סוכרת סוג-2
מנהלי קהילה
רוקחים הורשו לאבחן מחלות כרוניות בבתי מרקחת
נוהל חדש של משרד הבריאות מתיר לראשונה לרוקחים לבצע בדיקות לאיתור סוכרת, יתר לחץ דם והשמנה
נוהל חדש של אגף הרוקחות משרד הבריאות המופץ בימים אלה מתיר לראשונה לרוקחים בישראל לבצע בדיקות לאבחון מחלות, לרבות בדיקות סקר תקופתיות לאיתור מוקדם של סוכרת, יתר לחץ דם והשמנה. הנוהל החדש מהווה חלק מרפורמה שמקודמת כבר מעל לשנתיים העוסקת בהרחבת סמכויותיהם של רוקחים, במטרה לסייע לבתי מרקחת פרטיים הנתונים במשבר נוכח התחזקות רשתות הפארם להפוך למרכזי בריאות ולסייע באבחון מחלות בעידן של מחסור ברופאים ואחיות.
הנוהל החדש מתיר לראשונה לרוקחים לבצע בדיקות לרמות הסוכר (גלוקוז) ורמות ההמוגלובין המסוכרר (HbA1C) בדם לאיתור מוקדם של סוכרת ולאיתור חולי סוכרת שאינם מאוזנים, לבצע מדידות לחץ דם ולמדוד משקל וגובה ולאבחן עודף משקל והשמנה על פי מדד ההשמנה (BMI). כמו כן מתיר הנוהל לבצע ייעוץ לסיכון מוקדם בקרב חולי סוכרת ל"רגל סוכרתית".
הנוהל מבהיר על רקע חלוקת הסמכויות בין צוותים רפואיים בישראל כי פעילות הרוקחים נועדה לאתר בעיות רפואיות ולהפנות חולים שמזוהים כחיוביים בבדיקות להמשך טיפול, וכי "אין בה פעילות אבחון או טיפול רפואי כלשהי", לשון הנוהל. בדיקות לאיתור מוקדם של מחלות יעשו לפי הנוהל רק על ידי רוקחים בעלי שנתיים ניסיון לפחות בקהילה או בבית חולים, שמומלץ שיהיו בעלי תואר מתקדם ברוקחות קלינית, ורק לאחר שאלה עברו הכשרה להפעלה וכיול של המכשור הנדרש.
לחץ דם: באשר לאבחון לחץ דם חריג, הנוהל קובע כי לאור היקף תופעת יתר לחץ דם ממנה סובלים לפי הערכות כמיליון ישראלים, רוקח קהילתי יכול "לשחק תפקיד חשוב בזיהוי מוקדם של חולים ובמעקב אחר אלה המקבלים טיפול". לחץ דם רצוי בבדיקה הינו לחץ דם סיסטולי נמוך מ-120 ממ"כ ודיאסטולי נמוך מ-80 ממ"כ, לחץ דם גבולי הוא סיסטולי 139-120 ממ"כ ודיאסטולי 89-80 ממ"כ, ואילו יתר לחץ דם נקבע בשלוש רמות חומרה מעל לערכים אלו, כשלחץ הדם הרצוי מותאם בהמשך אישית לפי נתוני המטופל. נקבע כי בכל מצב של לחץ דם דיאסטולי בערכים גבוהים מ-110 ממ"כ יופנה הלקוח בכל מצב לטיפול רפואי לבירור ממצאי הבדיקה. הרוקחים המבצעים את הבדיקה נקראים בנוהל להתייחס גם לגורמים העלולים לשבש את תוצאותיה, לרבות נטילת תרופות, שעה ביום וכן תסמונת החלוק הלבן המופיעה בקרב 50%-15% מהאוכלוסייה, המאופיינת במדידות גבוהות יותר של ערכי לחץ הדם במתקנים רפואיים ביחס לערכים האמתיים.
השמנה: הנוהל קובע כי אלו יבוצעו במכשירים תקניים, כשמשקל תקין הוגדר כ-BMI 24.9-18.5 יחידות, תת משקל הוגדר ב-BMI עד 18.4, משקל יתר הוגדר ב-MI מ-25 עד 29.9 ואילו השמנת יתר הוגדרה כשה-BMI בערך 30 ומעלה. לפי הנוהל יכול הרוקח להוסיף גם מדידה של היקף מותניים, כשהיקף תקין הוגדר עד 102 ס"מ בקרב גברים ועד 88 ס"מ בנשים.
סוכרת: באשר לאבחון סוכרת, הנוהל מגדיר את תפקידי הרוקח המבצע בדיקות לאבחון רמות הסוכר בדם כמסייע באיתור מטופלים בעלי נטייה לפתח סוכרת שחלקם לא מרבים לבקר אצל רופאים וכאיש מקצוע העשוי לשפר את ההיענות לטיפול התרופתי בקרב חולי סוכרת- על רקע ממצאי מחקרים ולפיהם חולי סוכרת רבים אינם נוטלים תרופות בקביעות, וכן כאיש מקצוע לצורך מתן מידע תרופתי, מידע בנושא כף רגל סוכרתית והדגשת חשיבות אורח חיים בריא. הנוהל מורה על הפנייה לרופא להמשך בירור רמות הסוכר בדם כשמאובחנת בבדיקת הרוקח בבית המרקחת רמת סוכר (גלוקוז) בבדיקה אקראית בדם בערך של מעל 200 מ"ג לדצ', מדידה אקראית בערך של מעל 150 מ"ג לדצ' כשההמוגלובין המסוכרר מעל 5.7%, מדידת סוכר בצום (8 שעות לפחות) בערך של מעל 100 מ"ג לדצ', מדידת סוכר מתחת ל-70 מ"ג לדצ', וכן במקרים של לקוח המתלונן על תסמיני היפוגליקמיה ומטופל סוכרת המתלונן על תסמיני היפרגליקמיה, או עם פצעים, שלפוחיות, חתכים, שריטות או אודם בכף הרגל, כולל סימני פטרת או זיהום.
יעוץ רוקחי
הנוהל החדש מהווה חלק מתהליך הפיכתם של הרוקחים בישראל ליועצים בנושאים רפואיים בתהליך שזכה בכינוי 'ייעוץ רוקחי יזום', המהווה לפי הנוהל "מפגש בין רוקח למטופל שמטרתו להדריך את המטופל כיצד להשתמש בצורה יעילה, מושכלת ובטוחה בתרופות שנרשמו לו. מפגש הייעוץ יכול להיערך באופן תקופתי יזום על ידי הרוקח או על ידי פנייה של המטופל. משרד הבריאות ואגף הרוקחות מעוניינים לעודד את השירות במטרה לשפר את התוצאים הקליניים תוך צמצום תחלואה מבעיות הקשורות בטיפול התרופתי ועידוד אורח חיים בריא ומניעת מחלות", נכתב בנוהל.
הנוהל החדש מאפשר לרוקחים גם לשמש יועצים לחולים כרוניים הנוטלים מספר תרופות, במטרה לבחון האם יש הכרח בכל התרופות ואין סיכון בשילוב בניהם. קבוצות יעד נוספות שהוגדרו לייעוץ רוקחי הם מטופלים שהשתחררו בחודש החולף מאשפוז ושבים לקהילה, מטופלים בתרופות שיש בהן סיכון גבוה לתופעות לוואי- לרבות חולי לב המטופלים בנוגדי קרישה מסוג אנטיקואגולנטים, מטופלים בתרופות נוגדות אפילפסיה, מטופלים בתרופות עם טווח מינונים צר, וכן מטופלים בתרופות המדכאות את מערכת הסיכון (ובהם חולי סרטן), תרופות לסוכרת, משתנים ותרופות למחלות ריאה לרבות אסתמה ומחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD).
לפי הנוהל, ייעוץ רוקחי יוכל להיעשות באתרים שונים, לרבות בית המרקחת בקהילה או בית הלקוח, תוך החתמת הלקוח על טופס הסכמה מדעת. עם זאת, בדיקות של רוקחים לאבחון מחלות יבוצעו רק בחדרים ייעודיים בבתי מרקחת או במוסדות רפואיים. מתחם הייעוץ בבית המרקחת יצטרך לפי הנוהל להיות מבודד ולאפשר שמירה על הסודיות הרפואית של המטופל. הנוהל מאפשר גם לבצע ייעוץ רוקחי דרך הטלפון בשירות של טלה-רפואה, אולם רק באמצעי תקשורת שיקבלו את אישור משרד הבריאות ויעמדו בתנאי אבטחת מידע וסודיות רפואית.
הנוהל החדש הוא שלב נוסף בהרחבת סמכויות הרוקחים בישראל. במקביל מקודמות בימים אלה תקנות שאושרו במארס 2014 על ידי ועדת הבריאות של הכנסת המתירות לרוקחים לנפק מרשמים המשכיים לתרופות כרוניות לטיפול בסוכרת, כאבי שרירים, פרקינסון, בעיות תפקוד של בלוטת התריס ותכשירים אורולוגיים. עם זאת, התקנות מצמצמות תכנית של משרד הבריאות שכללה רשימת תרופות רחבה יותר, לרבות תרופות למחלות לב ודיכאון וחרדה. בוועדת הבריאות של הכנסת הוחלט לדון בחודשים הקרובים גם באפשרות לאפשר לרוקחים לתת מרשמים ראשונים לתרופות מסוימות, לרבות למחלות עור וצרבת, אולם דיונים אלה ייקבעו רק לאחר הבחירות. במסגרת הנוהל הנוכחי נבחנה גם האפשרות לאשר לרוקחים לערוך בדיקות לאיתור נגיף HIV בדם, כפי שביקשון בארגון הרוקחות, אולם בתום דיונים משרד הבריאות לא התיר את ביצוע הבדיקה בבית מרקחת.