים הקיימים, בקרב מטופלים עם טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית. כך נטען במחקר חדש שייצא במרץ 2010 בז'ורנל הרפואי היוקרתי Lancet Neurology.
"מחקרים קודמים הראו שטיפול עם daclizumab מפחית את פעילות הטרשת הנפוצה", אמר פרופ' ג'ון רוז, מהמחלקה הנוירולוגית באוניברסיטת יוטה. "עבודת המחקר שלנו הראתה ש- daclizumab מפחית באופן משמעותי את היווצרות הנגעים בקרב אנשים עם טרשת נפוצה מסוג התקפי-הפוגתי".
נוגדנים חד-שבטיים הם פרוטאינים של המערכת החיסונית בעלי נטייה להיקשר לתאי מטרה ספציפיים, ומעוררים את המערכת החיסונית לתקוף תאים אלו. daclizumab הוא נוגדן חד-שבטי ספציפי ל- CD25, פרוטאין שבא לידי ביטוי בתאי T פעילים. היקשרות ה- daclizumab ל- CD25 מביאה לעיכוב ספיציפי של תאי T פעילים. הטיפול ב- daclizumab נחקר כבר בקרב נבדקים עם מחלות אוטואימוניות, כגון טרשת נפוצה, אשר מאופיינות בפעילות ותגובות חריגות של תאי T.
פרופ' רוז ושותפיו למחקר ביצעו מחקר קליני רנדומאלי, כפול סמיות, עם קבוצת ביקורת מתאימה שנטלה פלצבו בקרב 51 מרכזים ברחבי ארה"ב, קנדה, גרמניה, איטליה וספרד. הם גייסו 230 נבדקים עם טרשת נפוצה מסוג התקפי-הפוגתי אשר לקחו אינטרפרון בטא (הטיפול השגרתי) ובאופן רנדומאלי נחלקו ל- 3 קבוצות, תוספת לטיפול עם מינון גבוה של daclizumab, מינון נמוך של daclizumab או פלצבו (תרופת דמה).
תוצאות החוקרים הראו שתוספת של daclizumab במינון גבוה לטיפול באינטרפרון בטא הביאו להפחתה משמעותית של נגעים חדשים והקטנתם של נגעים ישנים. בנוסף לזאת, החוקרים מצאו שמטופלים שלקחו מינונים גבוהים ונמוכים של daclizumab, היה להם מספר הגבוה פי 7-8 של תאי מערכת החיסון הנקראים CD56bright natural killer cells. מחקרים קודמים הראו שמטופלי טרשת נפוצה שאינם לוקחים טיפול, יש להם רמות נמוכות של תאים אלו (NK cells) בהשוואה לנבדקים בריאים.
"ישנם מספר עדויות המצביעות על התפקוד הפוטנציאלי של CD56bright natural killer cells בוויסות המערכת החיסונית", כך מסביר פרופ' רוז. "המחקר הזה מספק הוכחות תומכות לכך שטיפול ב- daclizumab מביא להתפשטות CD56bright natural killer cells ונותן תמיכה לתיאוריה שטוענת שהתפשטות תאים אלו מתווכת את האפקט של daclizumab בהפחתת הפעילות של הנגעים בטרשת נפוצה". יש צורך במחקרי המשך בכדי לקבוע באם יעילותו המירבית של ה- daclizumab מושגת בשימוש בלעדי או בשיתוף עם האינטרפרון בטא, בנוסף יש עוד לקבוע את המינון ומשך זמן הטיפול האידאלי בכדי למקסם את יעילות ובטיחות התרופה.
מתוך ה- ScienceDaily
תרגום ועריכה: ערן ברקוביץ'.