סוכרת סוג-2
מנהלי קהילה
ריפוי מסוכרת עשוי להשיב את הלבלב לגודלו וצורתו המקוריים
חוקרים מבריטניה מצאו עדות נוספת לאפשרות להתרפא מסוכרת: הלבלב שנפגע בחולי סוכרת שב לממדיו הרגילים תוך שנתיים
סוכרת אמנם מוגדרת כמחלה כרונית שמלווה את המאובחנים בה לשארית חייהם, אולם בשנים האחרונות מתרבים הדיווחים על האפשרות להתרפא מסוכרת, באופן שמתבטא באיזון מתמשך ברמות הסוכר בדם גם לאחר הפסקת הטיפולים התרופתיים ואף הזרקות אינסולין.
התופעה מדווחת בעיקר בקרב סוכרתיים עם השמנת יתר שעוברים ניתוח בריאטרי להורדה במשקל, לאחר שנמצא כי ביכולתם של ניתוחים אלה להביא לשיפור מטבולי עד כדי ריפוי מהסוכרת, לרוב עוד בטרם השלמת הירידה במשקל הנלווית לניתוח, וכן בקרב מאובחנים חדשים עם סוכרת והשמנה שנוקטים בשינויים דרמטיים לאימוץ אורח חיים בריא הכוללים התאמת דיאטה דלת קלוריות תוך הגבלת הפחמימות, ירידה במשקל ופעילות גופנית.
עתה מדווחים חוקרים בריטיים כי ריפוי מסוכרת שמכונה ברפואה 'נסיגה מסוכרת' (Reverse) אף עשוי להוביל לתיקון פגיעות מבניות בלבלב שמאפיינות את המחלה ולחזרתו של הלבלב לממדיו וצורתו המקוריים.
החוקרים מאוניברסיטת ניוקאסל עקבו במשך שנתיים אחר מבנה הלבלב של 64 אנשים עם סוכרת סוג 2 ולצידם 64 נבדקים ששמשו כקבוצת ביקורת, וזאת מתוך מאגר נבדקים שהשתתפו במחקר מעקב בבריטניה שבחן את השפעותיהם של שינויים באורח החיים על מצבם של סוכרתיים המכונה DiRECT.
לבלב פחות שומני
במחקר נבדק מבנה הלבלב באמצעות שיטות מתקדמות של תהודה מגנטית בהדמיית MRI, וזאת באופן שמאפשר לבחון את המבנה האנטומי של הלבלב ואחוזי השומן בלבלב. כמו כן בוצעו לנבדקים בדיקה לרמות החומר ארגינין המעודד הפרשת אינסולין מהלבלב – בדיקה שמאפשרת לאמוד את תפקודם של תאי בטא בלבלב המייצרים ומפרישים אינסולין.
בתחילת המחקר, גודלו של הלבלב היה קטן ב-20% בממוצע בקרב הסוכרתיים וכן קווי הגבול שלו היו משובשים יותר. גודלו הממוצע של הלבלב בתחילת המחקר היה קטן בקרב כלל האנשים עם סוכרת סוג 2, ועמד על 63.8 סנטימטרים מעוקבים, בהשוואה ל-79.8 סנטימטרים מעוקבים בקבוצת הביקורת.
המטופלים הסוכרתיים עברו התערבות שכללה דיאטה להורדה במשקל, והוגדרו ככאלה שהתרפאו מסוכרת במידה והגיעו לרמת המוגלובין מסוכרר HbA1C של פחות מ-6.5% ולרמות של סוכר בדם בצום הנמוכות מ-7 מילימול לליטר לאחר הפסקת הטיפול התרופתי במחלה.
כעבור חמישה חודשי התערבות – אלו שהגיבו בריפוי מסוכרת ואלו שלא הצליחו להירפא מהמחלה שמרו על מבנה לבלב דומה, אולם בחלוף שנתיים – הלבלב של המתרפאים מסוכרת גדל בממדיו ב-20% ושב לגודלו המקורי ואף לצורתו המקורית, בעוד שאצל הסוכרתיים שלא נרפאו מהמחלה גדל היקף הלבלב ב-1/12 בלבד משטחו. אצל המתרפאים מסוכרת – גודלו של הלבלב גדל ב-12.6 סנטימטרים מעוקבים, בהשוואה לגידול של 4.5 סנטימטרים מעוקבים בלבד בגודלו של הלבלב בקרב מי שלא נרפאו מהמחלה.
עוד התברר כי כעבור שנתיים, המתרפאים מסוכרת איבדו שיעור משמעותי של 1.56% מכמות השומן בלבלב בהשוואה ל-0.51% בלבד מהשומן שאבד בקרב אלו שלא נרפאו מהמחלה.
רק המתרפאים מסוכרת הצליחו להראות גם שיפור בתפקוד תאי בטא בלבלב המייצרים אינסולין (שיפור בקצב הפרשת האינסולין של 0.11 מילימול למיליליטר לדקה) – שיפור שניכר כבר חמישה חודשים לאחר תחילת ההתערבות בדיאטה ונמשך גם בחלוף שנתיים, ולא תועד בקרב מי שלא נרפאו מסוכרת.
המחקר מומן על ידי איגוד חולי הסוכרת בבריטניה (Diabetes UK), וממצאיו דווחו החודש בכנס מקוון של החברה האירופית לחקר הסוכרת (EASD), וממצאיו נחשבים ראשוניים עד לפרסומם בספרות הרפואית.
ריפוי או איזון מיטבי?
מחקר DiRECT בבריטניה בחן 306 אנשים עם סוכרת סוג 2 שאובחנו בשש השנים האחרונות במחלה, ואינם נדרשים עדיין לטיפול באינסולין. המחקר מצא, לפי דיווח שהופיע בפברואר 2018 בכתב העת Lancet, כי התאמת דיאטה דלת קלוריות (853-825 קלוריות ליום) לשלושה עד חמישה חודשים הובילה לריפוי מסוכרת אצל 46% מהנבדקים כעבור שנה ו-36% כעבור שנתיים – ריפוי שהתבטא בערכי המוגלובין מסוכרר נמוכים מ-6.5% ובהפסקת הצורך בטיפול התרופתי למחלה.
לצד העדויות החדשות על האפשרות להירפא מסוכרת, הנושא עדיין מוגדר כשנוי במחלוקת בספרות הרפואית, וישנם חוקרים שטוענים כי תהליך הריפוי המתואר הוא למעשה לא יותר מאשר 'סוכרת מאוזנת היטב'. במאמר שפורסם בנושא על ידי חוקרים בריטיים בשנת 2017 בכתב העת BMJ נטען כי למרות שניתן להירפא מסוכרת לאחר ירידה במשקל של כ-15 ק"ג – הרי שמטופלים ורופאים רבים אינם מודעים לאפשרות זו ועל כן מקרים רבים של ריפוי אינם מתועדים.
בריאיון לתקשורת האמריקאית הבהיר החוקר הראשי בעבודה הנוכחית, פרופ' רוי טיילור, רופא מומחה לטיפול בסוכרת ומנהל המרכז לתהודה מגנטית באוניברסיטת ניוקאסל כי "הממצאים החדשים שלנו על שינוי משמעותי בגודלו ובצורתו של הלבלב משכנעים באשר לחזרתו לתפקוד רגיל. באופן נורמאלי, כמות האינסולין בלבלב לאחר ארוחה גבוהה, אך אצל אנשים עם סוכרת סוג 2 זה לא קורה. המחקר מציע כי ריפוי מאפשר להשיב השפעה בריאה זו בלבלב".
החוקרים מציינים כי עדיין לא ברור מדוע לא כלל המטופלים הסוכרתיים שנוקטים בדיאטה להורדה במשקל מצליחים להתרפא מהמחלה, וההנחה כי גורמים נוספים מעורבים בתהליך, גנטיים וסביבתיים.
ריפוי מסוכרת מתועד לאחרונה בעיקר בקרב מאובחנים חדשים בסוכרת שמשנים במהירות את אורחות חייהם ומאמצים הרגלי חיים בריאים. במחקר האמריקאי Look AHEAD שבחן את הטיפול בסוכרתיים עם השמנה באמצעות התערבות שכוללת אורח חיים בריא הכולל הגבלת קלוריות ועלייה בפעילות גופנית, דווח בדצמבר 2012 בכתב העת JAMA כי שנה לאחר ההתערבות בקרב 11.5% מהנבדקים בקבוצת המחקר תועדה נסיגה מהמחלה באופן חלקי או מלא, אולם היקף הנרפאים הצטמצם בהמשך ל-9.2% כעבור שנתיים ו-7.3% כעבור ארבע שנות מעקב (אם כי עדיין נותר גבוה פי 3 עד 6 יותר בקבוצת המחקר בהשוואה לקבוצת ביקורת).
ריפוי מסוכרת גם מתועד במחקרים בקרב מי שאובחנו עם סוכרת והשמנת יתר חולנית ועברו ניתוח בריאטרי לקיצור קיבה. מחקר שפורסם עוד באפריל 2012 בכתב העת New England Journal of Medicine מצא כי ניתוחים בריאטריים מסוג שרוול קיבה ומעקף קיבה בקרב סוכרתיים עם השמנה הובילו לנסיגת המחלה שהתבטאה בהעלמות התנגודת לאינסולין ואיזון ברמות ההמוגלובין המסוכרר.
בהמשך פורסמו מחקרים נוספים שמחזקים ממצא זה, ואף נמצא כי השינוי לטובה בהפרשת הורמון האינסולין מתרחש במהירות לאחר הניתוח, לעתים תוך שעות או ימים, ואף מקדים את הירידה במשקל, וככל הנראה מבטה שינויים מטבוליים שנגרמים בעקבות הניתוח ושינויים נוספים בהרכב אוכלוסיית החיידקים במערכת העיכול (המיקרוביום). עם זאת, חשוב לציין כי ניתוח בריאטרי אינו תרופת קסם לסוכרת, ומדובר בניתוח מורכב שכרוך בסיכונים רבים ואף קטלניים.
ד"ר דינה ראלט PhD
ד"ר פונג ורבים נוספים מקדמים כבר שנים את רעיון הצום החלקי כמו 8:16 כדרך טבעית להבריא מסוכרת2, הסבר מפורט תמצאו בקישורים שבפוסט המצורף ומידע נוסף אשמח להוסיף...