אירוע מוחי
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
שבץ שקט – לא תמיד שקט באמת
מחקר חדש מצא כי שבץ שקט אינו בהכרח שקט, ייתכן שפשוט לא מקשיבים לו
האם אוטמים שקטים הם אכן שקטים? אוטמים שקטים מוגדרים כאוטמים המתגלים באופן אקראי בבדיקות הדמיה של המוח, ללא כל תסמינים קליניים בזמן הופעתם. מחקר חדש שפורסם בכתב העת STROKE בחן אם אכן האוטמים הללו אינם מלווים בתסמינים.
השכיחות של אוטמים שקטים באוכלוסיה המבוגרת עומדת על 8-28% במחקרים השונים. אוטמים שקטים נמצאו כקשורים באופן מובהק לסיכון לשבץ מוח תסמיני וכן להפרעות קוגניטיביות. כך למשל, במחקר רוטרדם המפורסם נמצא כי למשתתפים בריאים עם אוטמים שקטים בתחילת המחקר, הסיכון לפתח דמנציה היה כפול ביחס למשתתפים ללא אוטמים שקטים.
חוקרים מסינגפור ביקשו לבדוק האם אותם אוטמים שקטים ולכאורה לא תסמיניים היו אכן שקטים, או לחילופין - האירועים היו תסמיניים אולם לא פורשו נכונה בזמן אמת על ידי המטופלים ובני משפחתם.
לשם כך הם עקבו אחר בדיקות MRI מוח של למעלה מ-600 חולים עם הפרעות קוגניטיביות, שנעשו כחלק ממחקר מתמשך בנושא דמנציה. לשישה מבין משתתפי המחקר היו ממצאים הדמייתים המתאימים לאוטם טרי שהופיע סמוך לבדיקת ההדמיה.
בראיונות עם אותם חולים נתגלה בדיעבד כי למחצית החולים אכן היו תסמינים שהתאימו לאזור במוח בו נצפתה פגיעה בהדמיה ולמעשה נבעו כתוצאה מאירוע מוחי חדש, אך התסמינים לא פורשו נכונה.
מהמחקר עולה כי חלק ניכר מאותם אוטמים, לכאורה שקטים, היו תסמיניים אולם לא אובחנו בזמן אמת. נראה כי יש צורך להעלות את מודעות האוכלוסייה, במיוחד האוכלוסייה המבוגרת ובני משפחתם, לזיהוי סימני שבץ, כדי שאירועים אלו לא יוחמצו ויזכו לטיפול הולם.