מחלות לב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
רפואה משלימה לאנשים עם אי ספיקת לב
אילו תוספי תזונה עשויים לסייע למאובחנים באי ספיקת לב? ומפני אלו שילובים מסוכנים עם תוספים וצמחי מרפא מומלץ לחולים להיזהר? איגוד הלב האמריקאי מפרסם הנחיות חדשות
אי ספיקת לב היא מחלת הלב השכיחה באוכלוסייה, שמתבטאת בפגיעה מתקדמת בתפקוד הלב ,וזאת באופן שמשבש את יכולתו להזרים דם וחמצן בכמות מספקת לאברי הגוף במאמץ ובשלבים מתקדמים גם במנוחה.
אי ספיקת לב מלווה בתסמינים שונים, בהם תסמינים שנובעים מהצטברות נוזלים כמו קוצר נשימה, שיעול יבש, עלייה מהירה במשקל ובצקות; תסמינים שמבטאים ירידה באספקת הדם לאיברי הגוף כגון עייפות, הפרעות שינה, סחרחורות ודופק לב מהיר; ותסמינים אפשריים נוספים, ובכללם אובדן תיאבון, צורך דחוף להטיל שתן בלילה וכן תסמינים רגשיים.
לצד הטיפול הרפואי שנדרש באי ספיקת לב, שהימנעות ממנו או עיכובו עלולים להוביל להחמרה של אי ספיקת לב עד כדי אשפוזים חוזרים ותמותה – בשנים האחרונות צוברים פופולאריות טיפולים ברפואה משלימה ואלטרנטיבית ונטילת תוספי תזונה.
עם זאת, יעילותם של טיפולי הרפואה המשלימה עדיין שנויה במחלוקת בקהילה הרפואית והמדעית, וחשוב מכך – ישנם תוספי תזונה שעלולים להיות בעייתיים בשילוב עם התרופות לאי ספיקת לב, להפחית מהשפעתן ובמצבים מסוימים אף להוביל לתגובה מסכנת חיים. על כן נדרשת תשומת לב ראויה מצד המטופלים ורופאיהם לשימוש בשירותי רפואה משלימה, תוספי תזונה וצמחי מרפא.
לפי הערכות, כיום כ-30% מהמאובחנים עם אי ספיקת לב פונים לטיפולי רפואה משלימה, ואחד לכל חמישה צורך צמחי מרפא שונים, במקרים רבים מבלי לעדכן את הרופא המטפל.
לאור עלייה שזוהתה בפניות של אנשים עם אי ספיקת לב לטיפולים ברפואה המשלימה והאלטרנטיבית, באיגוד הלב האמריקאי (AHA) פרסמו בדצמבר 2022 בכתב העת Circulation נייר עמדה ראשון מסוגו שסוקר את שיטות הטיפול השונות ברפואה המשלימה ומחקרים שבחנו האם ביכולתן להקל על החיים עם אי ספיקת לב.
בהתבסס על נייר העמדה, במדריך זה נפרט על:
יעילות ובטיחות של טיפולים משלימים שונים לאי ספיקת לב:
מזונות, תוספים וצמחי מרפא שעלולים להזיק למטופלים עם אי ספיקת לב:
רפואה משלימה לאי ספיקת לב: מה עובד?
חומצות שומן מסוג אומגה 3
לפי נייר העמדה, תוסף התזונה עם העדויות החזקות ביותר לשיפור במצבם של אנשים עם אי ספיקת לב הוא תוסף המכיל חומצת שומן בלתי רוויה מסוג 'אומגה 3', הקרוי גם 'שמן דגים' – כשזה נלקח במינונים מתונים ובידיעה ותיאום עם הרופא המטופל.
לפי מספר מחקרים נטילת תוסף אומגה 3 באופן קבוע מלווה בירידה בסיכון להחמרה של אי ספיקת לב ולאשפוזים חוזרים. מחקר כפול סמיות בנושא מאיטליה בשם GISSI-HF, שפורסם באוקטובר 2008 בכתב העת Lancet, מצא כי מטופלים עם אי ספיקת לב בדרגות חומרה 2 עד 4 (מתוך 4) חוו ירידה של 8% בסיכון לאשפוזים מסיבות קרדיאליות וירידה של 9% בסיכון לתמותה בנטילה קבועה של 1 גרם תוסף אומגה 3 ליום, בהשוואה לנטילת תוסף דמה (פלסבו). לפי חישוב נוסף שבוצע על סמך הנתונים שנאספו בעבודה, היה צורך בנטילה של אומגה 3 ברציפות למשך 3.9 שנים אצל 56 חולים עם אי ספיקת לב כדי למנוע מקרה תמותה אחד ואצל 44 חולים במחלה כדי למנוע אירוע אחד של תמותה או אשפוז בבית חולים על רקע מחלה לבבית.
למרות שככלל נטילה של אומגה 3 נחשבת לבטוחה עבור אנשים עם אי ספיקת לב, מספר חוקרים מתריעים כי מינון גבוה מדי מהתוסף שעלול להוביל להתפתחות הפרעת קצב מסוג 'פרפור פרוזדורים'.
ההמלצה: בנייר עמדה מומלץ למאובחנים עם אי ספיקת לב לשקול עם הרופא המטפל נטילה קבועה של 'אומגה 3', אם כי חשוב שזו לא תשמש תחליף לטיפול הרפואי-תרופתי המומלץ, וכן מומלץ להגביל את צריכת חומצת השומן במזון ובתוספים למינון של עד 4 גרם ליום.
קואנזים Q10
קואנזיםQ10 הוא חומר דמוי ויטמין המסיס בשומן, שמקורו בעיקר בבשר ודגים, אשר משמש בגוף בפעולות ביולוגיות שונות ובין השאר גם כנוגד חמצון. מאחר ואי ספיקת לב מלווה בדלדול האנרגיה בתאי הגוף ההנחה היא כי נטילת תוסף 'קואנזים Q10' עשויה להיטיב עם המאובחנים במחלה.
נכון להיום, מספר מחקרים מצומצמים זיהו תועלות בנטילה קבועה של התוסף לאנשים עם אי ספיקת לב. כך, למשל, מחקר משבדיה שפורסם במארס 1995 בכתב העת Journal of Cardiac Failure שמצא כי צריכה מתמשכת של התוסף במינון יומי של 100 מ"ג מובילה לתרומה ולו במעט ביכולת לביצוע פעילות גופנית, אם כי החוקרים סיכמו שנדרשים מחקרים נוספים לפני יציאה במסקנות גורפות.
עם זאת, עבודות גדולות לא הצליחו לזהות שיפור בכושר הגופני של אנשים עם אי ספיקת לב שנטלו את התוסף, וסקירה על השפעות התוסף באי ספיקת לב של מאגר המחקר קוצ'ריין שפורסמה ביוני 2014 הובילה למסקנה כי לא ניתן לקבוע שהתוסף מביא לשיפור ב'מקטע הפליטה' המבטא את יכולת ההתכווצות של שריר הלב וביכולות הגופניות של המאובחנים במחלה וכי "לא ניתן להגיע למסקנות על תועלות או נזקים של השימוש בתוסף באי ספיקת לב בשלב זה".
ההמלצה: נייר העמדה קובע כי נכון לעתה אין די ראיות כדי לתמוך בנטילה קבועה של 'קונאזים Q10' במצב של אי ספיקת לב.
ויטמין B1
ויטמין B1 המכונה גם 'תיאמין' הוא ויטמין מסיס במים שמקורו בתזונה המשמש לתהליכים ביולוגיים רבים בגוף. בעבר, פרשת הרמדיה בישראל פרצה על רקע הוצאת הוויטמין מפורמולת מזון לתינוקות, באופן שהוביל להתפתחות נזקים עצביים ותמותה בקרב תינוקות שניזונו מהפורמולה באופן בלעדי. מקורותיו העיקריים של ויטמין B1 הם דגנים מלאים, קטניות ושמרים.
מחסור בוויטמין B1, המכונה בעגה המקצועית גם 'Wet Beriberi' ("מחלת בריברי"), מוכר בספרות הרפואית כגורם סיכון אפשרי לאי ספיקת לב, ככל הנראה על רקע דלדול אנרגיות בתאי שריר הלב (מיוציטים).
מאובחנים רבים עם אי ספיקת לב סובלים מחוסרים בוויטמין גם על רקע גורמי סיכון משניים למחלה, לרבות שימוש בתרופות מקבוצת המשתנים, תזונה ירודה, גיל מתקדם ותחלואה נלווית כרונית. מחקר מקנדה שפורסם בינואר 2006 בכתב העת Journal of the American College of Cardiology מצא במדגם של מאה חולי אי ספיקת לב מאושפזים כי שליש (33%) סבלו ממחסור בוויטמין B1.
למרות המחסור בוויטמין, מחקרים בספרות הרפואית שבחנו נטילה קבועה של ויטמין B1 על ידי אנשים עם אי ספיקת לב לא זיהו שיפור משמעותי במצבם.
באחד המחקרים החדשים בתחום מקנדה, שפורסם בדצמבר 2019 בכתב העת American Journal of Clinical Nutrition, נמצא כי בהשוואה לנטילת תוסף דמה (פלסבו), נטילה קבועה של ויטמין B1 לחצי שנה מצד חולים עם אי ספיקת לב לא משפרת את תפקוד חדר שמאל של הלב, כפי שמתבטא ב'מקטע הפליטה', לא תורמת לאיכות החיים ולשיפור ביכולת הגופנית, וזאת למרות שהיא מובילה בפועל לעלייה ברמות הוויטמין בדם.
ההמלצה: בנייר העמדה נקבע כי על רקע הראיות בנושא, נטילת תוסף ויטמין B1 אינה מומלצת באופן גורף לכלל המאובחנים עם אי ספיקת לב, וכשאין מצב קליני שמעיד על מחסור בוויטמין – יש להימנע מנטילתו.
ויטמין D
בשנים האחרונות יש מודעות גוברת בקהילה הרפואית והמדעית ליתרונותיו הרבים של ויטמין D שמקורו במזון ובעיקר מקרני השמש – ויטמין המשמש בתהליכי גוף רבים ובין השאר מסייע לספיגת מינרלים וחיזוק העצמות.
מחקרים שבחנו נטילת ויטמין D בקביעות על ידי אנשים עם אי ספיקת לב מזהים ירידה ברמות סמנים דלקתיים בדם, ואף שיפור בתפקוד חדר שמאל של הלב בחלק מקבוצות הגיל, אך לא מזהים שיפור ביכולות גופניות ובסיכון לתמותה מהמחלה, ויש ממצאים סותרים בדבר השפעות הוויטמין על איכות חיי החולים.
מחקר אמריקאי מאוניברסיטת הרווארד, שפורסם בנובמבר 2019 בכתב העת Circulation, אשר מצא כי נטילת אומגה 3 מיטיבה במניעת אשפוזים חוזרים של אי ספיקת לב, לא זיהה השפעה מיטיבה לנטילה קבועה של ויטמין D (במינון של 2,000 יחידות בינלאומיות IU ליום) בתקופה ממוצעת של 5.3 שנים.
ההמלצה: נייר העמדה החדש קובע כי המידע הנוכחי באשר לתועלת של נטילה קבועה של ויטמין D באי ספיקת לב אינו חד משמעי, ועל כן לא ניתן כיום להמליץ על נטילת התוסף לכלל החולים במקרים שאינם מוצדקים קלינית.
יוגה, טאי צ'י וצ'י קונג'
טיפולי יוגה וטאי צ'י נחשבים לטיפולים בטוחים לאנשים עם אי ספיקת לב. מספר מחקרים מדגימים את השפעתם המיטיבה על המערכת הקרדיו וסקולארית בהעלאת פעילות פאראסימפטטית – כלומר פעילות שמשרה התייצבות בתפקוד הלב, לצד הפחתת פעילות סימפטטית שמאופיינת בהאצת קצב הלב ובהכנת הגוף להתמודדות עם מצבי מתח, חרדה ולחץ.
מטה אנליזה שפורסמה בשנת 2020 בכתב העת Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, מצאה כי טאי צ'י וצ'י קונג' – שתי אומנויות לחימה שמקורן במזרח הרחוק הכוללות תרגול של תנועות ויציבות של הגוף, מועילות שתיהן לאיכות חייהם של אנשים עם אי ספיקת לב יותר מביצוע פעילות גופנית סדירה.
חוקרים אמריקאים מאוניברסיטת הרווארד דיווחו במאי 2016 בכתב העת PLOS ONE כי סדרה של 12 טיפולי טאי צ'י שבועיים תרמה לשיפור איכות חייהם של אנשים עם אי ספיקת לב הן בהיבטים של העצמה אישית, שליטה וניהול לחצים והן בהיבטים חברתיים.
מחקר אמריקאי שפורסם באפריל 2010 בכתב העת Medicine and Science in Sports and Exercise מצא כי טיפולי יוגה הועילו לאנשים עם אי ספיקת לב בשיפור סיבולת הלב, איכות החיים והגמישות וכן בהפחתה של סמנים לפעילות דלקתית בדם.
מחקרים גם מזהים תועלת אצל אנשים שמתמידים בטיפולי יוגה וטאי צ'י לאורך זמן בשימור 'מקטע הפליטה', מניעת הידרדרות בתפקוד הלב, שימור רמת הפעילות הגופנית האירובית והפחתת תסמיני דיכאון.
ההמלצה: מאחר וטיפולים אלה אינם מציבים חולים עם אי ספיקת לב בסיכון משמעותי, בהמלצות העדכניות של איגוד הלב האמריקאי נקבע כי ניתן לבצעם כגישה טיפולית משלימה, לצד הטיפול הרפואי באי ספיקת לב, במטרה לשפר את היכולות הגופניות ואת איכות החיים הכוללת.
אקופונקטורה – דיקור סיני
נייר העמדה העדכני של איגוד הלב האמריקאי אינו מתייחס לאקופונקטורה (דיקור סיני) – שמהווה את אחת משיטות הרפואה המשלימה והאלטרנטיבית הפופולאריות יותר בעשורים האחרונים.
אקופונקטורה מתמקדת בהצבת מחטים בנקודות גירוי בגוף שעשויות להביא להקלה בתסמינים של מחלות, ורוב העבודות שבחנו את השפעות הטיפול על המאובחנים עם אי ספיקת לב סובבות נקודת גירוי בשם P6 Neiguan שמצויה בשורש כף היד, אשר יש מחקרים שמציגים ראיות להשפעתה האפשרית על שיפור יכולת ההתכווצות של חדרי הלב ובהתייצבות תפקוד הלב.
מאחר ואנשים עם אי ספיקת לב נוטים לפעילות יתר של המערכת הסימפטטית – זו שמעלה את קצב הלב ומכינה את הגוף למצב לחימה ("תגובת הילחם או ברח"), מחקרים מסוימים מצאו כי טיפולי דיקור סיני מסייעים לדיכוי פעילות זו, ככל הנראה על רקע השפעתם על הפרשת הורמונים אופיואידים ממערכת העצבים המרכזית, ובכך עשויים להיות מועילים למאובחנים עם אי ספיקת לב.
מחקר מגרמניה שפורסם בספטמבר 2010 בכתב העת Heart מצא כי דיקור סיני תורם לשיפור יכולות גופניות של אנשים עם אי ספיקת לב, ולכן יש בכוחו להפחית מהסיכון להחמרה במחלה.
ההמלצה: בהעדר התייחסות לדיסציפלינה זו בנייר העמדה – אין כרגע המלצה מצד איגוד רפואי מקצועי כלשהו לאנשים עם אי ספיקת לב לבצע טיפולי דיקור סיני בקביעות.
מזונות, תוספים וצמחי מרפא שעלולים להזיק למטופלים עם אי ספיקת לב
קפאין
עבודות כיום אינן מצביעות על סיכון יתר לבבי בהעלאת קצב הלב לאחר שתייה מתונה של שתי כוסות קפה (500 מ"ג) בחמש שעות, בשילוב עם התרופות לאי ספיקת לב.
ממצאים אלה מלווים בעבודות בשנים האחרונות על יתרונות בשתיית קפה לבריאות הלב. מחקר אמריקאי שפורסם בפברואר 2021 בכתב העת Circulation: Heart Failure, שמבוסס על ניתוח בשיטת 'למידת מכונה' לשלושה מחקרים נרחבים בארה"ב מזהה ירידה בסיכון לאי ספיקת לב בשתיית קפה, כאשר ככל שמספר כוסות הקפה ליום גדל – כך לאורך זמן פוחת הסיכון למחלה. לאחר תקנון משתנים מתערבים – כל שתיית כוס קפה מדי יום תורמת לפי המחקר להורדה של 12% בסיכון לאי ספיקת לב. לעומת זאת, צריכת קפה נטול קפאין לפי המחקר מלווה בעלייה של 10% בסיכון לאי ספיקת לב לכל כוס קפה נוספת מדי יום.
לפי נייר העמדה העדכני, שתייה של עד 400-300 מ"ג קפאין ליום (ב-4-3 כוסות קפה) נחשבת לבטוחה ואינה מלווה בסיכון משמעותי גבוה יותר לתחלואה קרדיו וסקולארית באוכלוסייה הכללית. עם זאת, אצל המאובחנים עם אי ספיקת לב השפעות הקפה טרם נבחנו לעומקן, וגם קיימת אצל חלק מהחולים נטייה להתפתחות הפרעות בקצב הלב שבהן שתייה מופרזת של קפה עשויה להיות מסוכנת.
ההמלצה: ההמלצה העדכנית מצביעה על האפשרות לשתות קפה אך בזהירות ובמתינות ולא בכמויות גבוהות מדי. כמו כן, יש להימנע משתיית קפה לפני הדמיות הלב שמבוצעות לאנשים עם אי ספיקת לב בבדיקות המעקב – על רקע האפשרות שנטילת קפאין לפני הדמיה לבבית עשויה להוביל לתוצאות שגויות בבדיקה.
אלכוהול
ההשפעות של שתיית אלכוהול על אי ספיקת לב לא נבחנו עד כה במחקרים נרחבים. מספר עבודות מזהות כי שתייה מתונה של יין אדום, שנקשרת בשנים האחרונות לשיפור במצב הקרדיו וסקולארי – מלווה גם בירידה בסיכון לאי ספיקת לב. כך, למשל, מטה אנליזה בנושא מארה"ב, שפורסמה באוקטובר 2010 בכתב העת The Physician and Sportsmedicine, מזהה ירידה של 10% בסיכון לאי ספיקת לב בשתייה של עד כוס אלכוהול בשבוע, ירידה של 20% בסיכון בשתיית 1 עד 7 כוסות בשבוע; ירידה של 22% בסיכון למחלה בשתיית 8 עד 14 כוסות שתייה בשבוע; ואפילו ירידה של 23% בסיכון לאי ספיקת לב בשתייה של יותר מ-14 כוסות אלכוהול בשבוע.
מנגד, עבודות מצאו כי שתייה מופרזת של אלכוהול עלולה להוביל להתפתחות מחלה של שריר הלב (קרדיומיופתיה), ומעלה את הנטייה להרחבה של חדר שמאל של הלב ולהתפתחות אי ספיקת לב והחמרת המחלה. כך, למשל, מחקר מיפן, שפורסם עוד במאי 2000 בכתב העת Journal of the American college of Cardiology, מצא אצל אלכוהוליסטים נטייה להגדלה של החדר השמאלי בלב ולפתולוגיות לבביות שונות, שהחמירו ככל שהתקופה בה היו מכורים לטיפה המרה הייתה ארוכה יותר.
ההמלצה: לפי נייר העמדה, ההנחיות המקובלות כיום מצביעות על שתייה מתונה שמיטיבה עם בריאות הלב – שמשמעותה עד שתי כוסות אלכוהול ליום לגברים ועד כוס אלכוהול לנשים.
מיץ אשכוליות
אשכולית היא כיום אחד המזונות הבעייתיים ביותר בשילוב עם תרופות, וזאת על רקע השפעתה הביולוגית על פעילותה של משפחת האנזימים CYP3A4 שאחראית על המטבוליזם של תרופות רבות בכבד ובתאי האפיתל של המעי הדק.
בחולים באי ספיקת לב, מחקרים מצביעים על כך שצריכת אשכוליות או מיץ אשכוליות מפחיתה מיעילותן של תרופות מקבוצת 'חוסמי הקולטן לאנגיוטנסין 2' (לוסרטן). כמו כן, אשכוליות מגבירות את הספיגה ומשבשות את פעילות התרופה 'אמיודרון' שמותאמת לחולים עם אי ספיקת לב שסובלים במקביל מהפרעות בקצב הלב.
בנייר העמדה העדכני של איגוד הלב האמריקאי נקבע כי אמנם צריכה מתונה של מיץ אשכוליות אינה אמורה להשפיע על יעילות התרופות לאי ספיקת לב, אולם חולים מבוגרים מעל גיל 70 וכן חולים שצורכים כמות גבוהה מ-200 מ"ל מיץ אשכוליות או שאוכלים אשכולית שלמה בטווח של ארבע שעות מנטילת תרופות לאי ספיקת לב עשויים לפתח תגובה בעייתית שתפגע ביעילותן. צריכה מתמשכת של אשכוליות ומיץ אשכוליות עשויה להוביל להשפעה חמורה יותר. חלק מהמחקרים מצביעים על כך ששמירה של 10 שעות בין צריכת אשכולית לנטילת תרופות לאי ספיקת לב מפחיתה מהשפעות השילוב הבעייתי.
ההמלצה: בנייר העמדה נקבע כי על רקע המחקרים שבוצעו עד כה, על חולים עם אי ספיקת לב שמטופלים תרופתית להימנע ככל שניתן מאכילת אשכוליות ושתיית מיץ אשכוליות על רקע פוטנציאל אפשרי לשילוב שיפגע ביעילות התרופות, אשר עלול להוביל עם הזמן גם להחמרה באי ספיקת לב.
ליקוריץ
ממתק הליקוריץ הקרוי גם שוש, שמיוצר באופן הקלאסי משורשי הצמח 'שוש קירח' – אולי נראה תמים למראה, אך עשוי להיות בעייתי בשילוב עם תרופות רבות.
הצמח שמשמש מקור לליקוריץ מכיל מולקולות בשם 'קליצירהיזין', שבמנהל המזון והתרופות האמריקאי (ה-FDA) התריעו ביוני 2017 כי הן עשויות להשפיע על ירידה ברמות האשלגן בדם – היפוקלמיה, ועקב כך על עלייה בלחץ הדם, בצקות, הפרעות בקצב הלב ואף אי ספיקת לב, וזאת גם אצל אדם בוגר שצורך לפחות כ-50 גרם ליקוריץ ליום למשך שבועיים בלבד.
ההמלצה: בנייר העמדה נקבע על רקע מחקרים בתחום, כי על המאובחנים עם אי ספיקת לב שמטופלים תרופתית להימנע מאכילת ליקוריץ שחור. עם זאת, ניתן לצרוך ממתק ליקוריץ אדום אשר למרות שמו וטעמו – למעשה אינו מופק מצמח הליקוריץ.
ויטמין E
ויטמין E הוא ויטמין שמקורו בעיקר ממזונות מן הצומח, לרבות שמנים, זרעים, פירות וירקות. למרות חשיבותו לתהליכים ביולוגיים רבים בגוף האדם, יש לצרוך ויטמין זה במשורה, מאחר וצריכה חריגה של מעל ל-400 יחידות בינלאומיות IU עלולה להשפיע לרעה על תפקוד הלב ואף נקשרה לסיכון מוגבר להתפתחות אי ספיקת לב ולהחמרת המחלה.
לפי מטה אנליזה של חוקרים מארה"ב, שפורסמה בספטמבר 2021 בכתב העת European Journal of Heart Failure, צריכת תוספי ויטמין E אצל מאובחנים עם אי ספיקת לב מעלה ב-21% את הסיכון לאשפוזים שמבטאים החמרה במהלך המחלה, בהשוואה לנטילת תוסף דמה (פלסבו).
ההמלצה: נייר העמדה העדכני מתריע כי על המאובחנים עם אי ספיקת לב לצרוך ויטמין E בזהירות ורק לאחר תיאום עם הרופא המטפל ולהימנע ממינונים גבוהים של הוויטמין.
ל-ארגינין
'ל-ארגינין' היא חומצת אמינו שתורמת לתקינות מערכת הדם ולמניעת קרישי דם, אשר מצויה באופן טבעי בבשר אדום, עוף, דגים ומוצרי חלב.
עם זאת, לפי נייר העמדה של איגוד הלב האמריקאי, עבודות רומזות כי צריכת תוסף ל-ארגינין לאחר התקף לב מעלה את הסיכון לתמותה באוכלוסייה המבוגרת.
לראייה, במחקר אמריקאי מאוניברסיטת ג'ונס הופקינס, שממצאיו פורסמו בינואר 2006 בכתב העת JAMA, נמצא כי תוסף ל-ארגינין אינו תורם לגמישות כלי הדם ואינו משפיע על תפקוד חדר שמאל של הלב, כפי שמתבטא ב'מקטע פליטה', ואף עלול להיות מסוכן למטופלים שעברו התקף לב.
ההמלצה: נייר העמדה קובע כי חשוב להימנע מנטילת תוסף ל-ארגינין מצד אנשים עם אי ספיקת לב שעברו אירוע לבבי.
שמן כותנה
שמן כותנה המופק מזרעי הכותנה ולעתים מחלקים בגזע ו/או בשורשי שיח הכותנה, משמש בתרבויות שונות כ'תרופת סבתא' כנגד מלריה ומחלות זיהומיות מסוימות ואף כאמצעי מניעה לגברים. שמן הכותנה עשיר בנוגדי חמצון פוליפנולים.
יחד עם זאת, שמן כותנה מכיל רעלן בשם 'גוסיפול' שעלול לסכן את הבריאות הלבבית. מחקרים מצביעים על סיכון מהתפתחות ירידה ברמות האשלגן בדם (היפוקלמיה) בעקבות צריכת שמן כותנה שמכיל ריכוזים משמעותיים של 'גוסיפול', אשר עשויה להיות מסוכנת למאובחנים עם אי ספיקת לב, ובעיקר אלו שמטופלים בתרופות מקבוצת המשתנים. מחקרים בבעלי חיים אף מצאו כי צריכה מתמשכת של יותר מ-20 מ"ג ליום למשך שנה עשויה לפגוע בהולכת הדם.
ההמלצה: נייר העמדה העדכני מורה לאנשים עם אי ספיקת לב להיזהר מצריכת שמן כותנה.
עוזרר
צמח העוזרר הוא צמח מרפא שתמציות מעליו ופרחיו נמכרות לטיפול בבעיות רפואיות ונפשיות שונות, אולם חומריו הפעילים עשויים להיות מסוכנים למאובחנים עם אי ספיקת לב בשילוב עם תרופות מסוימות.
ההמלצה: לפי נייר העמדה העדכני, יש להימנע מצריכת תמציות עוזרר במקביל לטיפול בתרופה דיגוקסין (טיפול אינוטרופי חיובי), שניתנת כיום בעיקר לאנשים שמאובחנים במקביל עם אי ספיקת לב ופרפור פרוזדורים.
עם זאת, לפי המידע שנצבר בספרות הרפואית ומוצג בנייר העמדה – צמח מרפא זה בטוח בשילוב עם תרופות מקבוצת 'חוסמי הקולטן לאנגיוטנסין 2' ו'מעכבי ACE' המשפיעות על הציר 'רנין-אנגיוטנסין', וכן בטוח בשילוב עם תרופות מקבוצת 'חוסמי בטא'.
בשורה התחתונה
חשוב להדגיש כי מאחר ואי ספיקת לב היא מחלה כרונית פרוגרסיבית שעלולה להיות קטלנית בשלביה המתקדמים – ההמלצה הראשונה במעלה לצד כל ניסיון לפנות לטיפול משלים, היא להתמיד בטיפול הרפואי שהותאם לחולה וליטול את התרופות במועדן ובאופן סדיר.
למרות שהטיפולים ברפואה משלימה אינם מיועדים לשמש תחליף לטיפול הרפואי-תרופתי באי ספיקת לב, הקווים המנחים החדשים מדגישים את הצורך בהיכרות של הטיפולים השונים מצד רופאים שמטפלים במאובחנים במחלה, ובהם רופאי משפחה ראשוניים. בעיקר נקראים הרופאים להתמצא בתוספי התזונה וצמחי המרפא שהמטופלים צורכים, אשר עשויים להשפיע על מהלך המחלה והטיפולים, ולהתריע מפני טיפולים ושילובים מסוכנים.
חשוב שחולים עם אי ספיקת לב יהיו גלויים עם רופאיהם בדבר הכוונה לפנות לטיפול משלים או אלטרנטיבי או ליטול תוסף תזונה או צמח מרפא. נכון להיום, לפי מחקרים, פחות מ-15% מחולי הלב משוחחים עם רופאיהם על נושאים הקשורים לטיפולי רפואה משלימה, וההנחיות מעודדות העלאה משמעותית בשיעור זה.
ההנחיות מתריעות כי חולי לב רבים מעריכים בטעות כי טיפולים משלימים ואלטרנטיביים, בהיותם מבוססים על "רפואה טבעית" לכאורה – אינם מזיקים, והם אינם מודעים לפגיעות האפשריות שחלק מהטיפולים עלולים לגרום בהתקדמות והחמרה של אי ספיקת לב.
בנייר העמדה קובעים המומחים כי ההנחיות החדשות מחדדות את הצורך בביצוע מחקרים נוספים לבחינת התועלת והסיכונים של טיפולים ברפואה משלימה ואלטרנטיבית לאנשים עם אי ספיקת לב – מחקרים איכותיים שיבוצעו בתנאי בקרה עם קבוצות ביקורת.
לנייר העמדה שפורסם בדצמבר 2022
עדכון אחרון: דצמבר 2022