מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מושתלים

מנהלי קהילה

ד
ד"ר אביתר נשר
מנהל מחלקת השתלות, בית חולים "בילינסון", מרכז רפואי "רבין" תחומי מומחיות: מומחה בכירורגיה כללית כירורגיה אונקולוגית של הכבד השתלות כבד, לבלב, כליה ומעי לימודים: לימודי רפואה בטכניון מקום התמחות: התמחות בכירורגיה כללית בבית החולים איכילוב התמחות על בהשתלות איברים בבית חולים ג'קסון ממוריאל מיאמי פלורידה השתלמויות: השתלמויות בהשתלות כבד מהחי בקנדה, תורכיה וקוריאה חברויות באיגודים וארגונים מקצועיים: החברה הישראלית להשתלות שטחי התעניינות מיוחדים: השתלות כבד, השתלות מעי, ניסיון קליני קודם: כירורג בכיר בכירורגיה כללית עיסוק במחקר: פיתוח מכשור רפואי כירורגי לניתוחים בכירורגיה כללית
ד
ד"ר רותי רחמימוב
מומחית ברפואה פנימית ובנפרולוגיה . עוסקת שנים רבות בתחום הנפרולוגיה של השתלות , הכולל את ההכנה להשתלה של מועמדים להשתלה ותורמי כליה וכן את המעקב אחר מושתלי כליה מנהלת היחידה להשתלות כליה במערך לנפרולוגיה בבית החולים בילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/nephrology-and-hypertension/Pages/dr_r_rahamimov.aspx
ד
ד"ר אסנת שטרייכמן
רופאה מומחית ברפואה פנימית ובמחלות ריאה. רופאה בכירה, המערך למחלות ריאה ולאלרגיה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין
פרופ' ג'יי לביא
פרופ' ג'יי לביא
פרופ' יעקב (ג'יי) לביא הוא מנהל היחידה להשתלות לב וסגן מנהל המחלקה לניתוחי לב במרכז הלב ע"ש לבייב במרכז הרפואי שיבא בתל השומר. הוא בוגר בהצטיינות של הפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר באוניברסיטת תל אביב, התמחה בניתוחי לב וחזה במרכז הרפואי שיבא ובתחום השתלות הלב והלב המלאכותי במרכז הרפואי של אוניברסיטת פיטסבורג בארה"ב. בשנת 1991 הקים פרופ' לביא את היחידה להשתלות לב במרכז הרפואי שיבא ומאז משמש כמנהלה. היחידה הינה הפעילה ביותר מסוגה בישראל ועד כה בוצעו במסגרתה כ-300 ניתוחי השתלת לב. בשנת 1994 השתיל פרופ' לביא לראשונה בישראל לב מלאכותי כגשר להשתלת לב ומאז הושתלו ביחידה בראשותו למעלה מ-150 חולים במגוון חלופות לב מכניות, הן כגשר להשתלת לב והן כתחליף קבוע להשתלה. בשנת 2001 בצע פרופ' לביא השתלה ראשונה מסוגה בעולם של חלופה מכנית חדשנית ללב, לאחר שהיה שותף לצוות הפתוח שלה במסגרת התמחותו במרכז השתלות הלב בפיטסבורג. פרופ' לביא הינו פרופסור מן המניין בחוג לכירורגיה בפקולטה לרפואה של אוניברסיטת תל אביב. פרסם למעלה מ-100 מאמרים בספרות הרפואית, פרקים בספרים בתחום ניתוחי הלב, השתלות הלב והאתיקה של השתלות אי
ד
ד"ר רוני ברוך
מומחה לרפואה פנימית נפרולוגיה והשתלות כליה . נפרולוג מערך השתלות אברים של בח איכילוב . אחראי על הכנת החולים לפני ההשתלה והמעקב לאחר השתלת כליה .או כליה לבלב .(גם השתלות מתורם קדוורי וגם השתלות מתורם חי ) ..במרפאת ההשתלות נמצאים במעקב כאלף חולים שעברו השתלת אברים. ונצבר נסיון רב בתחום הרפואי המורכב והיחודי למושתלי אברים.
ד
ד"ר אסף יששכר
מומחה למחלות כבד, גסטרואנטרולוגיה ומחלות פנימית
ד
ד"ר נטע לב
רופאה בכירה במכון הנפרולוגי בבית חולים "השרון". בוגרת בית הספר לרפואה באוניברסטיה העברית. מומחית ברפואה פנימית ובנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי רבין. תחומי עיסוק - אי ספיקת כליות, טיפול בהמודיאליזה ודיאליזה פריטונאלית, יתר לחץ דם, השתלות כליה.
יעל חריף
יעל חריף
מתאמת מרפאת מושתלי כבד בבית החולים בילנסון

מובילי קהילה

איתן אביר
איתן אביר
הי לכולם, שמי איתן, בן 44, אב לשלושה ילדים מקסימים, מאוד אוהב לרכוב על אופניים אופניים בשטח, טיולים, בילויים ובעיקר אוהב אנשים. בחודש נובמבר 2015 עברתי השתלת לב בארצות הברית , לאחר המתנה בישראל של מעל שנה, כחצי שנה מתוך תקופה זו באשפוז בבית חולים. בגיל 17 אובחנה בליבי קרדיומיופטיה. עד גיל 41 לא תסמיני כלל ואז תוך זמן קצר מאוד (חודשים ספורים) חלה הרעה משמעותית במחלת הלב שהוגדרה אז כאי ספיקה חמורה שהכניסה אותי לרשימת המתנה להשתלת לב. כבר במהלך האשפוז הארוך אפשר לומר שגיליתי את עצמי מחדש ונוכחתי שיש לי כוחות נסתרים שאף פעם לא ידעתי על קיומם. תקופה ארוכה באשפוז בבית חולים היא לא פשוטה ושואבת כוחות פיזיים ובעיקר מנטליים רבים. במהלך תקופת האשפוז נוכחתי שההתמודדות היא שונה לגמרי בין חולה לחולה ולא כולם מצליחים לאזור את הכוחות הדרושים להתמודדות הקשה והארוכה. לחוות על בשרי את החוויות הלא פשוטות לעיכול ומצד שני לצפות מהצד בדרכם הייחודית של חולים אחרים להתמודד הביאה אותי להחלטה להקדיש מזמני ומנסיוני לתמיכה ועזרה לחולי לב.
ורד שיראזי
ורד שיראזי
חולת לב מילדות, חולת פיברומיאלגיה ומושתלת לב כ4 שנים. מורה בנשמתי ועסוקה בלעשות טוב בעולם.
כמונימושתליםמדריכיםרותם פלומבו מספרת על ההתמודדות עם השתלת כבד

(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

רותם פלומבו מספרת על ההתמודדות עם השתלת כבד

מאת ענת בר לב-אפרתי
28/01/19
0 תגובות

 

כדי לשמור על האיבר שהושתל בגופם, מושתלים נדרשים להתמודדות מתמדת שכוללת הקפדה על נטילת תרופות, מעקב רפואי הדוק ומאמצים יומיומיים להימנעות מזיהומים. עם כל זאת נדרשת להתמודד גם רותם פלומבו (32), אבל הסיפור שלה גם מוכיח שאפשר לחיות חיים מלאים ולהגשים כמעט הכל לאחר השתלת איברים.

 

לפני כשנה רותם ילדה בת והפכה לאישה הראשונה בישראל שילדה אחרי השתלת כבד מן החי ובין הנשים הספורות בישראל שילדו לאחר השתלת כבד.  

 

רותם, רכזת משאבי אנוש ב"אל על", נשואה ואמא לשי-לי בת החמש ונועם בת השנה, אובחנה בגיל 13 כחולה במחלת וילסון - מחלה גנטית הפוגעת בכבד. אחרי לידת בתה הבכורה, חלה הידרדרות בתפקוד הכבד שלה, והמוצא היחיד היה השתלת כבד. התרומה הגיעה מאחיה, שלומי, וההשתלה בוצעה באפריל 2015 בבית החולים בילינסון.

 

איך התגלתה המחלה שהובילה להשתלה?

 

"נולדתי עם מחלה גנטית נדירה בשם וילסון, הגורמת להצטברות כמויות גבוהות של נחושת ברקמות הגוף ובעיקר בכבד, עד להפסקת תפקודו.

 

בגיל 13, התחלתי לחוש בכאבי בטן חזקים והייתי עייפה מאוד. היה קשה לי להתכופף או לשבת. בדיעבד התברר שזה בגלל שהכבד הלך וגדל משמעותית. התחלתי בירור רפואי והתגלה שאני סובלת מהמחלה הזו.

 

כתוצאה מהמחלה קיבלתי פטור משירות צבאי, והתנדבתי לשירות לאומי בסניף מד"א בראשון לציון".

 

מה היה הטיפול שקיבלת למחלה?

 

 "קיבלתי כדורים המפחיתים את רמת הנחושת בגוף, ונאסר עליי לצרוך מזונות המכילים רמות גבוהות של נחושת - כמו ירקות ממשפחת המצליבים (כרוב וכרובית), סוגי בשרים שונים, שוקולד ופטריות".

 

מתי התברר שאת זקוקה להשתלה?

 

"במשך השנים הקפדתי על ההוראות הרפואיות, והצלחתי להרות וללדת, אך הרס הכבד נמשך, התחילה אצלי מיימת (הצטברות נוזל בחלל הבטן), המחזור החודשי נפסק, ובינואר 2015 אמרו לי הרופאים שהסיכוי היחיד להציל אותי הוא דרך השתלת כבד מתרומת נפטר, או מן החי".

 

מאיפה הגיע הכבד שהושתל בך?

 

"בני משפחתי וחבריי התגייסו לתרום לי אונת כבד, וכולם החלו לעבור בדיקות רפואיות. מי שנמצא מתאים היה אחי, שלומי כהן-צמח".

 

 

מה היה החשש הגדול שלך לפני ההשתלה?

 

"בתקופה שלפני ההשתלה המזון לא נספג אצלי בגוף ולא היה לי תיאבון. הייתי צריכה להגיע לניתוח במשקל שיאפשר את ההשתלה ולצורך כך ניזונתי ממשקאות עתירי חלבון. לכן, החשש העיקרי שלי היה שיצטרכו לשים לי זונדה כדי שהמזון יתעכל בגוף. פחדתי שאאלץ להיות מרותקת לביתי, ושהזונדה תלחיץ את הילדה שלי".

 

אילו טיפולים עברת לפני ההשתלה?

 

"קיבלתי טיפולים למיימת: כדורים משתנים שאמורים לדלל את הכמות של המיימת בגוף. תזונה עשירה בחלבון ומנות חלבון כעירוי – כי המיימת נוצרת מחוסר בחלבון". 

 

מה היה החשש הכי גדול שלך מההשתלה?

 

"חששתי שהאשפוז יהיה ארוך, היה נדמה לי שאהיה שם תקופה ארוכה. בפועל זה אמנם הרגיש כמו נצח, אבל אחרי שבועיים פתאום אמרו לי שאני יכולה ללכת הביתה. ראו שאני מאוזנת אז שחררו אותי. חשוב להבין שמשחררים הביתה כשרואים שהחולה כבר לא בסכנה, אבל מדגישים שכל דבר קטן עלול לגרום לחזרה לאשפוז, וכשמשחררים זו הנקודה בה תהליך ההחלמה רק מתחיל".

 

מה הכי עזר לך בתקופת ההחלמה מההשתלה?

 

"החוזק הנפשי. חיזקתי את עצמי לפני זה במחשבות חיוביות. מאוד עזר לי לזכור שאני מקבלת את התרומה מאחי. הגעתי בסך הכל די מוכנה מבחינה רגשית וידעתי שכל אחד מחלים אחרת ואי אפשר לדעת למה לצפות. הבנתי שחשוב להיכנס לפרופורציה בזמן ההחלמה, ולא לשקוע, כי זה משפיע על הגוף. שצריך לחבק את העובדה שזה קשה וזה עובר.

 

זו תקופה עם הרבה מצבי רוח, כי התהליך יכול להוריד אותך למטה. התחושה הייתה של שני צעדים קדימה ואחד אחורה: עליות וירידות גם במצב הרוח וגם במצב הפיזי. אני למשל ציפיתי שהבטן תרד מייד, אבל המיימת חזרה אחרי ההשתלה. אני זוכרת שהיו לילות קשים, וניסיתי למצוא משהו שיחזק אותי: ספרים, חוברות צביעה, מוזיקה, להסתכל על תמונות של הבת שלי. להיאחז במשהו כדי להיזכר שזה זמני ויעבור. הרגשתי שרק כשאני עסוקה הנפש רגועה וזה עוזר להחלים.

 

נעזרתי בעובדת סוציאלית במחלקה וגם בטיפולים אלטרנטיביים – רייקי, הילינג ואנרגיות.

 

הקפתי את עצמי במשפחה. אחי שכב באותו חדר איתי. ההורים שלי היו על הקו בין הבית לבית חולים. בעלי היה בבית לבד עם הילדה, שהייתה אז קטנטנה.

 

כשהשתחררתי הביתה הרגשתי שאני מחלימה יותר טוב. בבית האוכל יותר טוב, ואת עם האנשים שאת אוהבת. בהדרגה הגוף התרגל לסטרואידים, הלילות נראו כמו לילות, הכאבים של הצלקת קצת נרגעו. הסוכר התחיל להתאזן והמיימת ירדה. הייתי בבית חמישה חודשים עד שחזרתי לעבודה ולקחתי את הימים האלה כסוג של מנוחה".

 

מה היה החלק הכי קשה בתהליך?

 

"הידיעה שיש  לי ילדה בבית ושאני צריכה לתפקד. זה לא רק אני לבד. אני אמא של מישהי, אני בת זוג. זה מה שהיה הכי קשה: להראות שאני מתגברת וממשיכה לתפקד. אבל מה שהיה לי קשה גם נתן את הכוח. יש לי סיבות לחיות, אני לא לבד".

 

איך נראו החיים לאחר ההחלמה?

 

"השנה הראשונה לא הייתה קלה. עברתי דברים לא פשוטים עם עצמי. הרגשתי שאני בריאה, אבל שהחלפתי מחלה במחלה. ניסיתי להוכיח שהכל בסדר. רציתי לחזור לשגרה.

 

גם היום לפעמים אני מוצאת שההתמודדות יותר קשה ככל שהזמן עובר .יש בעיות שצצות ולא היו קודם, כמו חשש מזיהומים. ההגבלות בחשיפה לשמש, בתזונה ובסוכר - שבשנה הראשונה היו  לי חדשות – מעייפות אותי עכשיו. גם ההתעסקות בעצמי מעייפת אותי. לפעמים נמאס לי מעצמי. מלדבר על זה, מלחשוב על זה, מלהגדיר את עצמי כמושתלת. וזה בנוסף לכל העיסוקים שיש לי כאמא וכאשה עובדת.

 

בעבודה אני זוכה להמון התחשבות ואני לא מנצלת את זה מספיק, כי חשוב לי להוכיח לעצמי שאני מסוגלת להכל. יש לי דיאלוג מורכב עם מה שעברתי".

 

לאחר ההשתלה הרית וילדת בת שנייה. מה את יכולה לספר על התהליך?

 

"חיכיתי שנתיים עד שקיבלתי אישור רפואי להיכנס להיריון, ומבחינתי זה היה ללכת ללא נודע. פחדתי שיהיו בהיריון הזה דברים לא צפויים. בהיריון של שי-לי הייתי בסיכון, כי הייתה לי סוכרת היריון בגלל המחלה. עם נועם הייתי בשמירת היריון, והייתי צריכה לקבל זריקות של סטרואידים.

 

 

בלידה ממש התפרקתי, כי זה היה השלב שהבנתי שזה באמת קרה ושהיה שווה לעבור את הכול. לפני כן אפילו לא העזתי לדמיין את זה. אחרי הלידה היה לי זיהום בדם. קיבלתי אנטיביוטיקה לווריד במשך כמה ימים, ואז עברתי לכדורים. בגלל הכדורים לא יכולתי להיניק וזה היה לי קצת חבל. אבל חוץ מזה הכול היה רגיל. הרגשתי שהגעתי לנקודה שסימנתי וי, ושלא האמנתי שאהיה בה. זהו, אני יכולה ללדת".

 

 

האם היתה להשתלה גם איזושהי השפעה חיובית על חייך?

 

"קיבלתי פרופורציה אחרת. אם פעם פחדתי מבדיקות דם, למדתי לא לתת לדברים קטנים להיראות לי גדולים. הלידה השנייה נראתה לי כמו נס. זה שינה לי את ההסתכלות על דברים בחיים.

 

הקשר עם אחי נהיה אפילו מיוחד יותר ממה שהיה קודם. עצם הידיעה שקיבלתי ממנו מרגש אותי מאוד. אנחנו חוגגים יחד כל שנה את התאריך של ההשתלה, כמו עוד יומולדת".

 

 

 

ד"ר אביתר נשר, ממלא מקום מנהל מחלקת השתלות בבילינסון, מבהיר כי לאחר השתלת איבר חשוב לקבל אישור רופא ולהמתין לפחות שנה לפני ניסיונות להרות.