מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

אירוע מוחי

מנהלי קהילה

פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר אסף טולקובסקי
נוירולוג מתמחה בבי"ח בלינסון

מובילי קהילה

טל-פדרמן
טל-פדרמן
את המסע הנוירולוגי עברתי כשחטפתי שבץ מוחי בגיל 28, לאחר מכן הוכשרתי כמאמנת רפואית וכיום "עמיתה מומחית" בפרויקט שיקום אישי, בקופ"ח מכבי. יחד עם צוותי עו"ס אני בונה תוכניות שיקום ומלווה חולים מרגע המשבר ועד החזרה לקהילה. בנוסף אני גולשת,חובשת באיחוד והצלחה. ומרצה באוניברסיטת ת"א. יש לי קליניקה פרטית ואני מומחית בניהול משברים רפואיים. ספרים נוספים שכתבתי: הכל בראש- אוטוביוגרפי,המספר את מסע השיקום. את לא נראת נכה- ספר שירים ותובנות. המדריך למשתבץ הצעיר- ספרהומוריסטי עם כלים פרקטיים לתהליכי שיקום. למידע נוסף:  www.hakol-barosh.com  
איציק-ניסני
איציק-ניסני
הגמול לאדם על עבודתו אינו מה שהוא קיבל בעבורה אלא ההזדמנות להגשים חזונו .
כמוניאירוע מוחיחדשותשבץ משפיע גם על המטפל

שבץ משפיע גם על המטפל

לאנשים שמטפלים בקרוב משפחה שעבר שבץ סיכון מוגבר לדיכאון


80% מהאנשים ששרדו שבץ מטופלים על ידי בני משפחה (צילום: Shutterstock)
80% מהאנשים ששרדו שבץ מטופלים על ידי בני משפחה (צילום: Shutterstock)

 

אנשים המטפלים בנפגעי שבץ נמצאים בסיכון לפתח דיכאון וסיבוכים הקשורים למתח כרוני. כך עולה ממחקר חדש שערכו חוקרים מאוניברסיטת Loyola.

 

שבץ הוא אחד מהגורמים המרכזיים לנכות ארוכת טווח. האיגוד האמריקאי לבני משפחה מטפלים מדווח כי עד 80% מהאנשים ששרדו שבץ מטופלים על ידי בני משפחה העוזרים להם לתפקד פיזית או קוגניטיבית, עקב ליקויים העשויים לכלול שיתוק, שינויים התנהגותיים, בריחת שתן בעיות דיבור וכדומה. 

 

המחקר שפורסם בכתב העת Biological Research for Nursing נערך בקרב 45 נשים שטיפלו בקרוב משפחה שעבר שבץ במהלך השנה האחרונה. ממוצע שעות הטיפול שהנשים סיפקו עמד על יותר מ-50 שעות שבועיות. הנשים נשאלו על הלחץ שהן חשו, העול שבטיפול, תמיכה חברתית, איכות השינה ותסמיני דיכאון.

 

התוצאות חשפו שהנשים חשות רמות גבוהות של לחץ ועול בטיפול ושיש להן איכות שינה נמוכה. עוד נמצא כי הנטל שבטיפול באדם שעבר שבץ מעלה את הסיכון לתסמיני דיכאון ולחץ. הנטל יכול לכלול לחץ כלכלי, הסתגרות בבית, שינויים במערכת היחסים עם המטופל, חוסר היענות של המטופל, דרישות הטיפול וחוסר זמן אישי לעצמם. מהמחקר עולה הצורך לתמוך במטפלים, לעקוב אחר מצבם ולטפל בהם במידת הנדרש.

 

ייתכן ומקור המתח הגדול ביותר לאנשים שמטפלים באדם אהוב שעבר שבץ, אינו דאגה לקרוב החולה. מחקר שפורסם בשנת 2010 מצא כי חוסר הבנה ועזרה מקרובים וחברים גורם למתח הרב ביותר ולסיכון הגדול ביותר לבריאות ולרווחה האישית של המטפל עצמו.

 

 

גם במטפל צריך לטפל. איך עושים זאת?

 

לפרטים נוספים באתר אוניברסיטת Loyola